logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha XG YMF 724F-V – trzeszczenie dźwięku przy maksymalnej głośności w Windows

noggero 28 Maj 2006 10:28 2110 12
REKLAMA
  • #1 2671318
    noggero
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem. Zakupiłem nową karte muzyczną Yamaha xg ymf 724f-v. Gdy dam głośność w windowsie na maxa, dzwięk niemiłosiernie trzeszczy. Jak była stara karta (zintegrowana) to niebyło takiego zjawiska. Wiem ze to post nie do tego działu ale niewiem czy to jest wina techniczna karty (wtedy przeniose post na kompy\hardware) czy moze jest to normalne zjawisko, bo czytałem ze dzwięk przy ustawieniach łośności na maxa sie zniekształca ale neiprzepuszczałem ze az tak (zresztą w tym dziale duzo czytalem na temat tej karty, w tematach "jak poprawic jakosc dzwieku"). Zeby słuchać sobie normalnie muzyki musze ustawic glosnosc na prawie zero i wzmacniacz podkręcam glosniej i wtedy jest w poządku. Prosze o odpowiedz czy na innych kartach tez występują takie trzeszczenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2671635
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    hmmmm.... Ciekawy przypadek.... Ja mam SB Live i mam głosnośc podciągnietą do 100 % i wszystko gra ładnie i czysto. Przypuszczam że moze ta zintegrowana sie kłuci z ta Yamahą, wieć wyłącz w BIOS ie tą zintegrowaną, moze to być przyczyna ale głowy uciąc sobie nie dam...
  • Pomocny post
    #3 2671676
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Mam to samo na zintegrowanej. Reinstalacja sterowników pomogła. Jakiś błąd musi być w sterownikach.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #5 2672434
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Mam tylko do zintegrowanej, bo mam Realteka 97 Vinyl ( Czy jakoś tak ).

Jeszcze wyłącz karte zintegrowaną w biosie, i zobacz wtedy, a jak nie pomoze, to z płyty przeinstaluj sterowniki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2672438
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    a ta twoja yamaszka nie ma przypadkiem mocniejszego sygnalu?
  • #7 2672454
    noggero
    Poziom 11  
    Niemam plyty z sterownikami, wyłączałem zintegrowaną karte i dalej bylo to samo. Niewiem czy ma mocniejszy sygnal, jak to mozna sprawdzic i co jesli ma mocniejszy sygnal?
  • #8 2672519
    darkone
    Poziom 23  
    musisz znac czulosc wejsciowa wzmacniacza do jakiego podpinasz karte i dane samej karty. jesli jest wyjsciowa czulosc wieksza od wejsciowej to tak sie bedzie dzialo poprostu. wtedy wystarczy zmiejszyc sile sygnalu na kompie
  • #10 2672544
    darkone
    Poziom 23  
    no tak. volume nie dawac na maxa i sygnal wtedy bedzie na poziomie sygnalu wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #11 2672940
    noggero
    Poziom 11  
    Zainstalowałem nowe sterowniki i sytuacja troche sie poprawiła tzn moge dac więcej volume w windowsie bez trzeszczenia. Znaczy ze karta jest w poządku. Uwazam więc temat za zamknięty
  • #12 2672994
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Naciśnij taką żółtą kłudkę pod tematem. I jak mozesz nacisnij "pomógł" :)

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty muzycznej Yamaha XG YMF 724F-V, która przy maksymalnej głośności w systemie Windows generuje trzeszczenie dźwięku. Wcześniej, przy użyciu zintegrowanej karty dźwięk był czysty. Możliwe przyczyny to konflikt zintegrowanej karty dźwiękowej, błędy sterowników lub zbyt wysoki poziom sygnału wyjściowego karty względem czułości wzmacniacza. Zalecane działania to wyłączenie zintegrowanej karty w BIOS-ie oraz reinstalacja sterowników. Po zainstalowaniu nowych sterowników sytuacja uległa poprawie, umożliwiając wyższe ustawienie głośności bez trzeszczenia. Dodatkowo, aby uniknąć zniekształceń, należy dostosować poziom głośności w systemie do czułości wzmacniacza, nie ustawiając jej na maksimum. Podobne problemy mogą występować na innych kartach, ale zależą od konfiguracji sprzętowej i sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA