logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG StudioWorks 575N – obraz zwęża się po zaniku napięcia, biały dym z monitora

adam_b 28 Maj 2006 21:31 1872 9
REKLAMA
  • #1 2673905
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Życie postawiło przede mną nowy problem. W czasie pracy komputera nastąpił zanik napięcia (dosyć krótki ok. 2 min.). Po próbie załączenia komputera okazało się że został uszkodzony zasilacz oraz z monitora wydobywał się biały dym. Udało mi się wymienić zasilacz w komputerze dosyć szybko jednak po włączeniu najpierw wszystko na monitorze wyglądało normalnie ale po chwili obraz zwęził się dosyć znacznie(pasek szerokości ok. 10 cm na środku ekranu reszta czarna) . Po jakimś czasie pokazał się w normalnej szerokości i później znowu się zwęził. Co mogło ulec uszkodzeniu? Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem lub posiada większe doświadczenie to proszę o pomoc . sugestie. Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 2673923
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    prawdopodobnie zasilacz ci swiruje przegladnij jak zmieniaj sie napeicica w zasilaczu. oraz sprawdz jakie jest napicie za mostkiem na tym duzym kondziu
  • #3 2687656
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Dzięki za sugestie ale po otwarciu obudowy i dokładnych oględzinach okazało sie, że uległo spaleniu pare rezystorów i trzy tranzystory oraz przepalona płyta. Zastanawiam się nad naprawą. Trzeba będzie wymienić spalone podzespoły ale na pajaka poniewż płyta przepalona jest na wylot. Zastanawiam sie na d poszukaniem całej płyty monitora.
    Pozdrawiam
    dam
  • REKLAMA
  • #4 2690871
    picia22
    Poziom 27  
    da rade zrobic uwierz mi ze da, niewarto montowac nowej płyty , przedewszytskim przemyj całapłyte aby mozna było wszytsko dokładnie widać , jak mozesz zapodaj foto na poczte aby niezapychać elektrody to cosikk wiecej mozna pomóc
  • #5 2710792
    picia22
    Poziom 27  
    przedwszytskim , fotki dostałem i ppowiem tak ze da rade, przedwszystkim podaj mi symbol tranzystora Q713 w mijescu spalenia poniewasz widze jego tył, i wykutuj te elementy cosie spaliły i napisz dokladnie jakie
    pozdrawiam

podejzewam ze są to traznystory od zmiany rożdzielczości a ten duzy to mosfet, poszuka mschematu i pomyslimy jak ozywić potwora
  • REKLAMA
  • #6 2711182
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Wysłałem jeszcze manuale do lg mam nadzieje, że doszły. Prosiłbym o informacje jak technicznie wykonać naprawe tej awari ponieważ pierwszy raz stoje przed takim rodzjem uszkodzeń kiedy druk jest przepalony na wylot. Wiem, że wykonuje się to na "pająka" ale jeszcze tego nie robiłem i chciałbym to zrobić jak najlepiej ponieważ dobrzeby było żeby ten monitor posłużył jeszcze troche.
    Dziękuję za uwagę oraz poświęcony czas pozdrawiam
    Adam
  • #7 2719452
    picia22
    Poziom 27  
    witam przedwszytskim wylutuj spalone elementy i napisz dokładnie mniej wiecej co wylutowałes i co jest spalone a potem porównamy ze schematem i pomyslimy co dalej , jak możesz to przemiesz te mosfety czy niemaja zwracia ,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2724023
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Zabiorę się za to dopiero w środę więc proszę o cierpliwość
    Adam
  • #9 2738051
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Troche zmineiły się plany, narazie nie mama możliwości (czasu) zabrać się za ten monitot. Praca a potem wyjazd. Najbliższy czas to lipiec. Narazie dziękuję za wszystko po powrocie (8.07) odezwę się.
    Adam
  • #10 2865684
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Po długiej przerwie, dłuższej niż planowałem ale wiadomo wakacjie i proszę o wyrozumiałość. Dziękuję za wszystkie wskazówki oraz pomoc dzięki którj udało się ożywić monitorek. Zabrałem się za niego po powrocie z gór.Wyciołem to co spalone, dokonałem indentyfikacji uszkodzonych elemenów, zrobiłem "pająka" aby uzupełnić brakujące ścieżki, które uległy spaleniu i udało się. Jeszcze raz dziękiję wszystkim którzy przyczynili sie do zakończenia prac sukcesem. Wydaje mi się że temat mozna uważać za zamknięty.Pozdrawiam
    Adam

Podsumowanie tematu

✨ Po krótkim zaniku napięcia uszkodzeniu uległ zasilacz komputera oraz monitor LG StudioWorks 575N, z którego wydobywał się biały dym. Po wymianie zasilacza obraz na monitorze początkowo był prawidłowy, lecz następnie zwężał się do wąskiego paska na środku ekranu, po czym powracał do normalnej szerokości i znowu się zwężał. Po otwarciu monitora stwierdzono spalenie kilku rezystorów, trzech tranzystorów oraz przepalenie płyty głównej. Naprawa polegała na wylutowaniu uszkodzonych elementów, identyfikacji i wymianie tranzystorów (w tym mosfeta odpowiedzialnego za zmianę rozdzielczości) oraz wykonaniu połączeń metodą "pająka" w miejscach przepalonych ścieżek. Po dokładnym oczyszczeniu płyty i zastosowaniu tych napraw monitor został przywrócony do działania. Wskazano, że wymiana całej płyty nie jest konieczna, a naprawa jest możliwa przy zachowaniu ostrożności i precyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA