logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC7851 – układ TEA5101B zamiast TEA5101A, ciągłe uszkodzenia po wymianie

Krzysztof-Karl 29 Maj 2006 20:56 1374 5
REKLAMA
  • #1 2676986
    Krzysztof-Karl
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Temat dotyczy wzmacniacza wizji TEA5101.
    Był spalony rezystor na zasilaniu tego układu , więc wymieniłem go i wymieniłem układ TEA.
    Wszystko gra , jest obraz , siedziałem u klienta pół godziny i nic się nie działo . Zwinąłem walizkę i do domu.
    Za dwie godziny telefon ,że telewizor zepsuł się .
    Znów padły te same elementy , układ i rezystor . Wstawiłem nowe rzeczy i jak poprzednio grał 2 godziny i został wyłączony . Po godzinie w momencie włączenia już się uszkadzają powyższe elementy. Co jest ?
    Dodam , że oryginalnie był TEA5101A , a wstawiam TEA 5101B . Wszyscy mówią ,że to jest to samo , nawet plik pdf.
  • REKLAMA
  • #2 2677008
    halotron
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    sprawdż kodesator elektrolit na zasilaniu tego układu
  • REKLAMA
  • #3 2677022
    Krzysztof-Karl
    Poziom 12  
    Raczej go wymienię ale to dopiero jutro.
  • REKLAMA
  • #4 2677085
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Za SE podesłałem koledze na PW informacje odnośnie zmian konstrukcyjnych we wzmacniaczu wizji /częste jego uszkadzanie/ w tym chassis.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2677294
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    A może tak "strzelający" kinolek,przerabiałem już takie tematy,niestety ale to się przytrafia.a na to nie bardzo jest rada,można diody BAVP21 założyć na katody(do masy otrzywiście) zaoszczędzi się na scalaku, ale na dłuższą mete może to być męczące gonić codziennie do klienta.jak masz dobrą "pukawkę" do kinoli można spróbować go trochę "połaskotać" po katodach,może się trochę poodchylają od innych elektrod ale z tym to róznie bywa, to można przyjąć jako ostateczność. kineskop philipsa? powodzenia!
  • #6 2687703
    Krzysztof-Karl
    Poziom 12  
    Sprawdziłem , po włączeniu TV , napięcie na scalak jest 250V !
    Dopiero gdy zacznie pracować , tzn. gdy jest obraz , wtedy spada do 220V.
    Uszkodzenie układu następowało właśnie w momencie włączania TV .
    Gdy scalak przetrzymał moment włączenia no to mógł pracować i cały dzień.
    Plik pdf. podaje max. napięcia zasilania właśnie 250V . Wiadomo jaka jest dziś produkcja układów - wszystko Chiny albo Taiwan - nieważne jakiej jakości ,ważne ile się wyprodukuje i sprzeda .
    Zepsułem już 3 układy i na dalsze psucie nie mam ochoty.
    Rady moich kolegów nie pomogły - dziękuję za zainteresowanie.
    Problem rozwiązałem w następujący sposób:
    Załorzyłem inną płytkę kineskopu , od telewizora Schneider DTV1, przelutowałem tylko podstawkę kineskopu i podpiołem odpowiednio sterowanie wzmacniaczy wizyjnych .
    Telewizor pracuje doskonale , nie ma się co psuć ,bo nie ma układu .
    To , że w momencie włączenia jest 250V , w niczym nie przeszkadza.
    Zaznaczam , że przetwornica daje prawidłowe napięcia . Pozdrawiam i zamykam temat.
REKLAMA