logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować WIN 98 na XP bez stacji dyskietek?

Paweł112 10 Mar 2006 18:43 3504 23
REKLAMA
  • #1 2398907
    Paweł112
    Poziom 11  
    Mam taki problem.
    Mam dysk podzielony na trzy części C,D,E.
    Na częsci C jest zainstalowany XP (ntfs).
    Nie mam żadnych danych na tym dysku(mogę wszystko usunąć), chcę zainstalować 98, ale nie ma flopa i niewiem jak to zrobić. Proszę o pomoc. Przejrzałem podobne posty, ale tego przypadku nie znalazłem.
    POZDR.

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2398927
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Paweł112 napisał:
    Mam taki problem.
    Nie mam żadnych danych na tym dysku(mogę wszystko usunąć), chcę zainstalować 98, ale nie ma flopa i niewiem jak to zrobić. Proszę o pomoc. Przejrzałem podobne posty, ale tego przypadku nie znalazłem.
    POZDR.

Aby zainstalować win98 musisz mieć system plików FAT32.
    Jeżeli masz cd rom to botujesz płytę instalacyjną windowsa usuwasz partycję C ntfs i zakładasz nową FAT, następnie instalujesz windowsa 98 na tej partycji
  • REKLAMA
  • #3 2398987
    Paweł112
    Poziom 11  
    A jak zrobić płytę botującą za przegranej kopi 98.
  • #4 2398991
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    albo uzyc orbinalnej cd 98
  • #5 2399015
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Paweł112 napisał:
    A jak zrobić płytę botującą za przegranej kopi 98.

Oryginalna płyta instalacyjne win 98 jest botująca.
    Jeżeli masz kopię płyty to musisz zrobić z niej bootującą tylę, że musisz mieć obraz dyskietki startowej albo to robić na komputerze na której jest stacja dyskietek .
    Np w nero wybierasz nową kompilację płyty bootującej bootsektor otrzymasz z dyskietki startowej win 98 lub jeżeli masz obraz takiej dyskietki to możesz użyć samego obrazu a pozostałe pliki instalacyjne win 98 kopiujesz na płytę.
  • REKLAMA
  • #6 2399084
    Paweł112
    Poziom 11  
    Najpierw tworzę nowy dysk w nero z danymi z dyskietki startowej a nastepnie dodaje dane z instalki win98 czy dobrze zrozumiałem?
  • #7 2399103
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Zamiast kopii która jest sporządzona źle (nie jest płytą botującą) weź po prostu oryginał i z niego zainstaluj 98. Albo jeszcze lepiej usuń wszystkie partycje NTFS i zrób FAT32(najlepiej przynajmniej 2) + format. Przegraj całą zawartość płyty na HDD i z tego rozpocznij instalację, bootując system dowolną płytą botującą.
  • #8 2399172
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Paweł112 napisał:
    Najpierw tworzę nowy dysk w nero z danymi z dyskietki startowej a nastepnie dodaje dane z instalki win98 czy dobrze zrozumiałem?

Tak.
  • #9 2399208
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    radek68 napisał:
    Zamiast kopii która jest sporządzona źle (nie jest płytą botującą) weź po prostu oryginał i z niego zainstaluj 98. Albo jeszcze lepiej usuń wszystkie partycje NTFS i zrób FAT32(najlepiej przynajmniej 2) + format. Przegraj całą zawartość płyty na HDD i z tego rozpocznij instalację, bootując system dowolną płytą botującą.

partycji NTFS nie usuniesz w dosie
  • #10 2399280
    klejnaszek
    Poziom 11  
    odpal płyte z windowsem XP i usuń partycje NTFS innego sposobu nie znam bo przez dosa tego nie usuniesz
  • #11 2399366
    radek68
    Poziom 20  
    przezorny napisał:

partycji NTFS nie usuniesz w dosie

Serio? Jesteś pewny? Bo ja to robię od wielu lat i zasze mi bez problemu usuwało a nie wiedziałem, że jednak tylko mi się zdawało... :)

Oczywiście że można partycję NTFS usunąć w dosie i to nawet bez uciekania się do jakiegokolwiek oprogramowania dodatkowego - wystarczy zwykły fdisk nawet taki z dosa 5.0...
  • REKLAMA
  • #12 2400473
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: przezorny
    W fdisku wybierasz "Usuń partycję spoza DOS". Zanim coś napszesz - sprawdź.
  • #13 2400494
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Aby zrobic płytę bootująca muisz mieć dysk startowy z win98, potem w Nero wybierasz opcję Boot CD i wskazujesz w jednej z zakładek wskazujesz stację dyskietek oraz wybierasz "emulacja stacji dysków" (lub coś podobnego), dodajesz do płyty jakieś dane i wypalasz. Płyta bedzie się uruchamiać tak jakbyś włożył dyskietkę do stacji dysków.
  • #14 2400586
    Paweł112
    Poziom 11  
    Spróbuję wyciągnąć z Waszej pomocy jakieś wnioski i coś zrobić . O efektach napiszę po akcji.
    Pozdr.
  • #15 2402583
    klejnaszek
    Poziom 11  
    do radek68
    Chodzilo mi o to ze jak zalozy sie partycje przez windowsa xp ja tak kiedys zrobilem to potem nie dalo jej sie w dosie przez fdisk usunac i musialem przez wina xp
  • #16 2402605
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    klejnaszek - da sie usunac. Moze nie wiedziales, ze trzeba wybrac odpowiednia opcje.
  • #17 2402720
    klejnaszek
    Poziom 11  
    Platon moze i sie da ale jestem pewny ze u mnie sie nie dalo moze przyczyna byl dysk bo bloki mi sie sypaly i nawet nie moglem go sformatowac bo byly jakies bledy alokacji ale wymienili mi na nowy bo jeszcze gwarancje mialem
  • #18 2403405
    Paweł112
    Poziom 11  
    koleś powiedział mi że trzba zapuscić XP i wybrać nową instalację ź i wybrać format FAT 32
  • #19 2403926
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Paweł112 napisał:
    koleś powiedział mi że trzba zapuscić XP i wybrać nową instalację ź i wybrać format FAT 32

A czasem masz tylko do wyboru NTFS, bynajmniej jak są inne partycje ntfs(i tylko takie) na tym dysku
    Wtedy to musisz tym sposobem usunąc wszystkie partycje z dysku bo system na fat32 nie zobaczy ci partycji z ntfs ( no są programy do tego ale to inna bajka) - jeżeli chcesz mieć dwa systemy na tym hdd i mają być widoczne w obu , a jeżeli tylko98 to tym bardziej.
  • #20 2404031
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    panowie!!!
    partition magic6.0 i ustawisz partycje jak potrzebujesz
    a stawianie systemów tylko i wyłącznie w tej kolejności:
    najpierw 98, potem xp!!!
    inaczej nie masz możliwości wyboru systemu operacyjnego!!!
    i jeszcze jedno:
    jak 98 ma widzieć to co jest na partycji xp, to tylko FAT32
    pozdro
  • #21 2404957
    radek68
    Poziom 20  
    JACHO napisał:
    Wtedy to musisz tym sposobem usunąc wszystkie partycje z dysku bo system na fat32 nie zobaczy ci partycji z ntfs

No i po co piszesz głupoty... Pod win XP (tak samo 2000) nie ma znaczenia czy system jest na NTFS czy FAT32. Te systemy widzą oba typy partycji.
    Natomiast win98 obsłuży TYLKO FAT32 (no i FAT16, FAT12... ale nie o tym mówimy).
    Tak więc usuń partycję NTFS bootując komputer z płyty startowej zwykłym FDISKiem (usuń partycję spoza DOS). Załóż takie jakie chcesz (FATy) i instaluj 98. Warunek - musisz mieć płytę startową.
  • #22 2405110
    JACHO
    Poziom 23  
    radek68 napisał:
    JACHO napisał:
    Wtedy to musisz tym sposobem usunąc wszystkie partycje z dysku bo system na fat32 nie zobaczy ci partycji z ntfs

No i po co piszesz głupoty... Pod win XP (tak samo 2000) nie ma znaczenia czy system jest na NTFS czy FAT32. Te systemy widzą oba typy partycji.
    Natomiast win98 obsłuży TYLKO FAT32 (no i FAT16, FAT12... ale nie o tym mówimy).
    Tak więc usuń partycję NTFS bootując komputer z płyty startowej zwykłym FDISKiem (usuń partycję spoza DOS). Załóż takie jakie chcesz (FATy) i instaluj 98. Warunek - musisz mieć płytę startową.

Nie głupoty tylko autor postu chce zainstalować 98 a nie XP i w tym kontekście się wypowiedziałem a co do xp to żadna różnica.
    Trzeba czytać całość postu zanim się wyrwie z jakąś docinką
    Doczytaj cytowane zdanie do końcaa wtedy pisz.

Dodano po 8 [minuty]:

Paweł112 napisał:
    Mam taki problem.
    POZDR.

O tym mowa kolego radek68
  • #23 2409890
    Paweł112
    Poziom 11  
    Doszłem do tego momentu, że na dysku C mam zainstalowany XP(ntfs), dysk D pusty(FAT 32), E pusty (ntfs). Zapuszczam win98 ale nie chce się instalować. Nie wiem co dalej robić. Po odpaleniu XP próbowałem formatować
    partycje, formatuje sie tylko D:(reszta nie idzie).
  • #24 2410095
    JACHO
    Poziom 23  
    Trzeba było przy instalacji usunąć i założyć ponowie każdą z partycji i byłoby po problemie tak jak pisałem wcześniej.
    Jeśli nie idzie z poziomu windowsa to zainstaluj sobie partition magic i zrobisz co tylko zechcesz.Jeśli go nigdy nie używałeś to musisz uważać na to co robisz ,albo jeśli ci pomoże to ściągnij spolszczenie zawsze bedzie łatwiej.
    Po zainstalowaniu klikasz w oknie programu na dysku któremu chcesz zmienić format plików => wybierasz convert i potem np. FAT32 potwierdzasz i albo wybierasz następną partycję i po kłopocie.
    Ostatecznie postaw system XP jeszcze raz z tym że zrób tak jak pisałem wcześniej i usuń utwórz partrycje a windę postaw na fat32(nawiązuję do twojej wypowiedzi odnośnie póżniejszego zainstalowania 98)
    Jak odpalisz XP po instalu to w Moim Komputerze sformatuj partycje na fat32.
    Na koncu zainstaluj 98 z butowalnej CD
    Troszkę to okrężna droga ale zawsze prowadzi do określonego celu, jeżeli miałbyś mieć problemy z innym z regóły szybszym ale nie dla każdego prostszym rozwiązaniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby zainstalować Windows 98 na dysku z systemem Windows XP bez stacji dyskietek, należy najpierw usunąć partycję NTFS i utworzyć nową partycję sformatowaną w systemie plików FAT32, ponieważ Windows 98 nie obsługuje NTFS. Usuwanie partycji NTFS można wykonać z poziomu instalatora Windows XP lub za pomocą narzędzi takich jak FDISK (z opcją usunięcia partycji spoza DOS) lub Partition Magic 6.0. Następnie należy przygotować bootowalną płytę CD z Windows 98, co wymaga obrazu dyskietki startowej Windows 98. W programie Nero można stworzyć płytę bootującą, wskazując obraz dyskietki startowej i dodając pliki instalacyjne Windows 98. Po uruchomieniu komputera z tak przygotowanej płyty można rozpocząć instalację Windows 98 na partycji FAT32. W przypadku problemów z formatowaniem partycji z poziomu Windows XP, zaleca się użycie Partition Magic lub ponowną instalację XP z odpowiednim formatowaniem partycji. Ważne jest, aby instalować systemy w kolejności: najpierw Windows 98, potem Windows XP, aby mieć możliwość wyboru systemu podczas startu. Jeśli instalacja Windows 98 ma być jedynym systemem, wystarczy odpowiednio przygotować partycję i bootowalną płytę instalacyjną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA