logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V640RDS - Wzrost szumów po podłączeniu kolumny estradowej 200W

prosiaq 28 Maj 2006 11:36 3226 8
REKLAMA
  • #1 2671516
    prosiaq
    Poziom 2  
    Witam
    wyzej opisany wzmacniacz zacząl generować wysokie szumy. Wczesniej po skreceniu na -0.0dB poziom szumów nie był slyszalny a teraz od okolo -25dB szum zaczyna być słyszalny. Sprawdzam to przłaczajac na zródło do którego nic nie jest podpięte i zgłaśniam na maxa.
    Zaczeło się tak dziać po tym jak podłaczyłem jedną (jak sie potem okazało troche dobitą kolumnę estradową ok 200W) i zgośniłem do -40dB (okazalo się ze prawie wogóle nie gra). Odłaczyłem ja wzmacnicz podłaczyłem do swoich kolumn (Tannoy Mercury Shadow2) no i teraz słychac te cholerne szumy. Pytanie mam następujące - co sie mogło uszkodzić w tym wzmacniaczu i czym sa spowodowane te szumy)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2673737
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    A moze problem ktwi w kablu syganlowym
  • REKLAMA
  • #3 2673856
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    raczej koncówka sie nadwyręzyła,moze kolumna miła zwarcie i zameczyłes koncówke rozkrec i zobacz czy niema poprzegrzewanych rezystorków w pobliżu tranzystorów
    pozdrawiam
  • #4 2675427
    prosiaq
    Poziom 2  
    Jezeli chodzi o kabel sygnalowy to raczej nie bo testuje na zrodle do ktorego nic nie jest podlaczone. Wczoraj troche sie nim bawilem i jest jeden motyw - jezeli przestawie wzmacniacz w tryb pracy stereo to szum slyszalny jest dopiero od -4dB natomiast jak przelacze w tryb pracy z procesorem dzwieku to szymy slyszalne sa tak jak pisalem wczesniej juz prawie od -25dB. Mozliwe jest ze jak podpialem juz dobite glosniki (w zasadzie jeden) to uszkodzilem koncówke mocy?? Jezeli mace jakies pomysly to piszcie

Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Jezeli chodzi o kabel sygnalowy to raczej nie bo testuje na zrodle do ktorego nic nie jest podlaczone. Wczoraj troche sie nim bawilem i jest jeden motyw - jezeli przestawie wzmacniacz w tryb pracy stereo to szum slyszalny jest dopiero od -4dB natomiast jak przelacze w tryb pracy z procesorem dzwieku to szymy slyszalne sa tak jak pisalem wczesniej juz prawie od -25dB. Mozliwe jest ze jak podpialem juz dobite glosniki (w zasadzie jeden) to uszkodzilem koncówke mocy?? Jezeli mace jakies pomysly to piszcie. Jak drogie moze byc naprawienie czegos takiego??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2675638
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    przedweszytskim to rozkręc sprzet i obejżyj elementy przy koncówce oraz podaj jaki rodzaj końcówki tam siedzi , hybryda czy tranzystory, [/url]
  • REKLAMA
  • #6 2681244
    prosiaq
    Poziom 2  
    W sumie dzwonilem dzis do serwisu Yamahy (AudiKlan) i powiedzieli ze jest to normalne, ze przy takiej głośności powstają szumy kiedy wlaczy sie procesor DSP. Faktycznie jak sprawdzilem przy wylaczonym procesorze DSP szum zaczyna byc slyszalny dopiero przy -2dB. Ciekawy jestem tylko czy az tak slabe procesorki DSP zastosowali w tej klasie sprzetu (a moze nie tylko w Yamahach tak jest - nie bawilem sie innym tego typu sprzetem w domu) czy faktycznie cos jest nie tak z moim egzemplarzem.

Pozdrawiam
  • #7 2681746
    lacrimosus
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Czy przy przełączaniu opcji DSP, np trybów dźwięku hall, concert itd ten "szum" się nasila?

Pytam, ponieważ kiedyś klinet przyniósł również Yamahe i przy takich operacjach jak w/w słychać było w głośnikach "szum cyfrowy" (nie wiem jak trafniej to ująć). okazało się, że uszkodzona była pamięć w bloku DSP; po jej wymianie usterka zniknęła.

Dziwne jest to, że wcześniej tego nie zauważyłeś; chyba nie od dawna masz ten sprzęt i kiedyś na pewno korzystałeś z DSP, wtedy nie szumiało?

Pzdr
  • #8 2716947
    prosiaq
    Poziom 2  
    witam - na troche wyjechale
    w sumie amlituner mam juz od roku i testowalem tak samo sprzet zaraz po zakupie - z tego co mnie pamiec nie myli to nie szumial on wogole czy z wlaczonym blokiem DSP czy tez bez wlączonego. 0.0dB i przynajmniej ja nie slyszalem szumów. Teraz one występuja.
    Tak jak pisalem serwis mówi ze to normalne. Bylem w sklepie generalnie sprawdzalem inne sprzety i zachowuja sie róznie.
    I tak np jakiesj wyzszej klasy Marantz tez generowal szumy testowalem jakiejs nizszej kalsy Yamahe tez szumiala, trafilem na DENONA ktory nie szumial i jakies nienajwyzszej klasy SONY ktore tez nie generowalo szumów. Pytanko o co w tym wszystkim chodzi. Czym sie kierowac przy samamy zakupie sprzetu. Generalnie ja odsluchujac to bylem zaskoczony.
    Pozdrawiam
  • #9 2717831
    lacrimosus
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam

Sądzę, że w kwestii wyboru tego typu srzętu nie będę najbardziej pomocny, gdyż nie mam wystarczających informacji n/t nowości pojawiających się w sklepach. Od dawna wychodzę z założenia, iż należy danego klocka posłuchać w takim zestawieniu w jakim będzie on docelowo pracować.

Jeśli chodzi o szumy, to jedyne elementy, które najszybciej starzeją się w sprzęcie elektronicznym to kondensatory. Być może właśnie któryś przysechł i niezbyt dobrze odfiltrowywane jest napięcie w bloku cyfrowym co powoduje powstawanie owych szumów. to jedynie dywagacje.

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Yamaha RX-V640RDS zaczął generować wyraźne szumy przy poziomie głośności około -25dB, podczas gdy wcześniej szumy były niesłyszalne do około -0dB. Problem pojawił się po podłączeniu uszkodzonej kolumny estradowej 200W, która prawie nie grała, a następnie powróceniu do kolumn Tannoy Mercury Shadow2. Szumy są bardziej słyszalne w trybie pracy z procesorem DSP niż w trybie stereo, gdzie pojawiają się dopiero przy wyższych poziomach głośności (-4dB lub -2dB). Możliwe przyczyny to uszkodzenie końcówki mocy, np. przegrzanie elementów lub zwarcie w kolumnie, a także potencjalne problemy z kondensatorami filtrującymi napięcie w bloku cyfrowym DSP. Serwis Yamaha potwierdził, że pewien poziom szumów przy włączonym DSP jest normalny, jednak użytkownik zauważa, że wcześniej ich nie było. Inne marki i modele, takie jak Marantz, Denon i Sony, wykazywały różne zachowania pod względem szumów. Wskazano również, że uszkodzona pamięć w bloku DSP może powodować szumy cyfrowe. Zalecane jest rozkręcenie wzmacniacza i sprawdzenie elementów przy końcówce mocy oraz rodzaju zastosowanych tranzystorów lub hybryd.
REKLAMA