logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lg Studioworks 575 N zimny lut, odchylanie poziome i ???

djbuzer 15 Wrz 2006 21:34 1133 3
REKLAMA
  • #1 3024000
    djbuzer
    Poziom 11  
    Witam. Od kilku miesiecy mam problem z monitorem LG Studioworks 575N (monitor ma juz 6 lat ale dziala(l) bez problemu). Jakies 2 miesiace temu zaczal mi sie zwezac obraz w poziomie lecz z braku czasu uzywalem terapii wstrzasowej ktora dzialala do poprzedniego tygodnia (kiedy to moja kobieta uderzyla hihi - pusc babe przed monitor :D). Po jej strzale obraz rozszerzyl sie w poziomie a z lewej strony (jak patrze na monitor) pojawil sie charakterystyczny banan... Z tego co udalo mi sie wygrzebac prawdopodobnie pojawil sie zimny lut a w obecnej chwili upalilo sie kilka polprzewodnikow, ktorych niestety nie potrafie zlokalizowac. Posiadam schemacik serwisowy i jedynie czego mi brakuje to jakies fachowej porady od czego najpierw zaczac ??? Bardzo dziekuje za wszedlakie posty oraz odpowiedzi... Pozdrawiam do kolejnego posta...
  • REKLAMA
  • #2 3024144
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Monitory
  • REKLAMA
  • #3 3024233
    Konrad1701
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z mojej perspektywy masz wszystko. Jezeli nie wiesz czego szukać zacznij od oględzin "na oko". Nie chcę się rozpisywać bo ktoś może się przyczepić że nie do końca jest jak piszę ale powód takiego zachowania może być naprawdę w wielu miejscach. Warto poprawić luty wszędzie gdzie się da. Ja mam studioworks 57i który też "dał mi popalić" ale sobie poradziłem poprawiając wszystko co mogłem. Co do scalaków to serwisówka Ci pomoże - sprawdź po prostu sygnały i wsio.
    Pozdrawiam

[/url]
  • #4 3024347
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    O ile dobrze zrozumiałem opis, to wygląda to na problem z korekcją EW. Na dobry początek, za radą poprzednika, do poprawienia masz zimne luty (przelutuj odrazu wszystko - szczególnie okolice trafa WN i przetwornicy, profilaktycznie też płytkę kineskopu).
    Jeśli poprawianie nic nie da, to trzeba będzie szukać upalonych elementów - korekcję masz na tranzystorze Q709 i duodiodzie D704.

Pozdrawiam.
REKLAMA