logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator PI do sterowania tyrystorami w prostowniku?

fiku_25 30 Maj 2006 19:54 2568 10
REKLAMA
  • #1 2680282
    fiku_25
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam pewien problem ze sterowaniem tyrystorow w prostowniku sterowanym.
    Na poczatek pare slow wyjasnienia.
    Chodzi o regulacje pradu w obciazeniu zasilanym z prostownika. Chcialbym zbudowac regulator PI ktory sterowalby katem zalaczania tyrystorow w zaleznosci od uchybu wartosci zadanej i mierzonej pradu. I tutaj pojawia sie jeden problem. Otoz w wiekszosci przypadkow ( a ja tak chcialbym zrobic) chwila generacji impulsu zalaczajacego dany tyrystor jest okreslona chwila zrownania sie sygnalu zadajacego z sygnalem piloksztaltnym zsynchronizowanym z napieciem sieci (z napieciem prostowanym). Moj problem polega na tym ze sygnal z regulatora PI nie bedzie w stanie ustalonym sygnalem stalym a zatem czas zalaczania tyrystorow bedzie sie roznil w roznych polfalach napiecia. Wynika to z faktu ze sygnal zwrotny (czyli prad mierzony nie ma wartosci stalej tylko powiedzmy pulsujaca) i w efekcie powoduje zmiane sygnalu wyjsciowego regulatora PI. Moje pytanie brzmi nastepujaca. Czy ktos juz ten problem rozwazal? Wiem ze w jakis sposob ten problem jest rozwiazany bo przeciez tekie uklady regulatorow pracuja w rzeczywistosci (z takimi prostownikami). Prosze o pomoc. Za wszelkie sugestie z gory bardzo dziekuje. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2681665
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje intencje. Czy chcesz zrobić coś w rodzaju źródła prądowego do ładowania akumulatorów ? Jeśli tak to nie ma to większego sensu bo akumulator po pobraniu jakiejś porcji ładunku (podładowaniu się) będzie pobierał coraz mniej prądu pomimo, że będziesz chciał wymuszać mu jakąś wartość. Na elektrodzie zamieściłem schemat prostownika z płynną regulacją prądu, odsiarczaniem, ładowaniem do ustalonej wartości napięcia, itd. W każdym razie potencjometrem możesz sobie ustalić prąd ładowania - bynajmniej początkowy. Po kilku godzinach prąd ten spada do coraz to mniejszej wartości a po typowym czasie ładowania tj. 14 godzinach spada prawie do zera (kompensuje to samorozładowanie akumulatora). Ten fakt (prawie zerowy pobór prądu przez akumulator) ma też ścisły związek z napięciem. Jeśli napięcie na ładowanym akumulatorze osiąga zadaną wartość to moment włączenia tyrystora jest opóźniany a w związku z tym i srednia wartośc prądu jest coraz mniejsza.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2683413
    jarek555
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    W prostownikach np. Bitrode, Firing Circuits (USA) itd do formowania akumulatorów na skalę przemysłową, proces odbywa się na zasadzie wolnozmiennego wymuszania sygnałem analogowym lub cyfrowym prądu wyjściowego na regulatorze mocy (który ma własne sprzężenie prądowe, aby uniknąć skoków prądu przy skoku wymuszenia) i na bieżąco go kontroluje, uśrednia w czasie i koryguje do wartości zadanej. To tak w telegraficznym skrócie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2683496
    fiku_25
    Poziom 12  
    Okej. Czy moglbys cos wiecej powiedziec albo moze masz informacje odnosnie jakis zasobow internetowych traktujacych szczegolowiej o tej tematyce? Pozdrawiam
  • #5 2683873
    jarek555
    Poziom 14  
    Informacje internetowe - nie sądzę. Są to typowe układy analogowe lub analogowo-cyfrowe. Cyfrowe pod tym pojęciem, że rozdział faz i synchronizacja jest na CMOS-ach. Analogi - to wzmacniacze operacyjne. Sterowniki to zazwyczaj urządzenia dedykowane dla danego producenta. Nie można zasady działania omówić w kiku czy kilkunastu zdaniach. Nad tymi rozwiązaniami przez wiele lat myślały tęgie mózgi, a później świat to powielał. Mogę pomóc rozwiązać konkretną aplikacje , wspomóc schematami , ale gotowego rozwiązania niestety nie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2686360
    fiku_25
    Poziom 12  
    Rozumiem. A czy moglbys podeslac mi jakis kompletny schemat ukladu regulacji takiego prostownika. Mam na mysli regulator,obwod mocy oraz sterownik mocy (generator impulsow bramkowych - uklad zalaczajacy tyrystory mocy). Moze wowczas wyjasni mi sie wiecej szczegolow. Pozdrawiam
  • #7 2688665
    jarek555
    Poziom 14  
    Problem jest . Są to płachty schematów w większości w formacie A1 i A2. Jeżeli to pomniejszę czy będzie czytelny - nie wiem. po drugie muszę sprawdzić czy poza płytami regulatorów są pełne schematy bloków silniprądowych. Pozdrawiam
  • #8 2689685
    fiku_25
    Poziom 12  
    Nie chce byc natretny ale nie ukrywam, ze taki schemat wyjasnilby wiele. Jezeli mozesz to bardzo bym Ciebie prosil o kopie. Pozdrawiam
  • #9 2690332
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    jarek555 napisał:
    Problem jest . Są to płachty schematów w większości w formacie A1 i A2. Jeżeli to pomniejszę czy będzie czytelny - nie wiem. po drugie muszę sprawdzić czy poza płytami regulatorów są pełne schematy bloków silniprądowych. Pozdrawiam

chyba przesadziłeś kolego. prostowniki tyrystorowe stosowane były już w latach 70 i nie były takie wielkie. tak na szybko sterowanie zastąpione jest teraz różnymi prockami i sterownikami, a moduły silnoprądowe pozostały prawie takie same, a przynajmniej o tej samej zasadzie działania.

prędzej zaleciłbym autorowi tego topica z zapoznaniem się zasad ładowania akumulatorów jeżeli o nie chodzi.

najważniejsze jest zrozumienie tematu którego się podejmuje, a póżniej przemyślenie jego wykonania.

pozdrawiam
  • #10 2698237
    jarek555
    Poziom 14  
    Dla piotrekk. Jeśli kolega zna temat od lat siedemdziesiątych to oddaję pałeczke, abyś mógł pomóc koledze fiku_25. Przeciez to takie proste.... Wystarczy procek i już jest. Chętnie poczytam co kolega wymyśli. Pozdrawiam
  • #11 2930020
    fiku_25
    Poziom 12  
    Witam!
    Niestety nadal nie wiem jak rozwiazac problem. Koledzy zadeklarowali pomoc a pomimo tego cisza !! Nikogo nie zmuszalem i nie zamierzam. Ale wyznaje zasade ze jak cos zaczynam to koncze. Bardzo nieprofesjonalnie. Mimo wszystko pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy regulatora PI do sterowania tyrystorami w prostowniku, mającego za zadanie regulację prądu obciążenia poprzez kontrolę kąta załączania tyrystorów na podstawie uchybu między wartością zadaną a mierzoną prądu. Problemem jest zmienność sygnału wyjściowego regulatora PI wynikająca z pulsującego charakteru prądu zwrotnego, co powoduje różnice w czasie załączania tyrystorów w różnych półfalach napięcia sieci. W odpowiedziach podkreślono, że w praktyce przemysłowej stosuje się analogowe lub analogowo-cyfrowe regulatory mocy z własnym sprzężeniem prądowym, które uśredniają i stabilizują prąd wyjściowy. Wskazano, że typowe układy sterowania tyrystorami są dedykowane i złożone, a ich zasady działania nie da się łatwo opisać w kilku zdaniach. Zaproponowano zapoznanie się z zasadami ładowania akumulatorów, gdyż prostowniki tyrystorowe są stosowane m.in. do tego celu. Autor prosił o schematy regulatorów i układów mocy, jednak odpowiedzi wskazywały na trudności z udostępnieniem kompletnych, czytelnych schematów. Wspomniano, że współczesne sterowanie często realizowane jest za pomocą mikrokontrolerów, a moduły mocy pozostają podobne do tych z lat 70.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA