logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SAMSUNG CK-20S20BT , długo brak obrazu po właczeniu

petrekq 01 Lut 2006 12:48 3564 20
REKLAMA
  • #1 2244821
    petrekq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    problemem jest to, że po włączeniu telewizora długo nie pokazuje sie obraz, obecnie od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, oprócz braku obrazu wszystko jest ok, dzwięk ok, można przełączać kanały, ten czas na pojawienie sie obrazu wydłuża sie z miesiąca na miesiąc.
    Patrzyłem to nie ma na płycie przypalonych rezystorów czy wypukłych kondensatorów
    ... pojawienie sie obrazu można przyspieszyć przez kilku krotne wyłączenie i włączenie telewizorka.

Prosze o pomoc co może mu dolegać

Moderowany przez Jaś Kula:

W temacie dopisałem model tego Samsunga

• REKLAMA
  • #3 2244852
    petrekq
    Poziom 11  
    MODEL NO:
    CK-20S20BT
  • REKLAMA
  • #6 2244907
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam!
    Jeżeli WN pojawia się w normalnym czasie, przyczyną może być zużyty kineskop. Jeżeli WN też pojawia się z opóźnieniem, sprawdź elektrolity w zasilaczu. Poinformuj.
  • #7 2244963
    petrekq
    Poziom 11  
    @lukashb

CODE NO:
    AA41-10915G

o to chodzi?

@k.k
    Cytat:
    Proszę podnieść G2, czy obraz się pokazuje?

nie wiem gdzie jest G2 :(

@HenrykB
    Cytat:
    Jeżeli WN pojawia się w normalnym czasie, przyczyną może być zużyty kineskop. Jeżeli WN też pojawia się z opóźnieniem, sprawdź elektrolity w zasilaczu

WN to wysokie napięcie? jak to sprawdzić? mam miernik tylko do 1000[V]

Przepraszam jak źle trafiłem z pytaniem ale nie jestem specem od elektroniki
  • Pomocny post
    #8 2244977
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    petrekq napisał:
    @lukashb

CODE NO:
    AA41-10915G

o to chodzi?

Nie dokońca...może pisać albo KS3A, KS1A, S15A
    petrekq napisał:

@k.k
    Cytat:
    Proszę podnieść G2, czy obraz się pokazuje?

nie wiem gdzie jest G2 :(

G2 na trafie WN to dolne albo górne pokrętło
    petrekq napisał:

@HenrykB
    Cytat:
    Jeżeli WN pojawia się w normalnym czasie, przyczyną może być zużyty kineskop. Jeżeli WN też pojawia się z opóźnieniem, sprawdź elektrolity w zasilaczu

WN to wysokie napięcie? jak to sprawdzić? mam miernik tylko do 1000[V]

Przepraszam jak źle trafiłem z pytaniem ale nie jestem specem od elektroniki
    WN się pojawia wtedy kiedy słychać i czuć na ekranie z przodu takie charakterystyczne syczenie i kłucie w ręke (jak się dotyka podczas startu.
  • REKLAMA
  • #9 2244990
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Zacznij od sprawdzenia zimnych lutów na płytce kineskopu, a i na płycie głównej nie zaszkodzi.
  • #10 2245007
    petrekq
    Poziom 11  
    @lukashb

jest tam S15A

Dodano po 2 [minuty]:

to wtakim razie WN pojawia sie odrazu po właczeniu telewizorka
  • #11 2245017
    lukashb
    Poziom 39  
    Ile ten TV ma lat? bo może faktycznie to kineskop? (w co wątpie)....najpierw poszukaj na trafie WN (to to z czerwonym kablem i smoczkiem na końcu) regulatora Screen i Focus....Screen to jest G2..przekręć troszeczke zgodnie z ruchem wskazówek zegara..powinno się polepszyć a najlepszym przypadku.

Dodano po 1 [minuty]:

Osobiście stawiam na diodę zenera 9,1 V na PK. Kiedy przywiera albo jest uszkodzona (przerwa) to jest brak obrazu....a tu się pewnie nagrzeje i masz babo placek :P
  • #12 2245037
    petrekq
    Poziom 11  
    to już wiem gdzie jest to G2
    bez przeszkud moge nim krecić przy włączonym TV ?

ubraz nie pojawia sie stopniowo że coraz jaśniejszy tylko nagle pojawia sie jakby nigdy nic, to jest takie coś jak zmienia sie programy skacze sie zprogramu na program to 1sekunde jest czarny obraz,
    no a przy właczaniu TV obraz jest długo czarny tak jak pisałem na początku

Dodano po 2 [minuty]:

a tv nie pamiętam dokladnie ile ma... jakoś z 5lat może ciut więcej
  • #13 2245051
    lukashb
    Poziom 39  
    Kręcić nim możesz przy włączonym TV i nic się niestanie złego....jeżeli dasz za dużo to bedzie obraz z kreskami ukośnymi i białym tle......a co do przełączania kanałów to chyba w każdym jest tak że po zmianie 1->2 jest chwila czarnego obrazu potem dopiero właściwy ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 2245059
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Ustaw pokrętłem taką wartość, przy której obraz będzie się pojawiał w dość krótkim czasie i nie będą jeszcze widoczne linie powrotów. Przy lekko zużytym kineskopie na jakiś czas to pomoże.
  • #16 2245087
    petrekq
    Poziom 11  
    kręcąc G2 na maxa wyskakują te paseczki, ale przekręce spowrotem tak jak bylo to dalej jest czary obraz a co do PK to nie wiem czy to to ztym mostkiem prostowniczym(chyba) z radiatorem na którym jest wybity napis 171A i naklejka z WARNING... to obok tego plyta jest troszke przypalona szczególnie koło diody zenera tyle ze dioda nie wyglada na przypaloną tyle że nie wiem czy one sie psują tak żeby widzieć gołym okiem ;)
  • Pomocny post
    #17 2245104
    lukashb
    Poziom 39  
    To żaden mostek prostowniczy :P dioda zenera to taka malutka pchełka z dwoma nóżkami :) zazwyczaj czerwona, szklana....przemierz wszystkie diody....czarny kabel miernika do paska diody a czerwony do tej nóżki gdzie niema paska blisko...wskazać powinno 630Ohm (około) a odwrotnie nic....i tak każdą diode po wylutowaniu jednej nóżki jej..żeby pomiar był prawdziwy!!...
  • #18 2245883
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Przeniosłem z: TV
  • #19 2247190
    petrekq
    Poziom 11  
    Dziekuje za cierpliwość i ogromną pomoc, narazie musze mykać..
    Sprawdze te diody zenera wieczorem i odezwe sie najpóźniej jutro, jestem po szkole elektrycznej także wiem jak wygląda dioda zenera , dziękuje za opis jak je sprawdzić .
    Jeszcze raz Bardzo Dziękuje
    Pozdrawiam

Jedną diode zenera znalazłem uszkodzoną wogóle nie ma rezystancji w żadną strone, ale jak znaleźć dla nie ja zamiennik?? nie zabardzo moge odczytać co na niej pisze, mam jakieś inne w domu wylutowane z innych urządzeń ale one różnią sie wyglądem
  • #20 2247556
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Czy nie jest to przypadkiem model CK21S20BT ? (czy się nie pomyliłeś spisując symbol z tabliczki znamionowej ?)
    Podaj jaki jest opis tej diody na płycie i mniej więcej w którym jest miejscu (obok czego).
    Pozdrawiam.
  • #21 2247647
    petrekq
    Poziom 11  
    to jest napewno CK-20S20BT

na plycie jest DZ809
    to jest zaraz obok radiatora do którego(na moje oko) przykręcony jest mostek prostowniczy
    to jest w pobliżu włącznika zasilania

sprawdziłem na PK wszystkie diody(wszystkie przelutowałem) sprawdziłem wszystkie kondensatory i część rezystorów i wszystko w normie, to chyba tyle odnośnie PK

co jeszcze można sprawdzić..??
    Scaliłem dwa posty. [h]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Samsung model CK-20S20BT, który po włączeniu długo nie wyświetla obrazu (od kilkunastu do kilkudziesięciu minut), mimo że dźwięk działa poprawnie, a kanały można przełączać. Czas pojawienia się obrazu wydłuża się z miesiąca na miesiąc. Wstępna diagnostyka wykluczyła uszkodzone rezystory i kondensatory na płycie. Sugerowano sprawdzenie chassis (S15A), podniesienie napięcia G2 (regulator Screen na transformatorze wysokiego napięcia), obecność wysokiego napięcia (WN) oraz stan kineskopu. Obraz pojawia się nagle, nie stopniowo, a przy maksymalnym podniesieniu G2 pojawiają się paski na ekranie. Wskazano na możliwe uszkodzenie diody zenera 9,1 V na płytce PK, która może powodować brak obrazu. Autor potwierdził znalezienie uszkodzonej diody zenera (oznaczenie DZ809) obok radiatora i mostka prostowniczego, w pobliżu włącznika zasilania. Sprawdzono i przelutowano wszystkie diody, kondensatory i część rezystorów na PK, które były w normie. Zalecenia obejmują wymianę uszkodzonej diody zenera na odpowiedni zamiennik oraz dalszą kontrolę elementów związanych z wysokim napięciem i kineskopem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA