logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk do laptopa wydaje dziwny dźwięk i nie zgłasza się, HELP

tomek_wodzu 22 Sty 2007 13:30 2300 9
  • #1 3473452
    tomek_wodzu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przy starcie laptopa, dysk wydaje sygnał dwutonowy. Wogóle nie startuje, nie wiem co robić. Czy da się go wskrzesić? Ma ktoś pomysła?
  • #2 3473536
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Dysk należy przetestować, najprościej za pomocą przelotki ATA-USB na dowolnym PC z wejściem USB.
    W czasie tego testu należy określić czy dysk zgłosi się w menadzerze urządzeń, jakim typem, modelem.
    Podaj może typ, model tego dysku odczytany z naklejki dysku , etykiety.
  • #3 3474312
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3476642
    tomek_wodzu
    Poziom 11  
    To jest dysk IBM Travelstar DKLA-24320 4.3BG. Czy te dane wystarczą czy jeszcze podać jakieś?
  • #5 3480987
    tomek_wodzu
    Poziom 11  
    Dysk sprawdzany był w dwóch laptopach i poprzez adapter do dysków na USB. We wszystkich przypadkach dyzio wydaje sygnał dwutonowy jak syrena, a bios go nie wykrywa :(.
  • #6 3481409
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    A czy nie jest to "udany" zakup z Allegro ?? - kupiłem takie 2szt -w jednej coś pukało i nic , drugi chodzi ale dość głośno .
  • #7 3481941
    tomek_wodzu
    Poziom 11  
    Nie na Allegro, dostałem go od kumpla. Powiedział mi że jest z tym dyziem cos nie tak, więc wiedziałem że nie chodzi. Podobno jest do uratowania. Czekam na poradę.
  • #8 3481959
    Dareczek007
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    nie chce ciebie martwić ale jeżeli po podłączeniu dysku do kompa nawet Bios go nie wykrywa, to możesz mieć pproblem z elektroniką twrdziela którą rzadko kiedy da sie napawić, lub ujmę to inaczej jest to nieopłacalne.
  • #9 3483157
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Użyj HDD regeneratora ( do ściągnięcia z internetu -"HDDregenerator"- trzeba utworzyć dyskietkę startową z programu HDD regenerator) ,jeśli przejdzie ,zrób format c: i po formacie uruchom scandiska - wszystko z poziomu DOS'a .
  • #10 3483203
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Dysk odszedł do krainy "spalonego krzemu oraz odzysku aluminium"

Podsumowanie tematu

✨ Laptop przy starcie wydaje dwutonowy sygnał z dysku twardego IBM Travelstar DKLA-24320 4.3GB, który nie jest wykrywany przez BIOS ani system po podłączeniu przez adapter ATA-USB. Problem może wynikać z uszkodzenia elektroniki dysku lub zablokowania głowic na talerzach. Testowanie dysku na innym komputerze oraz identyfikacja modelu są zalecane. W przypadku braku wykrycia dysku przez BIOS, naprawa elektroniki jest rzadko opłacalna. Proponowano użycie narzędzia HDD Regenerator do próby naprawy sektorów i późniejszego formatowania oraz skanowania dysku z poziomu DOS. Jednakże, w praktyce dysk może być uszkodzony mechanicznie lub elektronicznie i nie do odzyskania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA