logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czajnik elektryczny nie wyłącza się automatycznie po zagotowaniu wody

krzysiek0406 27 Maj 2006 17:06 24786 4
REKLAMA
  • #1 2669248
    krzysiek0406
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam czajnik elektryczny i pojawil mi sie problem,bo nie wylacza sie automatycznie gdy zagotuje sie woda!Trzeba wyciagac wtyczke z gniazdka zeby sie wylaczyl!Jest jakas metoda aby to naprawic
  • REKLAMA
  • #2 2669338
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Do wymiany element z którego wychodzą bolce podłanczające sieć a z drugiej strony grzałke ,tam znajduje się przyczyna ale ze wzgędu na cene nieraz nie opłaca sie tego kupować i montować lepiej kupić nowy czajnik
  • REKLAMA
  • #3 2669471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 2669507
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Prawdopodobnie do wymiany czujnik tęperatury który wyłancza grzałke po osiągnięciu odpowiedniej tęperatury wody. Kiedyś jeszcze podginałem w nim taką blaszkę i działał jak nowy lecz niezalecam bo może dojść do pożaru!!! Ja to robiłem dla siebie i na własną odpowiedzialność!!
  • #5 2669519
    chudini
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    W czajnikach zazwyczaj przez uchwyt popowadzony jest kanał dla pary wydostającej się podczas gotowania. para ta poprzez ten kanał wydostaje się na zewnątrz ale przed tem opływa element wykonany z termobimetalu - przypomina niewielką blaszkę.
    Często zdarza się, że w czajnikach na stykach gniada w czajniku na skutek złego styku dochodzi do przegrzewania sie jednego z nich (ten na którym jest tzw faza - dlaczego tak jest nie będe tłumaczył nie jest to bowiem tematem meritum) co w efekcie doprowadza do odkształcenia się tworzywa i zmiany połozenia termobimetalu.
    Niekiedy jednak termobimetal zainstaloway jest w pewnej odległosci i tylko ulegnie zabrudzeniu.
    Sprubuj delikatnie rozebrać i zobacz - wyczyść i poskładaj.
    Życzę powodzenia
REKLAMA