logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy wykrywany w BIOS, ale komputer się wiesza - jak odzyskać dane?

serano 24 Maj 2006 15:20 909 7
  • #1 2658687
    serano
    Poziom 11  
    Mam problem z dyskiem twardym.. mianowicie przechowywane są na nim cenne dane, które muszę odzyskać.. problem polega na tym iż dysk jest ładnie wykrywany w biosie.. natomias jeśli uruchamiam komputer to się wiesza.. nawet jak chce zbotować z płyty czy dyskietki startowej.. nic nie pomaga.. co robić ? :)
  • #2 2658697
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Ze strony producenta dysku ściągnij program diagnostyczny i najpierw zdiagnozuj co mu jest.
  • #3 2658987
    manofanhour
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jezeli nie chce sie zbootowac ani z dyskietki ani z CD to chyba nie jest to problem dysku...
    Proponuje najpierw sprobowac odpalic go na innym komputerze, najlepiej jako drugi dysk i sprawdzic czy wszystko OK
  • #4 2659011
    Zibi_99
    Poziom 14  
    Wymień taśmę hdd, podepnij go do kanału IDE2 (Sekondary) na płycie razem z cdromem tylko ustaw odpowiednio zworki na napędach.
    Możliwe że taśma lub mechanika jest oszkodzona w dysku lub pierwszy kanał na płycie.
    Czy dysk puka?
  • #5 2659179
    serano
    Poziom 11  
    Dysk nie puka, nie wydaje żadnych dziwnych odgłosów :) cicho pracuje, jeśli można tak powiedzieć. Co do podpinania do innych kanałów i w pracy jako slave czy master.. (jako drugi dysk też) wszystkie możliwe kombinacje sprawdziłem.. na innej płycie też... i nic.. zawiesza się ;/ Program diagnostyczny ? nie wiem z czym to się je.. nie podałem a chyba istotne dysk to IBM 20GB.
  • #7 2661584
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    serano napisał:
    Mam problem z dyskiem twardym.. mianowicie przechowywane są na nim cenne dane, które muszę odzyskać.. problem polega na tym iż dysk jest ładnie wykrywany w biosie.. natomias jeśli uruchamiam komputer to się wiesza.. nawet jak chce zbotować z płyty czy dyskietki startowej.. nic nie pomaga.. co robić ? :)

Tak jak pisał manofanhour nie jest to problem dysku. Wypnij dysk,włóż dyskietkę startową i odpal, jak ci się zawiesi to się przekonasz że to nie wina dysku. Przyczyn może być wiele.
  • #8 2664129
    serano
    Poziom 11  
    nie, ed-ek.. źle mnie zrozumiałeś.. komputer na innych dyskach normalnie chodzi natomiast jak podłanczam dysk wiesza się, nawet jak ustawiam by botował z cd-romu.. jutro wskocze po dyskietke do sklepu sprawdze tym programem diagnostycznym... chociarz już są jakies postępy.. udało się uruchomić komputer.. jakoś dziwnie wymyśliłem by wyciągnąć baterie z biosa odpalić (bez bateri (F1)) i udało się.. wystartował z płyty (windows) odnalazl dysk wszystko pięknie.. tylko na nim było z 6 partycji o nieznanym formacie.. udało się wszystkie usunąć. Przy tworzeniu nowych (pod koniec formatowania) wyskakuje błąd, że dysk uszkodzone bla bla.. i w efekcie mam teraz dysk bez żadnej partycji.. ale już nie wiesza kompa.. (może tak się stało poprzez jakieś silne pole elektromagnetyczne lub coś) nie wiem, ale z czymś takim się jeszcze nie spotkałem. Taśmy oczywiście to było pierwsze co zrobiłem.. tak samo próbowałem na innych płytach go odpalać, zawsze było to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy IBM 20GB jest wykrywany w BIOS, jednak podczas uruchamiania komputera system się zawiesza, nawet przy próbie bootowania z płyty CD lub dyskietki startowej. Dysk nie wydaje nietypowych dźwięków, a wymiana taśmy HDD oraz podłączenie do różnych kanałów IDE i innych płyt głównych nie rozwiązały problemu. Sugerowano użycie programu diagnostycznego producenta dysku uruchamianego z dyskietki, aby zdiagnozować stan dysku. Po wyjęciu baterii BIOS i ponownym uruchomieniu udało się wystartować system z płyty, dysk został wykryty, ale zawierał wiele partycji o nieznanym formacie. Usunięto wszystkie partycje, jednak podczas tworzenia nowych pojawił się błąd wskazujący na uszkodzenie dysku. Problem może mieć nietypową przyczynę, np. wpływ pola elektromagnetycznego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA