logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm do pneumatycznego zamka centralnego w Audi 80?

pita 26 Maj 2006 21:30 2317 6
REKLAMA
  • #1 2666882
    pita
    Poziom 2  
    witam

Mam problem z wysterowniem centralnym w Audi 80 (93 rok, 2.0 benz).
    Wiem, że tam jest zamek pneumatyczny, czy można go wysterować podając masę na któryś z przewodów idących z drzwi kierowcy, czy trzeba podejć do tego inaczej:)? .... jeszcze jedno na co mam uważać, żeby nie spalic centralnego zamka.......(udało mi sie zamontowac alarm który na wyjściach od sterowania centralem ma masy)......proszę o pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2666955
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3919
    Sprawdź zwykłą probówką we wtyku w pompie [podłączasz do masy probówkę samochodową i drugim końcem dodykasz po wszystkich wtykach w złączu] jeśli na jednym przewodzie się zamknie a na innym otworzy to "jesteś w domu" tam podłączasz wyjścia z alarmu, jeśli nie to musisz zastosować taki zestaw przekaźników [większość sklepów z alarmami tym handluje] i tam jest schemat zamka pneumatycznego i łączysz według schematu!!!!!!!!!!!!!!:D
  • REKLAMA
  • #3 2666999
    pita
    Poziom 2  
    pompa znajduje sie z tyłu w bagażnku (trochę odkręcania plastików :) ) i trzeba ciągnąć przewody , możę cos na przekaźnikach?
  • REKLAMA
  • #4 2667383
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    w słupku przednim wychodzi wiązka z trzema przewodami czyli plus,masa i sterowanie(zielono czerwony),sterowanie pompki odbywa się raz plusem raz minusem na przewodzie sterującym
  • #5 2667521
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    potwierdzam potrzebne przekażnikiwpięte w szereg z zielono czerwonym bo inaczej możesz uwalić krańcówke w zamku
  • REKLAMA
  • #6 2667863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2677232
    pita
    Poziom 2  
    Można prosic o jakis schemat jak podłączyć sie na przekaźnikach?

Podsumowanie tematu

✨ W Audi 80 z 1993 roku z centralnym zamkiem pneumatycznym sterowanie alarmem wymaga zastosowania przekaźników. Sterowanie pompki zamka odbywa się sygnałem naprzemiennym plus/minus na przewodzie sterującym (zielono-czerwony lub zielono-niebieski). Bezpośrednie podawanie masy na przewody może uszkodzić krańcówkę zamka. Zaleca się użycie dwóch przekaźników, które przełączają sygnał sterujący, jednocześnie rozłączając przewód, aby nie uszkodzić mechanizmu. Alternatywnie można sterować zamkiem podając masę na przewody brązowo-zielony i brązowo-niebieski w wiązce pod tylną kanapą. Impuls sterujący powinien trwać około 1-3 sekund. Pompa znajduje się w bagażniku, co wymaga poprowadzenia przewodów. Schematy połączeń przekaźników są dostępne w sklepach z alarmami i są niezbędne do prawidłowego podłączenia alarmu do pneumatycznego zamka centralnego w Audi 80.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA