logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT1532/58 nie zapamiętuje kanałów - jak wejść do menu serwisowego?

Mefi_sc 31 Maj 2006 23:06 3236 6
REKLAMA
  • #1 2684653
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Chassis L6.1 AA. przy stronieju na manualu daje zapamietaj, a on leci dalej, to sano przy auto , w ogóle nie zapamietuje ustawionych programów.
    Przy auto znajdzie program (prawidłowo powinien zmienić numerek), i leci dalej bez zmiany numeru programu. Co mu może dolegać i gdzie szukać manuala ? za pomoc z góry thx

I jak wejść do menu serwisowego ;) wiem przerabiane nie raz ale tłuke te klawisze 06...... i nic
  • REKLAMA
  • #2 2684811
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Wygląda to na problem z identyfikacją.Na początek proponuję wymontować filtr dyskryminatora AFT w module p.cz. , a następnie delikatnie wyjąć z niego kondensator ceramiczny , zmierzyć jego pojemność i wymienić na nowy (chyba 56pF).Po wymianie należy zestroić filtr.
  • REKLAMA
  • #3 2685297
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2351
    Dla swiętego spokoju wymien jeszcze tranzystor 7505-BC548B.
  • REKLAMA
  • #4 2687074
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    A tem model ma jakiś tryb serwisowy?

Ok jesli w tym modelu jest chassis L6.1(https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1072281.html#91269), chociaz na płycie pisze L6, to mniejsza z tym. z 7505 nie ma problemu zlokalizował, ale jeszcze nie wymieniałem, poprawiłem przegrzane luty te sprawy, natamiast zabrzmi to smiesznie, ten dyskryminator? AFC to gdzie mam szukać? znaczy jesli dobrze kleję, to chyba znalazłem coś o czym mowa, jak nie to poprawcie mnie;) na pcb opisany jako 5100? a pod nim od strony scieżek dwa klocki smd? ;)

Pewnie zaraz ktoś sie oburzy ze np pytam o tak "oczywiste" sprawy dla niektórych i wywali do poczatkujących ;)
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2687997
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Tak to jest właśnie 5100. Wylutowujesz tylko filtr, czymś ostrym delikatnie wycinasz kondensatorek od spodu. Następnie wlutowujesz filtr do płyty i równolegle do cewki filtra, bezpośrednio pod nim, wlutowujesz nowy kondek. Ja stosuję 68- 75pF i korekta rdzeniem jest nieznaczna.
    Stroisz ten obwód w ten sposób, że włączasz automat i ma się zatrzymywać. Następnie sprawdzasz poprawność obrazu i głosu na różnych kanałach, ewentualnie korygujesz nieznacznie.
    Czasami to żmudne ale pewne.
  • #6 2688036
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    ok to jeszcze w woli wyjaśnienia te smd po stronie druku zostawiam, wybabeszam tylko tego kondziora z wewnątrz tego 5100, a co do tej cewki to mam nadzieje ze tak jak na poniższtn "prof" rysuneczku;).

Pewnie jak to zrobie to pojawią się kolejne pytanka odnośnie tego pudła;).
    Pozdro
    Załączniki:
    • Philips 21PT1532/58 nie zapamiętuje kanałów - jak wejść do menu serwisowego? 5100.JPG (16.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zapamiętywaniem kanałów w telewizorze Philips 21PT1532/58 z chassis L6.1 AA objawia się tym, że przy manualnym strojenie programy nie są zapisywane, a przy automatycznym wyszukiwaniu numer kanału się nie zmienia i ustawienia nie są zapamiętywane. Sugerowane rozwiązanie to wymontowanie filtru dyskryminatora AFT (oznaczonego na PCB jako 5100) w module p.cz., delikatne wycięcie kondensatora ceramicznego (około 56pF) z filtru, zmierzenie jego pojemności i wymiana na nowy kondensator o wartości około 68-75pF. Po wymianie konieczne jest zestrojenie filtru poprzez uruchomienie automatu strojenia i sprawdzenie poprawności obrazu i dźwięku na różnych kanałach, z ewentualną korektą rdzeniem filtru. Dodatkowo zaleca się wymianę tranzystora 7505-BC548B oraz poprawę przegrzanych lutów. Wejście do menu serwisowego w tym modelu jest trudne do uzyskania, a standardowe kombinacje klawiszy (np. 06...) nie przynoszą efektu, brak jest szczegółowych instrukcji w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA