logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baterie Litowo-polimerowe A Litowo-jonowe, o co chodzi?

Wejper 28 Maj 2006 00:10 21723 11
  • #1 2670806
    Wejper
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    wszędzie czytam, ze są to najwydajniejsze z dostępnych na rynku baterii, pozbawione efektu pamięci, o zwiększonej pojemności w stosunku do jonowych, więc dla czego producenci nie korzystają z tych baterii w nowych tel. ?(mam na mysli chociazby nokie)

myślałem, zeby zmienić moją baterie li-ion na li-poli w nokii 6510, ale nie wiem czy to nie jest przypadkiem jakaś bujda, chociaż jest nokia 6310, z li-poli, która długo trzyma. Może ktoś poleci jakąś aukcje na allegro z dobrymi bateriami li-poli do nokii 6510
  • Pomocny post
    #2 2671043
    w-11
    Poziom 11  
    nie kupuj tanich baterii na allegro bo nie warte swej ceny, już to kupuj np.foof,Forever za płacisz więcej i długo będziesz korzystać

ps
    Cytat:
    wszędzie czytam, ze są to najwydajniejsze z dostępnych na rynku baterii, pozbawione efektu pamięci, o zwiększonej pojemności w stosunku do jonowych, więc dla czego producenci nie korzystają z tych baterii w nowych tel. ?(mam na mysli chociazby nokie)

bo produkcja jest droższa nisz baterii li-ion zobacz sam ceny na allegro li-ion a li-Polimer i porównaj ceny
  • #3 2671051
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Napis Li-Poli na chińskiej podróbie nie oznacza że to bateria polimerowa.Trzeba to brac z przymruzeniem oka.
    Only oryginał !!
  • #4 2671179
    DJBarthezz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pierwsza baterie litowo-polimerowa zastosowal Sony Ericsson w modelu T68i . Nokia przez dlugi okres nie stosowala tych bateri, podejrzewam ze wplyw na to mialy wieksze koszta.
  • #5 2677954
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 2680424
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    jesli Polimer to tylko z Forevera, na inne pseudo firmy w ogole bym nie patrzal:)
  • #7 2680665
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    @U.P.
    Forever to tak samo "podróby", icha baterie 2400mAh, gdzie oryginały mają max. 800mAh... aż śmiech
  • #8 2680725
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    DJBarthezz napisał:
    Pierwsza baterie litowo-polimerowa zastosowal Sony Ericsson w modelu T68i . Nokia przez dlugi okres nie stosowala tych bateri, podejrzewam ze wplyw na to mialy wieksze koszta.

Tu bym się nie zgodził. Jednym z pierwszych jak nie pierwszym był Ericsson T28.
  • #9 2680932
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    ZAHYR napisał:
    @U.P.
    Forever to tak samo "podróby", icha baterie 2400mAh, gdzie oryginały mają max. 800mAh... aż śmiech

do jakiego telefonu masz baterie Forevera 2400mAh?
    ja widze u nich najwieksza 1250mAh dlatego sie dziwie:)
  • #10 2680996
    gainergsm
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    ja też do forewera nic nie mam i nie widziałem jeszcze żeby mieli pojemniść bateri 2400mah,jeszcze nigdy się nie zawiodłem na tych bateriach i uważam że są bardzo dobrymi zamiennikami,pozdrawiam.
  • #11 2700833
    malyszewczyk
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No są podobno większe na przykład 2600 mAh http://allegro.pl/item108248350_2600_mah_polymer_siemens_cx65_c65_cf62_cx70_s65.html
    powiedzcie, czy to jest dobrze?? Bo słyszałem, że gosze od poprzedników czyli litowo jonowych bo mają mniej cykli ładowania
  • Pomocny post
    #12 2701052
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Co do siemensów to nie polecałbym kupywania większej baterii od orginału.
    Wg. mnie najwieksza jaką do nich opłaca się kupić żeby nie bawić się w (roz)kalibrowanie telefonu to taka jaką producent podaje jako opcję baterii rozszerzonej. Różnica w pojemności w stosunku do orginału coby sie nie wyłączał podczas ładowania (na włączonym) nie powinna wynosić więcej niż 100mAh.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Baterie litowo-polimerowe (Li-Po) są uważane za bardziej wydajne i pozbawione efektu pamięci w porównaniu do litowo-jonowych (Li-ion), jednak ich wyższy koszt produkcji ogranicza ich powszechne stosowanie w telefonach, np. w modelach Nokii. Pierwszym telefonem z baterią Li-Po był Sony Ericsson T68i, choć niektórzy wskazują na Ericsson T28 jako wcześniejszy przykład. Wymiana baterii Li-ion na Li-Po w starszych modelach, takich jak Nokia 6510, jest możliwa, ale wymaga ostrożności i oryginalnych produktów, gdyż tanie zamienniki, zwłaszcza z Allegro, często są niskiej jakości lub fałszywe. Marka Forever jest polecana jako producent lepszych baterii Li-Po, choć pojawiają się dyskusje na temat rzeczywistej pojemności ich produktów. W przypadku baterii do telefonów Siemens zaleca się nie przekraczać pojemności oryginalnej baterii o więcej niż 100 mAh, aby uniknąć problemów z kalibracją i stabilnością działania. Ogólnie, żywotność baterii w nowych telefonach jest ograniczona i często wynosi około roku, niezależnie od typu ogniwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA