logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW POLO - Wybór cewki zapłonowej: Bosch, Hella czy tańsza z Allegro?

teodo_r 29 Maj 2006 22:44 17299 9
REKLAMA
  • #1 2677433
    teodo_r
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Jestem posiadaczem VW POLO, VAG pokazał że na niskich obrotach wypada jeden cylinder. Okazało sie że cewka zapłonowa jest do wymiany, ale do rzeczy: W sklepie cewka BOSCHA lub HELLA kosztuje ok 370zł, natomiast na Allegro znalazłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=106718699#photo
    Jest ona prawie połowe tańsza niż te w sklepie. Czy wie może ktoś co to jest za cewka, co to za firma czy warto? Boje sie zeby nie kupic jakiegoś badziewia, podroby:) żeby nie bylo gorzej niż jest.
    Pozdr..
  • REKLAMA
  • #2 2677502
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    To juz lepiej podjechać na szrot,kupić cewkę i włożyć na miejscu(będzie tanio) i będziesz miał oryginalną!
  • REKLAMA
  • #3 2677636
    teodo_r
    Poziom 11  
    Z.B. napisał:
    To juz lepiej podjechać na szrot,kupić cewkę i włożyć na miejscu(będzie tanio) i będziesz miał oryginalną!

No tak tylko że ja mieszkam w takiej dziurze, że szrotu to ze śiweczką szukać a jak już jest to same 126 p i polonezy skasowane:P
  • REKLAMA
  • #4 2678092
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    teodo_r napisał:
    Witam.
    Jestem posiadaczem VW POLO, VAG pokazał że na niskich obrotach wypada jeden cylinder. Okazało sie że cewka zapłonowa jest do wymiany, ale do rzeczy: W sklepie cewka BOSCHA lub HELLA kosztuje ok 370zł, natomiast na Allegro znalazłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=106718699#photo
    Jest ona prawie połowe tańsza niż te w sklepie. Czy wie może ktoś co to jest za cewka, co to za firma czy warto? Boje sie zeby nie kupic jakiegoś badziewia, podroby:) żeby nie bylo gorzej niż jest.
    Pozdr..

Ale zauważ, że jakbyś w sklepie miał podobnej firmy cewkę to była by w podobnych pieniądzach.
    Używanych cewek nie polecam stosować, bo skąd można wiedzieć czy za miesiąc nie trafi jej to samo.
    Nowa przynajmniej ma gwarancję.
  • #5 2678104
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    proponuję wrócić do diagnozy, wątpię iż przyczyną wypadania zapłonów na jednym cylindrze jest cewka.
  • #6 2678198
    teodo_r
    Poziom 11  
    wojtekryba napisał:
    proponuję wrócić do diagnozy, wątpię iż przyczyną wypadania zapłonów na jednym cylindrze jest cewka.

Czyli co? Słyszałem i sporo czytałem na ten temat, ponoć w nowszych VW często kopią sie cewki zapłonowe. Objawy to: drżenie kierownicy i kokpitu na wolnych obrotach, większe na zimnym silniku. Zimą nie było znaczenia czy silnik był rozgrzany czy nie, pozatym jak jest wilgotno czy pada deszcz i samochód postoi w garażu to komputer wywala CHECKA!!!. Dzieje sie tak, mimo wymiany świec i kabli WN. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • #7 2682955
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    proponuje posluchac Ci wojtekryba bo jestem tego samego zdania a ztego co wiem to o wiele czesciej niz cwwki siedaly przewody zaplonowe a dokladnie came fajki. sam wymienilem kilka wieder:D
    pozdrawiam
  • #8 2683775
    teodo_r
    Poziom 11  
    ANDRZEJ R napisał:
    proponuje posluchac Ci wojtekryba bo jestem tego samego zdania a ztego co wiem to o wiele czesciej niz cwwki siedaly przewody zaplonowe a dokladnie came fajki. sam wymienilem kilka wieder:D
    pozdrawiam

Tak tylko że ja przewody już wymieniłem i nie pomogło!!
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 2684719
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 122
    podaj oznaczenie silnika,jak mozesz to opisz konkretnie blok 10(vag)tzn jakie wartosci sa na pozostalych cylindrach i jaka wartosc jest na cylindrze przy wypadaniu zaplonu
  • #10 2686916
    teodo_r
    Poziom 11  
    cysiek11 napisał:
    podaj oznaczenie silnika,jak mozesz to opisz konkretnie blok 10(vag)tzn jakie wartosci sa na pozostalych cylindrach i jaka wartosc jest na cylindrze przy wypadaniu zaplonu

Kurcze nie zabardzo moge napisac jakie wartosci pokazał VAG, mechanik poinformowal m,nie że wypada jeden cylinder i ze to najprawdopodobniej wina cewki. Zakupiłem nową cewke i dzis założylem, na lekko ciepłym silniku jest ok, jutro rano zobacze jak jest na zimnym mam nadzieje ze wymiana cewy pomogła.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel VW Polo zgłasza problem z wypadaniem zapłonów na jednym cylindrze, co według diagnozy VAG może być spowodowane uszkodzoną cewką zapłonową. W dyskusji poruszono kwestię wyboru między oryginalnymi cewkami Bosch i Hella, kosztującymi około 370 zł, a tańszą alternatywą z Allegro, której producent i jakość budzą wątpliwości. Użytkownicy odradzają kupowanie używanych cewek ze względu na ryzyko powtórnej awarii i sugerują oryginalne części lub zakup na szrocie, choć autor mieszka w miejscu, gdzie trudno o odpowiedni szrot. Pojawiły się też sugestie, że przyczyną problemu mogą być przewody zapłonowe (fajki), które jednak zostały już wymienione bez poprawy. Zalecane jest ponowne sprawdzenie diagnozy i podanie dokładnych parametrów silnika oraz wartości wskazywanych przez VAG, aby precyzyjniej określić źródło problemu. Po wymianie cewki nową, autor obserwuje poprawę na ciepłym silniku i planuje dalsze testy na zimnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA