logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz MP3 No Name - uszkodzenie po zasilaniu 12V, działa tylko przez USB

walkuba 17 Lut 2006 12:23 1434 5
REKLAMA
  • #1 2313776
    walkuba
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam następujący problem:
    do zasilania mp3 w aucie używałem zasilacza pod zapalniczkę z regulacją napięcia od 1,5V - 12V. Wszystko chodziło dobrze, dopóki nie mój mały braciszek - przestawił napięcie na 12V i z odtwarzacza poleciał dymek :((( Po włożeniu baterii nic już nie działa - nawet się nie włącza.
    Jednak po podłączeniu pod USB wszystko działa poprawnie (ale wtedy mp3 służy tylko jako pen drive :(( Dzisiaj majsterkowałem i podłączyłem samo zasilanie + - z kabla USB i okazało się, że w ten sposób wszystko chodzi jak należy - muzyczka gra ładnie jak zawsze :)))

Co mogło się spalić na płytce, jeżeli urządzenie chodzi pod USB, a z baterii nie odpala??? Czy usterka jest do naprawy i ile mniej więcej taka naprawa wyniosłaby mnie???
  • REKLAMA
  • #2 2313844
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Sprawdź blok wejściowy - prawdopodobnie poleciał scalak od stabilizacji zasilania, ładowania. Zobacz też, czy nie masz przepaleń na ścieżkach...
    Skoro odpala się, to jeszcze nie jest z nim aż tak źle, tylko uważaj, żebyć się nie pomylił, bo padnie do końca :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2313921
    walkuba
    Poziom 11  
    Na ścieżkach nie ma przepaleń, jedynie co, to widac na procesorze małą kropkę - ale możliwe że to od procesora??

Dodano po 16 [minuty]:

W załączniku dodaję zdjęcie - zaznaczyłem miejsce widocznego przepalenia. Proszę mi napisać, gdzie jest ten "scalak od stabilizacji zasilania, ładowania"????

Ponawiam moje pytanko: czy przyczyną może być przypalony procesor, skoro pod USB działa, a z baterii nie rusza???

Dodano po 6 [minuty]:

w załączniku zeskanowany odtwarzacz
    Załączniki:
    • Odtwarzacz MP3 No Name - uszkodzenie po zasilaniu 12V, działa tylko przez USB ScanImage001.JPG (55.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2314029
    walkuba
    Poziom 11  
    Czy jest jakiś sposób na to,żeby zasilanie poprowadzić nieco inną drogą - mianowicie mam taki pomysł - spod wtyczki USB w odtwarzaczu podlutować kabelki + - i podpiąć pod spinki od baterii - powinno działać??? Czy z kabla USB jest większe zasilanie niż z AAA??? Proszę o radę jak to zrobić
  • REKLAMA
  • #5 2314110
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Port USB ma 5V, natomiast akumulatorki AAA po 1.2V każdy. Możesz podłączyć akumulatorki przez diodę, tak, aby USB nie podało napięcia na akumulatorki, bo system wywali Ci komunikat o przekroczeniu dopuszczalnego poboru mocy i wyłączy port...
    Pozdrawiam
  • #6 2314152
    walkuba
    Poziom 11  
    Jeżeli by można, to proszę o rozmowę na gg. Mój nr: 5028729

Dodano po 8 [minuty]:

Dlaczego podłączając jedna baterię AAA pod wtyczkę USB (zasilanie) urządzenie się nie włącza ?????? Czy jak podłącze szeregowo 4 baterie, to będzie chodziło???

Proszę Pana o odpowiedź

Dziękuję i pozdrawiam

Dodano po 24 [minuty]:

Gdy podlączam zasilanie z 5V zamiast baterii, to mp3 działa :)) Co może być przyczyną tego,że urządzenie chodzi teraz na większym napięciu???
REKLAMA