Dysk należy przetestować, najprościej za pomocą przelotki ATA-USB na dowolnym PC z wejściem USB.
W czasie tego testu należy określić czy dysk zgłosi się w menadzerze urządzeń, jakim typem, modelem.
Podaj może typ, model tego dysku odczytany z naklejki dysku , etykiety.
Dysk sprawdzany był w dwóch laptopach i poprzez adapter do dysków na USB. We wszystkich przypadkach dyzio wydaje sygnał dwutonowy jak syrena, a bios go nie wykrywa .
Nie na Allegro, dostałem go od kumpla. Powiedział mi że jest z tym dyziem cos nie tak, więc wiedziałem że nie chodzi. Podobno jest do uratowania. Czekam na poradę.
nie chce ciebie martwić ale jeżeli po podłączeniu dysku do kompa nawet Bios go nie wykrywa, to możesz mieć pproblem z elektroniką twrdziela którą rzadko kiedy da sie napawić, lub ujmę to inaczej jest to nieopłacalne.
Użyj HDD regeneratora ( do ściągnięcia z internetu -"HDDregenerator"- trzeba utworzyć dyskietkę startową z programu HDD regenerator) ,jeśli przejdzie ,zrób format c: i po formacie uruchom scandiska - wszystko z poziomu DOS'a .
✨ Laptop przy starcie wydaje dwutonowy sygnał z dysku twardego IBM Travelstar DKLA-24320 4.3GB, który nie jest wykrywany przez BIOS ani system po podłączeniu przez adapter ATA-USB. Problem może wynikać z uszkodzenia elektroniki dysku lub zablokowania głowic na talerzach. Testowanie dysku na innym komputerze oraz identyfikacja modelu są zalecane. W przypadku braku wykrycia dysku przez BIOS, naprawa elektroniki jest rzadko opłacalna. Proponowano użycie narzędzia HDD Regenerator do próby naprawy sektorów i późniejszego formatowania oraz skanowania dysku z poziomu DOS. Jednakże, w praktyce dysk może być uszkodzony mechanicznie lub elektronicznie i nie do odzyskania. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.