logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja dysku z NTFS na FAT32 przed instalacją Windows 98 – jak to zrobić?

Gutek666 27 Maj 2006 12:39 3234 9
REKLAMA
  • #1 2668432
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam mam problem a polega on na ty że kolega mnie poprosił o to żebym mu zmienił windowsa z XP-pro na win98 no a że juz to nie raz robiłem to sie zgodziłem i jak dobrze wiem to tak od razu nie da sie zainstalować win98 bo dyski sa w NTFS no to wiec na początku sformatowałem dyski po przez płytę w windowsem XP-pro i po formacie szybko zresetowałem żeby nie kopiował plików z XP , następnie włożyłem plytę z win98 i ty problem chciałem sformatować jeszcze raz dysk po przez płyte z win98 i go póżniej zainstalowac ale sie nie dało ponieważ wyskakiwała mi informacje ze dysko nadal zawiera system plików NTFS i włąśnie po raz pierwszy raz widzę żeby cos takiego było zawsze mi to wychodziło w taki sposób i jak wiem to jest dobry sposób ale tu nie może usunąć systemy NTFS i nie wiem co zrobić proszę o pomoc może jakieś program go przerobienia na FAT
  • REKLAMA
  • #2 2668439
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    PQ Magic.pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #3 2668709
    slawecki
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Użyj dyskietki startowej systemu Win 98 (Boot Disk). Jeśli nie masz to pobierz tu
    http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
    Włóż dyskietkę do stacji dysków i uruchom pobrany plik. Zostanie utworzona dyskietka startowa. na komputerze gdzie chcesz instalować Win 98 w biosie w opcjach bootowania ustaw dyskietkę jako pierwszą. Włóż dyskietkę do napędu i uruchom komputer. Gdy zakończy się ładować program z dyskietki poleceniem fdisk możesz zarządzać partycjami na dysku (usuwać, tworzyć itd). Po wyjściu z programu fdisk klawisz ESC poleceniem format x: (x=litera partycji dysku, którą chcesz formatować) robisz formatowanie na FAT32.
  • #4 2669043
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    W fdisku parycjie ntfs bedą zaznaczone jako "spoza dos"
  • REKLAMA
  • #6 2669190
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Dodam, ze nie jest potrzebny ani PQ Magic ani nawet dyskietka startowa :D Wystarczy tylko plyta Win98 8-)
    :arrow: Startujemy z plyty
    :arrow: Wybieramy opcje "uruchom z obsluga CD-ROM" - system ktory sie zaladuje zawiera dokladnie to samo co dyskietka startowa a nawet wiecej - bo nie ma problemu aby uruchamiac programy z plyty CD :!:
    :arrow: w wierszu polecen wpisujemy "fdisk" - a dalej tak, jak Koledzy wyzej napisali :)
    Po co sobie utrudniac zycie dyskietkami? ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2670309
    heniek661
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    moim zdaniem lepiej za pomoca dyskietki windowsa ME utoworzyc patrycje NTFS i dopiero instalowac windows XP
  • #8 2670378
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    heniek661 napisał:
    moim zdaniem lepiej za pomoca dyskietki windowsa ME utoworzyc patrycje NTFS i dopiero instalowac windows XP

??.
    -najważniejsza jest wola pomocy!
  • #9 2670936
    marcinek1986
    Poziom 11  
    jeżeli nie zależy ci na danych na partycji systemowej to poszukaj programu RANISH PARTITION MANAGER. jak chcesz to na maila mogę wysłać. wszystkie typy partycji robi (fat 16, fat 32, ntfs, extended) ale działa tylko pod dosem,
    pozdrawiam
  • #10 2671935
    mulat
    Poziom 17  
    a nie najlepiej by bylo usunac wszystkie partycje ?? (JEZELI nie potrzebujesz danych) i zaczac wgrywac tak jak bys nowy dysk ze sklepu przyniosl??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konwersji systemu plików z NTFS na FAT32 przed instalacją Windows 98, ponieważ instalator Win98 nie obsługuje NTFS. Standardowa metoda formatowania dysku z poziomu Windows XP nie usuwa systemu plików NTFS, co uniemożliwia instalację Win98. Rozwiązaniem jest użycie narzędzia fdisk dostępnego na dyskietce startowej Windows 98 lub uruchomienie systemu z płyty Win98 w trybie obsługi CD-ROM, co pozwala na zarządzanie partycjami i formatowanie na FAT32. Alternatywnie można użyć programów do zarządzania partycjami działających pod DOS, takich jak Ranish Partition Manager, Partition Logic lub Super Fdisk, które umożliwiają usuwanie i tworzenie partycji FAT32. Zaleca się usunięcie wszystkich partycji, jeśli nie zależy na danych, i utworzenie nowych w formacie FAT32 przed instalacją Windows 98. Dyskietka startowa nie jest konieczna, gdyż płyta Win98 zawiera odpowiednie narzędzia. PQ Magic jest wymieniany jako program do konwersji, jednak nie jest to jedyna opcja.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA