logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21pt165c/58p - Wraca do ustawień fabrycznych ?

mzuber 22 Sie 2016 21:59 1533 19
  • #1 15885095
    mzuber
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Mam TV jak w temacie.

Po wyłączeniu i włączeniu tv odpala się na kanale 1 (mimo że przed wyłączeniem był na innym kanale) i dźwięk ustawiony jest bardzo cicho (mimo że przed wyłączeniem był np. na pół gwizdka).

Da się jakoś ustawić (menu serwisowe, przeprogramowanie scalaka, etc.) żeby uruchamiał się z ustawieniami jak przed wyłączeniem ?

Numery identyfikacyjne TV
    A51EAL165Z07
    HJ 009745 306583
    UVSH
    SAA5 AA
  • #3 15885124
    mzuber
    Poziom 13  
    Litości mirex.
    Ja mam problem z wyszukaniem - podaj linka jak masz.
  • #5 15885217
    mzuber
    Poziom 13  
    To za co te wszystkie punkty - wygląda na to jakbyś czas miał i ludziom pomagał.
    Pomóż więc jeszcze raz.

Ale jak na to że sto razy było to ja znalazłem jedynie na elektrodzie że jest tryb hotelowy (9 podstron wyszukiwania) - to w tym trybie są ustawienia mojego tv ?
  • Pomocny post
    #6 15885230
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15885252
    mzuber
    Poziom 13  
    sosarek - wielkie dzięki.

A do mirex - "syty głodnego nie zrozumie".
    Szkoda że pustymi postami zaśmieciłeś mój wątek chociaż był tak trywialny.
  • #8 15885371
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Chciałeś linka to dostałeś.
    W pierwszych kilku wynikach masz odpowiedź na to, czego szukasz. W tym link, który po otworzeniu mojego, wspaniałomyślnie dał leniuszkowi sosarek.
    Ciekawe tez jak zaprogramowałeś telewizor i dlaczego podpowiedź
    mirex napisał:
    trzeba zapamiętać ustawienia
    to zaśmiecanie wątku.
    Osobiście uważam, że to ty zaśmiecasz forum, a sosarek bardzo w tym pomaga. ;)
  • #9 15893088
    mzuber
    Poziom 13  
    Nie kłóćmy się.
    Pomogłeś, ale ja i tak nie dałem rady znaleźć odpowiedzi.

Są ludzie którzy cały czas w tym siedzą, są super zorientowani, którzy są na bieżąco, i wiedzą wiele więcej niż inni.
    A są ludzie którzy są mnie biegli i trudno im w tym całym gąszczu informacji znaleźć odpowiedź czasami na proste pytanie (zrozumiesz za np. 20 lat).
    Dlatego moim zdaniem jak ktoś pomaga na forum to powinien to robić w sposób przyjazny, dając jak najlepszą, najprostszą odpowiedź - dlatego się złoszczę jak profesjonalista daje link i to do wyszukiwarki, zamiast napisać 2 krótkie, zrozumiałe zdania (a jak nie ma czasu to nie powinien w tym momencie odpowiadać).
    Myślę też że nie powinien mierzyć swoją miarą osoby zadającej pytanie bo w wielu przypadkach to laicy.
    A z linkami google to bardzo często jest tak, że podany link dziś istnieje, a za kilka dni, tygodni już go nie ma. I jakie rozczarowanie gdy ktoś klika i ma 404.

Teraz nie mam dostępu do tego TV.
    W instrukcji jest zapamiętywanie głosu - to jest dla mnie jasne.
    Ale czy tak samo zapamięta kanał (mi potrzebny kanał AV) na którym wyłączę TV (brak info w instrukcji).
    Jak ustawię kanał na AV i "zapamiętam", to po wyłączeniu z pilota i włączeniu z pilota będzie ustawiony kanał AV ?
    Teraz jak wyłączę na kanale AV, to po włączeniu mam kanał 1.
  • #10 15893114
    mirex
    Poziom 43  
    Nie jest zapamiętywany. Ten TV, po wyłączeniu wyłącznikiem sieciowym, zawsze włącza się na program „1”.
    Natomiast bezproblemowo powinien się przełączyć na AV, o ile jest podłączony przez eurozłącze. I to, co do eurozłącza jest podłączone ma też eurozłącze, a kabel jest tak zwany pełny. W chwili załączenia urządzenia zewnętrznego TV automatycznie powinien przejść na AV.
    W innym przypadku trzeba użyć pilota.
  • #11 15893198
    mzuber
    Poziom 13  
    Teraz TV i dekoder mpeg4 są włączane przez gniazdko z pilotem radiowym.
    Raczej pierwszy uruchomi się TV, a potem uruchomi się dekoder.
    Za jakiś czas dopiero będę miał dostęp do tego sprzętu więc przetestuję.

Teraz trochę trudniejsza kwestia.
    Jeśli to nie zadziała, to czy jest możliwość przeprogramowania kości pamięci, etc. Jest jakiś wsad gdzie można to zmienić. Ewentualnie ściągnąć
    wsad z pamięci i zedytować - tylko które bity ?
  • #12 15893299
    mirex
    Poziom 43  
    Skoro programowo i sprzętowo działa to tak, jak napisałem, to co ty chcesz kolego przeprogramowywać??
    Pomyśl no trochę!

Znowu brak czasu, chęci, żeby dowiedzieć się, jak to działa? Tak długo na forum jesteś, żeś nie dziecko i chyba nie po raz pierwszy w życiu masz kontakt z eurozłączem. Nie wierzę, że bywasz na Elektrodzie, a nigdy nie słyszałeś i nie czytałeś, że telewizor w tryb AV jest przełączany zewnętrznym napięciem.
  • #13 15893529
    mzuber
    Poziom 13  
    Wstyd się przyznać, ale nie wiedziałem :)
    Różne złącza rozkminiałem ale eurozłącza nie - chyba i tym pora się zająć.
    TV z dekoderem łączą 2 końcówki eurozłącza i przewody Video+Left Audio+Right Audio łączące końcówki. I na AV się nie przełącza.
    Teraz wszystko jasne.

I jeszcze pytanie o eurozłącze.
    Zwiedziłem kilka stron o eurozłączu i na wszystkich jest że piny 8 i 18 są do
    sterowania. Jednak nigdzie jasno nie jest napisane jak sterować. Jakby kolejne strony o eurozłączu powstawały przez kopiuj/wklej.

Teoretycznie: gdybym chciał wysterować TV własnym sygnałem jakie wartości
    muszę podać. W wikipedii jest tylko nota:
    8 SWITCH Sygnał przełączający TV/AV/16:9 (12V - 4:3/6V - 16:9)
    18 SWITHGND Sygnał przełączający (TV/AV/16:9) - masa/Sygnał przełączający Composite Video/RGB - masa

A jak przełączyć z TV na AV ?
    Trzeba podać jeszcze inne napięcie 5V, 3V ?
    Napięcie musi być podawane przez odpowiedni czas ?
    Czy trzeba używać pinu masy SWITHGND czy można dowolnego pinu z masą ?
  • #15 15893597
    mzuber
    Poziom 13  
    dekoder(eurozłącze gniazdo)->eurozłącze wtyczka->kabel Video, Audio L+R->
    eurozłącze wtyczka->TV(eurozłącze gniazdo)

Teraz wiem jak to ma działać, więc dalej to teoretyzowanie.

Jakimi napięciami sterować pin 8 eurozłącza ? - pytania jak w poprzedniej mojej wypowiedzi.
  • #16 15893695
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Po co stosujesz jakieś przejściówki zamiast kupić pełny kabel scart i mieć problem z głowy?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 15893930
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1101
    mzuber napisał:
    Jakimi napięciami sterować pin 8 eurozłącza ? - pytania jak w poprzedniej mojej wypowiedzi.

Standardowo 12V.
    Tunery DVB-T dają na ogół tylko 5V na pinie 8 eurozłącza i nie wszystkie stare telewizory przełączają się automatycznie na AV i wtedy pozostaje przełączenie pilotem, nie wiem jak zachowuje się ten model, ale należy sprawdzić łącząc kablem euro-euro.
  • #18 15898852
    mzuber
    Poziom 13  
    Zastosowałem taką kombinacje bo akurat takie wtyczki i przewody miałem.
    Teraz połączę pełne euro-euro i sprawdzę czy działa.

Jednak ten pin 8 jest zastanawiający.

Jedynie się domyślam - ale z opisów które przeczytałem o euro i pin8 wynika
    że na nim musi być napięcie 5V-12V i wówczas TV przełącza się na AV - chociaż to nigdzie nie było napisane.
    Dodatkowo jeżeli napięcie jest z zakresu 5-8V to TV ustawia obraz 16:9
    a gdy napięcie jest z zakresu 9,5-12V to TV ustawia obraz 4:3.
    No i info że nie każdy TV przestawia się na AV przy napięciu 5V.
    Może jest tak że stare TV nie przełączają się przy napięciach 5-8V
    ponieważ nie mają 16:9 i przełączają się dopiero przy 9,5-15 (4:3).
    A jak stary TV ma 16:9 to też się przełączy przy 5-8V.
    Podwójna logika - napięcie i dodatkowo zakresy napięcia.

Macie jakąś stronę z dokładną specyfikacja opisującą złącze euro i pin 8?
  • #19 15899264
    mirex
    Poziom 43  
    A ja już cię prosiłem - nie filozofuj. ;)
    Zrób.
    Za niedługo eurozłącza nie będzie. ;)

Co, kiedy i jak się przełączy, to sprawa konstrukcji telewizora. Wystarczy popatrzeć na schemat i staje się jasne.
    Jeśli któryś nie przełącza się przy 5V, to trzeba go zmodyfikować i po kłopocie.
    Ale najpierw trzeba mieć trochę wiedzy, czy to napięcie sterujące jest za małe, czy może sam telewizor uszkodzony. ;)
    Ty zadajesz takie pytania, że jeśli nie zadziała, jedyną radą jest odesłanie cię do serwisu w celu naprawienia (przerobienia) telewizora. ;) Dostarczyć go trzeba na wszelki wypadek razem z dekoderem. ;)
  • #20 16068939
    mzuber
    Poziom 13  
    Pełny kabel euro i przełącza się tak jak trzeba na AV po włączeniu dekodera.
    Zakodowałem też poziom dźwięku na 69 kanałach w TV według instrukcji od sosarka.

Szkoda że za raz na wszystkich się nie da zakodować. Ale te wszystkie nowe LCD nawet takich funkcji nie posiadają :)

Mimo iż wszystko wykonane i działa to jeszcze teoria została.
    Znalazłem wsad Philips_21PT165C_58P.bin do pamięci 24C02 do tego modelu.
    Czy jest prawdopodobne że w tej pamięci jest "info" dla procka na którym kanale ma wystartować TV ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 21PT165C/58P, który po włączeniu zawsze uruchamia się na kanale 1 i z cichym dźwiękiem, mimo wcześniejszych ustawień. W dyskusji poruszono kwestie związane z zapamiętywaniem ustawień, trybem hotelowym oraz automatycznym przełączaniem na AV przy podłączeniu przez eurozłącze. Użytkownicy sugerują, że telewizor nie zapamiętuje ustawień po wyłączeniu z sieci, a także omawiają możliwość przeprogramowania pamięci, aby zmienić domyślny kanał startowy. Wskazano, że pełny kabel euro-euro może rozwiązać problem z przełączaniem na AV. Użytkownik znalazł wsad do pamięci 24C02, co może zawierać informacje o domyślnym kanale.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA