logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LightScribe – jak działa technologia i czy opłaca się jej używać do nagrywania płyt?

KaziuWichura 30 Maj 2006 18:09 2216 13
REKLAMA
  • #1 2679854
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Z czym to sie je i czy warto?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2683216
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    A jaka trzeba robic grafike aby fajnie wyszla ta etykieta?

Wczoraj zrobilem grafike w SureThing CD Labeler Deluxe. Jak juz zrobie to jak wypalic to na plycie?

P.S. W zalaczniku grafika, moze byc? Jak to wyjdzie? (bo szkoda czasu i plyt ;))
    Załączniki:
    • LightScribe – jak działa technologia i czy opłaca się jej używać do nagrywania płyt? coma2.jpg (155.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2683433
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    ok, ale czy moj obrazek dobrze wyjdzie? :d
  • Pomocny post
    #6 2683469
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    W NeroCover masz podgląd.Wczytaj obrazek i podejrzyj.Będzie czarno-biały i raczej szary.
  • #7 2683494
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Jest podglad wydruku, wyglada normalnie. Gdzie jest podglad LS?
  • #8 2683550
    tronic1
    Spec od komputerów
    No masz wszystko w tym artykule na cdrinfo.Jak zainstalujesz sterownik lightscribe to tam gdze podgląd wydruku bedziesz miał podgląd lightscribe.
  • REKLAMA
  • #9 2683850
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Instaluje sterowniki lightscribe i w nero nie pokazuje mi sie opcja "Wypal ... "....:/ Dlaczego? Mam Nero 7 Ultra.
  • #10 2684244
    tronic1
    Spec od komputerów
    Gdybyś przeczytał ten artykuł do którego link podałem to wiedziałbyś że opcja wypalania etykiety to DRUKUJ LICHTSCRIBE.Nawet są rysunki z Nero.
  • REKLAMA
  • #11 2684430
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Wypalilem. Najpierw wypalilem plyte audio, pozniej etykiete...wszystko ok, tylko po wypaleniu etykiety plyta audio mi nie dziala!! :/ Moze powinienem najpierw wypalic etykiete a pozniej nagrac audio?

P.S. Ilosc trackow jest ok, czas tez, normalnie tak jakby lecialo, tylko muzy nie slychac :/ Probowalem wszedzie, na discmanie, 2 kompach :/
  • #12 2687220
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Stracilem 2 plyty ! :/
    Na plytach BenQ nie mozna nagrywac audio!(mowie oczywiscie o plytach LS).

Dopiero gdy nagralem mp3 - zadzialalo.
  • #13 2689460
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    labelflash zdecydowanie lepiej wypada pod kątem drukowania czytaj "wypalania" grafik na plycie
    poprostu label flash jest bardziej kontrastowy młodszy prat od lightScriba
    ale to tylko taki bajer dla oka jak stanieją nośniki z LF wtedy bedzie można klepać każdą CD a jak narazie 6 zł za sztuke
    ps. LF można pisać po stronie nośnika czyli np jak mamy wololne miejsce
    to mozemy ja opisać.
  • #14 2690073
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ja jestem bardzo zadowolony z efektu, nie spodziewalem sie.

Podsumowanie tematu

✨ LightScribe to technologia umożliwiająca wypalanie etykiet bezpośrednio na powierzchni płyty CD/DVD za pomocą specjalnej nagrywarki i nośników LightScribe. Do tworzenia grafik na etykietach można używać programów takich jak SureThing CD Labeler Deluxe czy NeroCover, który oferuje podgląd obrazu w trybie czarno-białym i szarym. Aby wypalić etykietę, należy najpierw nagrać dane lub audio na płytę, a następnie uruchomić proces wypalania etykiety przez opcję „Drukuj LightScribe” w oprogramowaniu Nero (np. Nero 7 Ultra). W przypadku płyt audio na nośnikach LightScribe mogą wystąpić problemy z odtwarzaniem dźwięku po wypaleniu etykiety – działa to poprawnie z plikami MP3. Alternatywnie, technologia LabelFlash oferuje lepszy kontrast i możliwość wypalania grafik po stronie nośnika, jednak nośniki LabelFlash są droższe. LightScribe jest więc ciekawym rozwiązaniem do estetycznego oznaczania płyt, ale wymaga kompatybilnego sprzętu, odpowiednich nośników i uwzględnienia ograniczeń dotyczących nagrywania audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA