logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić Xprog z przejściówką USB-COM na Windows XP?

kawior1 30 Maj 2006 13:58 3847 6
REKLAMA
  • #1 2678999
    kawior1
    Poziom 10  
    witam posiadam programator xprog i przejsciowke usb na com w laptopie w systemie win xp jak zrobic zeby programator na tym dzialal, sciagnalem program xprog pod xp ale nic to nie daje wyskakuje mi komunikat "cat24c16 on Windows NT system supported only with xprog-m hardware"

Post przeniosłem. <SławeK>
  • REKLAMA
  • #2 2679029
    alexplus
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Nie wszystkie przejściówki działają podaj producenta,sterownik,
    podłącz programator do kompa z com i zobacz czy działa.
  • REKLAMA
  • #3 2679106
    kawior1
    Poziom 10  
    programator dziala na innym kompie smiga, a przejsciowka tez dziala bo na icprog ale juz na innym programatorze tez dziala, wiec programator xprog i przejsciowka dobra, sciagnalem xprog-m program od producenta ten najnowszy i nie idze na xp, moze sa jakies sterowniki do programu xporg-m pod xp,NT tak jak w icprogu????
  • #4 2679114
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Tłumacząc to co pisze program : układ cat24c16 w windzie NT obsługuje tylko programator w wersji M
    xprog-M jednym słowem zapomnij ze bedzie dzialać
    zatem pozostaje ci zrobienie np ponego i potstownie na przejściówce usb bo nie dziala na wszystkich . Napewno edzie dzialal na adapterze pcmcia->com(rs232) na uarcie 15c550 jest on w 100% zgodny z portem com komputera
  • REKLAMA
  • #5 2679142
    kawior1
    Poziom 10  
    a powiedz mi jakby mial przejscie pcmcia->rs to wtedy pojdzie mi xprog?????????? (przejsciowka np z ic prog dziala wiec jest dobra)
  • REKLAMA
  • #6 2679149
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jaki to jest programator ? Jeżeli jest zasilany z portu RS-232 to raczej nic z tego nie będzie . Nie widziałem jeszcze przejściówki USB<>RS232 która dawała by możliwość zasilania przez złącze RS . Jeżeli programator ma swoje własne zasilanie to sprawdź numerację portów . Chodzi o to że sterownik od przejściówki zakłada wirtualne porty com o wysokich numerach (przeważnie) a program może pracować na comie 1 lub 2 . W takim przypadku należy zmienić numer comu na zgodny z tym co oczekuje program .
  • #7 2679165
    kawior1
    Poziom 10  
    programator to xprog ma zasilanie zew 12v, mam dwa kompy oba z systemem xp, stacjonarny z wbudowanym com ale na nim xprog nie chodzi, no i laptopa z przejsciwka i tez xprog nie idze

Dodano po 40 [minuty]:

wogole takie moje pytanie czy komus chodzi xporg pod xp????????????

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia programatora Xprog z przejściówką USB-COM na systemie Windows XP. Program Xprog pod XP wyświetla komunikat, że układ cat24c16 jest obsługiwany tylko przez wersję Xprog-M na systemach Windows NT, co uniemożliwia działanie na XP. Przejściówka USB-COM działa poprawnie z innymi programatorami i oprogramowaniem (np. ICprog), a sam programator Xprog działa na innym komputerze. Wskazano, że nie wszystkie przejściówki USB-COM są kompatybilne z Xprog, a sterowniki mogą tworzyć wirtualne porty COM o wysokich numerach, które program może nie obsługiwać. Sugerowano użycie adaptera PCMCIA->COM z układem UART 15c550, który jest w pełni zgodny z portem COM komputera i może rozwiązać problem. Zasilanie programatora Xprog jest zewnętrzne (12V), co eliminuje problem zasilania przez port RS-232. Podsumowując, Xprog w wersji standardowej nie działa poprawnie na Windows XP z przejściówką USB-COM, a jedynym rozwiązaniem może być użycie adaptera PCMCIA->RS232 lub zmiana konfiguracji portu COM na zgodną z wymaganiami oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA