logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 1.8 benzyna - skoki na benzynie po holowaniu, reset komputera pomaga

rafaj082 30 Maj 2006 19:49 1848 7
REKLAMA
  • #1 2680247
    rafaj082
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    mam problem z passacikiem zagazowanym - otóż problem pojawił się po holowaniu (trochę go zagrzałem holowałem "cytrynkę" ok 150km) na zajutrz na benzynce zaczą jechać "skokami naprzód" natomiast wystarczy, że odłącze klemę na 1min. i już jest wszystko ok. do następnego dnia. Wygląda na to , że łapie komp. jakiś błąd tylko gdzie? Wymieniłem czujnik temp. niebieski i nie pomogło. Na gazie jest wszystko w porządku
  • REKLAMA
  • #2 2680523
    quattro
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jaki silnik rok i tak dalej ---
    lecz zrób tak jak jak sie samo programuje poloneza z wtryskiemm ( komp bosch )
    pozostaw wyłączony aku na jakieś 5 min
    zapal silnik , nie dowawaj gazu nic nie rub niech sam chodzi do momętu uzysjkania temperatury najlepiej jak sie załonczy wentylator
    pamiętaj nie dawaj nogo na gaz , pozdrawiam Seba

napisz jaki masz silnik Seba
  • REKLAMA
  • #3 2680955
    rafaj082
    Poziom 11  
    silniczek to 1,8 RP 1991
  • #4 2681901
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    byc moze musisz zrobic odciecie zasilania +30 na komputer wtrysku
    bo zapamietuje parametry z jazdy na gazie a po resecie ( odlaczeniu klemy ) ich nie ma i jest ok. ja tak mialem u siebie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2683119
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Sonda lambda w czasie pracy na gazie podaje nieprawidłowy sygnał do ECU. Pewnie na benzynie masz też problem z wchodzeniem na obroty nawet gdy samochód nie jedzie? Jaką masz instalację, z elektroniką czy bez?
  • REKLAMA
  • #6 2684739
    wesy
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    przetnij kabel dochodzący do komputera wchodzący na pin "4" jest to 30 czyli stały plus i podłącz ten koniec co idzie do kompa pod kabel co idzie na pin "9" jest to zasilanie po zapłonowe czyli 15 i będzie grało mam tak samo zrobione
  • #7 2685162
    rafaj082
    Poziom 11  
    KILKUNASTO MINUTOWE ZDIĘCIE KLEMY I ODPALENIE NA BENZYNIE , AŻ ZŁAPIE TEMP. BEZ DODAWANIA GAZU POMOGŁO I JUŻ SIĘ CIESZYŁEM, ALE GDY PRZEŁĄCZYŁEM NA GAZ I PRZEJECHAŁAM KAWAŁEK I WRUCIĆ NA BENZYNE TO WSZYSTKO WRUCIŁO.Tak zgadza się nawet na postoju mam kłopoty z wchodzeniem na obroty. Mam instalację z elektryką
    VOILA
    cod AEB 180
    ELECTRONIK
    FEEDBACK SYSTEM
  • #8 2686468
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Najlepiej sprawdź jakie błędy łapie sterownik silnika i będziesz miał jasną sytuację ale ja stawiam na źle ustawioną emulację sondy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy VW Passat 1.8 RP z 1991 roku z instalacją gazową, który po holowaniu i rozgrzaniu silnika zaczął jeździć "skokami" na benzynie. Reset komputera poprzez odłączenie akumulatora na kilkanaście minut tymczasowo rozwiązuje problem, który powraca po przełączeniu na gaz i ponownym powrocie na benzynę. Wymiana czujnika temperatury nie przyniosła efektu. Podejrzewa się, że komputer silnika (ECU) zapamiętuje błędne parametry z jazdy na gazie, co powoduje problemy z wchodzeniem na obroty na benzynie. Sugerowane jest odcięcie stałego zasilania (+30) komputera i podłączenie go do zasilania po zapłonowe (+15), co ma zapobiec zapamiętywaniu błędnych danych. Dodatkowo wskazano na możliwy problem z emulacją sondy lambda podczas pracy na gazie, która może podawać nieprawidłowy sygnał do ECU. Zalecane jest sprawdzenie błędów w sterowniku silnika, aby dokładnie zdiagnozować usterkę. Instalacja gazowa to ELECTRONIK FEEDBACK SYSTEM, kod AEB 180.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA