logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR SLV-E510E - Błędy 3L 10 cc przy przewijaniu kasety w lewo

elo66 25 Maj 2006 16:01 1200 3
  • #1 2662232
    elo66
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam z tym sprzętem następujący problem. Po włożeniu kasety i włączeniu play na lokalnym panelu wideo pracuje prawidłowo, można pauzować, zatrzymywać stop i wyjmować kasetę i wszystko ok. "Cuda" zaczynają się gdy przełącze na przewijanie, np.przewijanie w lewo. Zaczyna przewijać i gdy je zatrzymam wtedy nie mogę wykonać żadnej funkcji (np play,stop czy eject) a na wyświetlaczu wyświetlają się błędy np.3L 10 cc i tym podobne. Przy próbach włączenia play czy eject słyszę jakby przez chwilę działał jakiś silnik i za chwilę się wyłącza. Przewijanie w prawo w tym momencie nie działa, w lewo natomiast działa niby prawidłowo jednak po skonczeniu jeszcze przez pewien czas słyszę ten szum silnika. Wyłączenie napięcia zazwyczaj pomaga powrócić do pracy jak wyżej(prawidłowa praca play itp..) do momentu ponownego włączenia przewijania. Może opis pracy jest chaotyczny, jednak nie widać go jak pracuje, gdyż od spodu zasłonięty jest płytką z elektroniką. Myślę o przełączniku funkcji, jednak nie wiem (tu też mam pytania ) czy problem jest z jego demontażem i następnie wmontowaniem, znaczniki i te sprawy. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 2662749
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Przełącznik funkcyjny warto zregenerować. Jest rozbieralny, natomiast jego ustawienie po montażu jest proste.
  • #3 2664305
    elo66
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Rozumiem ale czy rodzaj uszkodzenia wskazywać może na przełącznik? Może, gdzieś można zdobyć po Polsku instrukcję o mechaniźmie typu H. Dodam, że wymieniłem dwa elektrolity w przetwornicy po stronie pierwotnej, jeden był uszkodzony. Odnośnie przełącznika, to może koledzy doradzą jak odkręce tę blachę trzymającą przełącznik, to tryby mi sie nie rozsypią i jak je później ewentualnie złożyć (czy są tam znaczniki). Pozdrawiam i czekam na pomoc.
  • #4 2664427
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    elo66 napisał:
    Rozumiem ale czy rodzaj uszkodzenia wskazywać może na przełącznik?

Nie koniecznie ale on często jest sprawcą rożnych, nietypowych objawów.
    elo66 napisał:
    Może, gdzieś można zdobyć po Polsku instrukcję o mechaniźmie typu H.

Jest to mało prawdopodobne. Kilka opisów mechanizmów wydał "Serwis Elektroniki" ale nie f-my SONY.
    Na PW wysyłam dwie strony z opisu mechanizmu dotyczące demontażu i montażu przełącznika funkcyjnego (tutaj: rotary encoder).
    Znacznik E w okienku dla pozycji EJECT. Listwa przesuwna (Main Slider) w prawo do oporu.

Ps. Czy zapis błędu: 3L 10 cc jest poprawny?
REKLAMA