logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz MP3 podłączony do 12V - czy da się naprawić?

Egzi 24 Maj 2006 22:50 1424 12
REKLAMA
  • #1 2660352
    Egzi
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    ostatnio zrobilem niezla glupote i podlaczylem jeden kanal z wyjscia sluchawkowego pod napiecie 12V (niechcacy) skoczyla mala iskierka i player sie juz nie wlacza czy jest szanasa na to ze to da sie to niewielekim kosztem naprawic?

pzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2660546
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Najpierw podaj marke - model tego odtwarzacza bo z kąd mamy wiedzieć co mogło strzelić jak niewiemy jak jest zbudowany!! Napewno uszkodziłeś stopień końcowy który powoduje usterke.
  • #3 2660561
    patry11
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Chyba raczej nie naprawisz go. Iskra mogła spalić całą elektronikę, jak i też sam koniec wzmocnienia. Poprostu zwarcie na kości wzmocnienia.
  • #4 2660563
    Egzi
    Poziom 14  
    Jest to Philips Rush SA238/17.

Dodam ze jak probuje wlaczac to blyska na chwile podswietlenie LCD.

Stopniem koncowym bedzie jakis wzmacniacz czy przetwornik D/A? Gdzie z tym isc zeby mi naprawili i czy wogle by sie oplacalo? Moze jest ktos najlepiej z lublina ktos takimi rzeczami zajmuje?
  • REKLAMA
  • #5 2660582
    bzikk
    Poziom 32  
    Oj myśle że naprawa tobie się nieopłaci :(
  • REKLAMA
  • #6 2660586
    patry11
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Czy ja wiem jak byś mniał już go wyrzucać to spróbuj. Pominąć wzmocnienie i zrobić je osobno na jakimś wzm. Operacyjnym.
  • #7 2660613
    bzikk
    Poziom 32  
    patry11 napisał:
    Czy ja wiem jak byś mniał już go wyrzucać to spróbuj. Pominąć wzmocnienie i zrobić je osobno na jakimś wzm. Operacyjnym.

Tylko pytanie czy to się zmieści???
  • #8 2660632
    Egzi
    Poziom 14  
    sie popiesci to sie zmiesci :) tylko zeby jeszcze bylo wiadomo gdzie co i jak bo tam widac tylko jeden malusi scalaczek przy wyjsciu sluchawek chyba ze te elementy sa gdzies w innym miejscu a jak tak to tym bardziej nie wiem gdzie szukac, dalo by rade gdzies dorwac schemat?
  • #9 4532387
    kopycisko
    Poziom 11  
    Witam ;)
    ja też podłączyłem się do 12V (tylko (też niechcący) w + i w - (w miejsce baterii))
    (mam taki zasilacz z fajnym potencjometrem i zwykle sobie muzyczke za jego pośrednictwem puszczałem gdy bateria była wyładowana. Używam(używałem :( ) go tylko do tego celu, więc nie zauważyłem, że potencjometr zamiast na najniższym poziomie (1.5V) to na najwyższym (12V) siedzi.)

tylko u mnie to nieco inaczej się prezentuje (z tego co wyczytałem to taki pierwszy przypadek na forum;) )

mp3 się nie włącza (nowa bateria i próby normalnego włączenia)

Natomiast przy podłączeniu do USB (razem z bateryjką) ekranik ożywa (standardowo) i pokazuje "w którą stronę" informacje się przesyłają (taka hmm animacja?). Pliki można wywalać... dodwać... full servis ;)

Niestety się grzeje :|
    Po prawidłowym odłączeniu od USB zawsze odtwarzacz przechodził do menu... teraz po prostu się wyłącza :|

Sprzęcicho: AVACS RACER (version FM 256 MB)

Jakiś help by się przydał :|
  • #10 4532419
    Egzi
    Poziom 14  
    Witaj w klubie!!! :)

No coz takiego czegos niestety na 99.9% sie nie da naprawic. Pozniej rozebralem playera, w srodku siedza ze 2 uklady scalone. Jeden to procek, dekoder mp3 i DAC (wzmacniacz) w jednym ukladzie wiec jedyne rozwiazanie to wymienic go tylko ze jest to nieoplacalne a zakup takiego ukladu jest raczej niemozliwy. W Twoim przypadku jest zapewne tak samo. Jedyne pocieszenie to, ze odtwarzacze potanialy :)

Dodano po 8 [minuty]:

Zle przeczytalem posta.

Skoro sie wlacza pod usb to moze jednak zwarlo gdzies na dojsciu zasilania. Zczytaj nazwy ze scalakow, szukaj datasheetow i patrz gdzie zasilanie idzie, albo od razu po sciezkach od baterii moze po drodze jest jakas dioda zabezpieczajaca czy cus. Sprawdz tez co konkretnie sie grzeje.
  • REKLAMA
  • #12 4532597
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Cała logika oraz przetwornice DC/DC baterii są w ATJ2085; nie sądzę że te obszary ATJ2085 są sprawne
  • #13 4535124
    kopycisko
    Poziom 11  
    zgadza to właśnie ta płytka piekielnie się grzeje ( rysunek pierwszy ) oraz wszystko ode tej płytki po jej prawej stronie
    (jak się włoży baterie +usb lub samo USB)

gdy jest sama bateria cały układ jest chyba w normie - nic się nie grzeje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył wyjście słuchawkowe odtwarzacza MP3 Philips Rush SA238/17 do napięcia 12V, co spowodowało iskrzenie i uszkodzenie urządzenia, które przestało się włączać. Uszkodzeniu uległ prawdopodobnie stopień końcowy wzmacniacza audio lub układ scalony odpowiedzialny za przetwarzanie sygnału (procesor, dekoder MP3, DAC). Naprawa jest trudna i najczęściej nieopłacalna ze względu na zintegrowane układy scalone, które są trudno dostępne i kosztowne do wymiany. Możliwe jest obejście problemu poprzez zewnętrzne wzmacniacze operacyjne, jednak wymaga to modyfikacji sprzętu i miejsca na dodatkowe komponenty. W innym przypadku, użytkownik AVACS RACER (FM 256 MB) również podłączył urządzenie do 12V, co spowodowało przegrzewanie się układu ATJ2085, który zawiera logikę i przetwornicę DC/DC. Połączenie z USB powoduje częściowe uruchomienie, lecz odtwarzacz się wyłącza. Uszkodzenie najprawdopodobniej dotyczy układu ATJ2085, który jest kluczowy dla działania urządzenia. Wskazane jest sprawdzenie ścieżek zasilania, diod zabezpieczających oraz identyfikacja elementów grzejących się po uszkodzeniu. Schematy i datasheety scalaków mogą pomóc w diagnozie, jednak naprawa jest skomplikowana i często nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA