logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat UNO 1.0 '93 - trudności z obrotami, sprawdzone świece i gaźnik, co dalej?

Xeropartner 25 Maj 2006 08:45 7512 14
REKLAMA
  • #1 2661047
    Xeropartner
    Poziom 11  
    witam
    posiadam fiata uno 1.0 rok '93 - usterka; nie wchodzi na obroty, sprawdzałem świece, zapłon, przekaźniki, rozkeciłem gaźnik i sprawdzałem psełdo wtrysk Bosha. Nie mogę zlokalizować ustaerki - proszę o poradę
  • REKLAMA
  • #2 2661066
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Dlaczego pseudo wtrysk Boscha ? Te systemy są m.in. w VW , francuzach i wielu innych.
    Jeżeli to jest faktycznie wtrysk a nie gaźnik proponuje podłączyć pod tester - zrobić konkretną diagnostykę włącznie z pomiarem ciśnienia benzyny . Przy takim objawie jest za dużo do zgadywania . Jeżeli rozebrałeś wtrysk zauważyłeś ,że wiele do czyszczenia tam nie ma :cry:
  • #3 2661171
    Xeropartner
    Poziom 11  
    ja nie jestem pewien czy to jest wtrysk. wyglada to na jakiś rozpylacz paliwa i jest zamontowany w gaźniku nad przepustnicą. proszę o porady związane z usterką
  • #4 2661282
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Z twoich pytań wynika,że masz prawie żadne pojęcie samochodach. Wybierz dobry warsztat to zaoszczędzisz pieniądze.
  • #5 2661329
    wojtula11
    Poziom 18  
    Popieram kolegę diag . Zaoszczędzisz czasu , pieniędzy i nerwów :!:
  • REKLAMA
  • #6 2661583
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Nie wiem jak można jednopunktowy wtrysk nazwać pseudo wtryskiem, martwi mnie ze to rozbierałeś. Najprawdopodobniej jest niskie ciśnienie paliwa i auto się nie wkręca na obroty – sprawdź manometrem pompę paliwa.
  • #7 2661731
    Xeropartner
    Poziom 11  
    jakie powinno być ciśnienie pompy paliwa? rozumiem, że mierzone na wysokości filtra paliwa po włączeniu zapłonu? dlaczego kolęgę matrwi , ze rozkręciłem wtrysk paliwa ? jakieś uzasadnienia? jeżeli chodzi o radę z serwisem - z góry dziękuję. chcę sam dowiedzieć sie jak to działa i gdzie tkwi problem - interesuję sie od niedawna elektronika samochodową. A jak koledze się popsuję ksero (mam doświadczenie) to chcetnie pomogę , a nie będę odsyłał do serwisów. chyba , ze kolega sobie sam zażyczy. cz
    ktoś posiada dokumentację serwisową do UNO 1.0 '90 ? dodam, ze dolewałem strzykawką do gaźnika w zasie pracy paliwo - auto się dławiło lub strzelało ogniem lecz nadal nie wchodziło na obroty. Zastanawiam sie czy można zmierzyć czujnik halotronowy - domyślam się, ze kręcąć zapłonem mierząc omomierzem. jak piszę źle - proszę poprawić mnie.... i nie wysyłać do serwisów. z resztą do tego służy te forum....
  • REKLAMA
  • #8 2661747
    hazettt
    Poziom 11  
    :D Z ciśnieniem paliwa to dobry pomysł. Proponuje wymianę filtra paliwa to tani i skuteczny eksperyment. Mało kto pamięta o wymianach filtra paliwa a jaką mamy jakość paliwa wszyscy wiemy. :D
  • #9 2661750
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Xeropartner napisał:
    witam
    posiadam fiata uno 1.0 rok '93 - usterka; nie wchodzi na obroty, sprawdzałem świece, zapłon, przekaźniki, rozkeciłem gaźnik i sprawdzałem psełdo wtrysk Bosha. Nie mogę zlokalizować ustaerki - proszę o poradę
    Tu jest mowa o gażniku a nie o wtrysku paliwa... :D:D:D
  • #10 2662654
    wojtula11
    Poziom 18  
    Dlaczego obrażasz się na serwis . Nie musisz jechać do ASO tylko do warsztatu który ma się czym podłączyć do Fiata ( nie ma zastępczego taniego interfejsu tak jak do Vw). Pomiar ciśnienia paliwa - też musisz mieć odpowiedni manometr ( ciśnienie ok. 1,0 bar.) . Dalej zgaduję ,że jest to wtrysk z jednego powodu - gdzieś odczytałeć napi Bosch - na gaźniku byłby Weber . Ciśnienie paliwa - nie ma znaczenia na jakiej wysokości .
    Dlatego widzisz - jeżeli nie miałeś z tym styczności to po co tracić czas .
    Ja na ksero się nie znam - każdy niech robi to co potrafi. Okresowy przegląd zleciłbym Tobie . Szkoda by było mojego czasu i nerwów .
    Kolejan sprawa ciągle motasz w info : pierwszy post rok 1993 , kolejny chcesz dokumentację do rocznika 1990 ???
  • #11 2663877
    Gesso
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a może to filtr powietrza kiedy wymieniałeś
  • REKLAMA
  • #12 2664430
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Musimy ustalić czy to jest gaźnik czy wtrysk, ciśnienie zgadzam się około 1 bar ale czasie pracy jak zatykamy pompę manometrem to musi być ponad 2 bary. Proponuje zacisnąć odpływ paliwa jak auto będzie lepiej biegać to padł albo regulator albo pompa. Proszę o wstawienie zdjęcia tego silnika to rozwieje wątpliwości czy jest to gaźnik czy wtrysk (jak kolega zauważył BOSCH to będzie wtrysk. Do kompletu proponuje reset centralki akumulatorem i odłączenie czujnika temperatury (robią czasami ostre zamieszanie)
  • #13 2665619
    Xeropartner
    Poziom 11  
    ok - wykonam kilka fotografii "wtrysku/gaźnika" i silnika. Jest to rocznik '90 (sprostowanie). Chętnie bym zciągnął instrukcję serwisową - bardzo mi przydała by się , mam jeszcz ekilka innych usterek.
  • #14 4417423
    juzio1212
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    fiat uno 1.O zimny zapala tylko po dodaniu gazu
  • #15 4425291
    kotweiler
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    Układ wtryskowy BOSCH Mono-Motronic... fiat Uno.
    Zespół wtryskowy zamontowany jest na kolektorze dolotowym. .
    W górnej części zespołu wtryskowego znajdują się: wtryskiwacz, czujnik temperatury zasysanego powietrza(jeżeli padnie Ci ten czujnik to układ przechodzi na optymalną tem. 20 stopni) i regulator ciśnienia paliwa, który odpowiada za utrzymywanie stałego ciśnienia wtrysku. W dolnej części układu wtryskowego znajdziesz regulator biegu jałowego i czujnik położenia przepustnicy który przekazuje do modułu sterującego informacje o kącie jej otwarcia.
    W celu zapewnienia optymalnych warunków pracy silnika czas wtrysku jest regulowany przez urządzenie sterujące w zależności od obciążenia i warunków pracy silnika (przyspieszanie, bieg jałowy, hamowanie silnikiem, jazda ekonomiczna itp.). Kąt wtrysku wynosi 30°- 70°. Paliwo jest wtryskiwane między przepustnicę i ściankę kolektora dolotowego, z częstotliwością odpowiadającą częstotliwości impulsów zapłonowych. Wystarczy jak popatrzysz w przepustnicę po dodaniu gazu to zauważysz smugę paliwa.
    Warunkiem zapewnienia dokładnego i stałego czasu wtrysku jest zapewnienie stałego ciśnienia paliwa (ok. 0,1 MPa!!!). Ciśnienie to jest korygowane poprzez regulator ciśnienia paliwa umieszczony w górnej części zespołu wtryskowego. Regulator ten wyrównuje wahania ciśnienia występujące w układzie doprowadzającym paliwo powodowane przez np. wahania napięcia w instalacji. Nadmiar paliwa jest odprowadzany z powrotem do zbiornika (tzw przewał). Regulator ten utrzymuje w układzie ciśnienie resztkowe 0,05 MPa przez 5 minut po wyłączeniu silnika. jeżeli chodzi o pompę, zamontowana jest w zbiorniku, jest to pompa dwustopniowa, Ciśnienie na niej to 0,11-0,13 MPa a więc wyższe niż na
    wtrysku. Zawór zwrotny umieszczony jest w króćcu wylotowym pompy uniemożliwia powrót tłoczonego paliwa do zbiornika i utrzymuje ciśnienie w układzie po wyłączeniu silnika. Czasami pada ten zawór- powód zanieczyszczenie. Paza tym pompa ma wydajność około 60 litrów na godz. przy ciśnieniu 0,12 MPa, czyli 1 ltr na min. Widzisz to nie takie proste ale możesz powalczyć bo warto. Więcej informacji mogę Ci przekazać na e-meila.

Dodano po 15 [minuty]:

Chciłem dorzucić, że jak Ci padnie czujnik położenia przepustnicy to jego rolę przejmuje czujnik prędkości obrotowej wału korbowego (hallotron) i czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Silnik pracuje normalnie tylko więcej pali.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Fiata Uno 1.0 z 1990/1993 roku zgłasza problem z brakiem możliwości wchodzenia na obroty silnika. Sprawdzono świece zapłonowe, układ zapłonowy, przekaźniki oraz gaźnik z elementem przypominającym wtrysk paliwa (pseudo wtrysk Bosch). Dyskusja koncentruje się na rozróżnieniu, czy samochód posiada gaźnik czy jednopunktowy wtrysk paliwa Bosch Mono-Motronic. Zalecane jest wykonanie diagnostyki komputerowej, pomiar ciśnienia paliwa (około 1 bar, a przy zatkaniu przewodu ponad 2 bary), wymiana filtra paliwa oraz sprawdzenie regulatora ciśnienia i pompy paliwa. Wskazano również na możliwość resetu centralki i odłączenia czujnika temperatury silnika, który może powodować problemy z obrotami. Wtrysk paliwa w tym modelu jest zamontowany na kolektorze dolotowym i zawiera wtryskiwacz, czujnik temperatury zasysanego powietrza, regulator ciśnienia paliwa, regulator biegu jałowego oraz czujnik położenia przepustnicy. Dolewanie paliwa bezpośrednio do gaźnika powodowało dławienie i strzały w wydech, co wskazuje na problemy z podawaniem paliwa. Zalecane jest wykonanie zdjęć układu paliwowego w celu jednoznacznego określenia typu zasilania oraz poszukiwanie dokumentacji serwisowej do modelu. Wskazano, że samodzielna diagnostyka jest możliwa, ale wymaga odpowiednich narzędzi i wiedzy, a w przypadku braku doświadczenia warto skorzystać z usług warsztatu wyposażonego w tester diagnostyczny do Fiata.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA