logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść do menu serwisowego w telewizorze Philips 28PT4423/58P?

kiltel 30 Maj 2006 16:18 1733 7
REKLAMA
  • #1 2679450
    kiltel
    Poziom 15  
    Ocena: 75
    Mam pytaniwe czy w tym modelu jest coś takiego jak menu serwisowe, jesli tak to jak do niego wejść. Słyszałem że w niektórych telewizorach wchodzi sie do takiego menu przez pisanie opowiedniego kodu z pilota. Jesli istnieje taki kod do mojego odbiornika który mógłbym wpisać z poziomu pilota to prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2679510
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Podejżewam że chodzi ci o tryb serwisowy, po pierwsze napisz dlaczego chcesz wprowadzić TV w tryb serwisowy , to jest Chassis L6.2 i w tryb z twojego pilota nie wejdziesz a po prze zwarcie S1 i S2(kołki serwisowe) lub przy pomocy pilota RC7150, pozdrawiam Robert.
  • REKLAMA
  • #3 2679525
    kiltel
    Poziom 15  
    To nie dobrze że nie wejde przy pomocy swojego pilota (mam RC8205/21). Jęsłi zewre tw punkty to jak pózniej wyjśc z tego trybu serwisowego?
  • #4 2679582
    robert75n
    Poziom 29  
    Wyłąnczyć na stanby,tylko bez sensu nie wchodz w tryb serwisowy
  • REKLAMA
  • #6 2679651
    kiltel
    Poziom 15  
    chciałem sie dowiedziec czy w opcjach trybu serwisowego jest cos takiego jak ustawianie geometrii obrazu tzn. rozciagnicie w pione lub poziomie. Dodam jeszcze że mam usterke którą opisałem tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic516984.html
    wczoraj był u mnie majsterwymienił jakieś dwa kondensatory, nastepnie szukąl chyba zimnych lutów i dziwo po przygrzaniu kilku lutów gdzieś przy koncowce mocy TDA7052 usterka zniknęła na jakąś godzine po czym znowu sie pojawiła. Majster stwierdził że waśnie układ TDA7052 jest do wymiany, ale że nie miał go przy sobie to ma mi wymienić jutro albo pojutrze. Dzis ttelewizor znowy działa dobrze tzn. bez tego szumu. Ciekaw jestem czy rzeczywiście jest to wina tego układu który mam miec wymieniony.
  • REKLAMA
  • #7 2679749
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    W trybie serwisowym nie masz tych regulacji. Wszystko odbywa sie potencjometrami w tv.
    Odnośnie usterki - fachowiec może mieć rację. Pozostaje tylko czekać aż podstawi układ, skoro już zaczął robotę.
    Wydaje się jednak, że będzie szukał dalej.
  • #8 2681841
    robert75n
    Poziom 29  
    Popieram to co powiedział @mirex , i nie może być tak że ktoś zacznie robotę a ty będziesz biegał po forach lub po innych zakładach i sprawdzał czy dobrze robi (troszkę zaufania )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W modelu telewizora Philips 28PT4423/58P (Chassis L6.2) nie ma możliwości wejścia do menu serwisowego za pomocą standardowego pilota RC8205/21. Tryb serwisowy aktywuje się poprzez zwarcie kołków serwisowych S1 i S2 lub użycie specjalnego pilota RC7150. Wyjście z trybu serwisowego następuje przez wyłączenie telewizora do trybu standby. W menu serwisowym nie ma opcji regulacji geometrii obrazu (rozciągnięcie pionowe lub poziome), gdyż takie ustawienia wykonuje się mechanicznie potencjometrami wewnątrz telewizora. W dyskusji poruszono również problem szumu w odbiorniku, który był diagnozowany przez serwisanta wymieniającego kondensatory i sprawdzającego luty przy układzie końcówki mocy TDA7052. Podejrzewa się, że usterka może być związana z uszkodzeniem układu TDA7052, który ma zostać wymieniony. Zaleca się zaufanie serwisantowi i oczekiwanie na dalsze działania naprawcze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA