logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CK-5322Z - brak reakcji, obraz zanika, czy to trafopowielacz?

tomay_gangsta 26 Maj 2006 12:21 2289 3
REKLAMA
  • #1 2665084
    tomay_gangsta
    Poziom 11  
    Witam, mam następujący problem. Mam telewizor SAMSUNG CK-5322Z, jakiś czas wszystko bylo pieknie i ładnie działał ale ostatnio coś się popsuło. Chciałem wlaczyc go pilotem, nie reagował, próbowałem uruchomić guzikiem na obudowie ale też nie reagował. Jedynie zapalała się na chwilę dioda sygnalizująca zasilanie, po czym powoooli gasła, i telewizor nie reagował na nic. Odłączyłem go z prądu, postał tak około godziny, z ciekawości włączyłem go drugi raz, tym razem niby wszystko ok, włączył się, zadziałał, pokazał się obraz i wszystko było ok - około pół minuty, pozniej obraz zaczął powoli skakać, falować, kurczyć sie, i po kolejnych kilkunastu sekundach na środku ekranu widziałem tylko obraz tv z wyswietlonym numerem kanału - cały obraz miał około 10 x 10 cm wielkości, chwilę poźniej obraz zniknął, kineskop zgasł, i dioda znów pooowoooli zgasła. Telewizor ponownie nie reagował na bodźce. Jak myślicie co mogło sie zepsuć? Kumpel zasugerował że mógł to być trafopowielacz, czy to możliwe? jeśli tak to czy mozna jakos sprawdzić czy ten w telewizorze jest faktycznie zepsuty (czy też moze to cos innego), i jaki jest ewentualny koszt nowego elementu. Prosze pomóżcie.
    pozdrawiam
    ToMaY_GaNgStA

(?)(?) – ozdobniki ?
    Nie używaj dużych liter w tytule. [h]
  • REKLAMA
  • #2 2665139
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Niekoniecznie może być uszkodzone trafo WN.
    Z Twojego opisu wnioskuje o wymiane wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu od tego bym zaczął. Przelutowanie raz jeszcze obrębu zasilacza. Pomiar napięc wychodzących z przetwonicy.
  • REKLAMA
  • #3 2665263
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: TV
  • #4 2668066
    tomay_gangsta
    Poziom 11  
    kondensatory wydają się być w porządku, a te objawy ktore opisalem pasują do awarii trafo? jak sprawdzic czy to akurat to jest uszkodzone i jakiego rzędu to koszt? pozdrawiam
REKLAMA