logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KENWOOD DTF1 - Znikająca lista kanałów po wgraniu softu edukacyjnego

marexsc 01 Cze 2006 22:08 2246 7
REKLAMA
  • #1 2687890
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Witam Znajomy poprosił mnie żebym mu wgrał edukacyjny soft do jego tunerka(KENWOOD DTF1) no i programowanie przebiegło pomyślnie wszystko się wgrało (firmware,lista) tuner działał!!!! jak należy.Dzisiaj przyszedł po niego włączam tuner a tu brak listy kanałów,nie wiadomo dlaczego znikła, tuner był przez całą noc wyłączony.Postanowiłem wgrać nową programem MES przez RS232 niestety w trakcie ładowania TCP gdzieś około 20% zawiesza się ładowanie i dalej nie idzie,odpaliłem KENLOADER wgrałem liste niby wszystko OK ale listy nadal nie ma.Wgrałem na nowo firmware,liste ale listy nadal brak.Z góry dzięki za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2694450
    ju23
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ,,wszystko się wgrało (firmware,lista) tuner działał!!!,,
    a nie zapomniałes o eepromie.
  • REKLAMA
  • #3 2694480
    JaB
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Wsadź mu nawet starą kartę c+ i zrób programowanie z MENU...trochę to potrwa, ale czasami można uniknąć programowania eep na zewnątrz.
    Jak załapie kilkadziesiąt programów (możesz dać mu zakończyć samowyszukiwanie) zapisz i z listą zapisany zostanie eprom.
    Wtedy MES powinien dać radę wrzucić każdą poprawną listę.
    Jak nie kupi tego, to trzeba eep zaprogramować odpowiednim wsadem w programatorze zewnętrznym...i po bólu.

Powodzenia.
  • #4 2695319
    marexsc
    Poziom 15  
    Od eeproma się tyle ma? A nie da się wgrać eproma KENOZOIKIEM?
  • #5 2695657
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Zależy jaki miałeś wcześniej soft , ale eproma z reguły nie trzeba wgrywać , jesli są problemy jakieś np. z sygnałem czy sterowanie diseqc to należy wgrać również i eproma i jak najbardziej kenloaderem , co do mesa to masz problemy z wgranie albo dlatego że w menu serwisowym nie uaktywniłeś RS232 albo problemy z komunikacja i należy zmienić ustawienia portu com w windowsie XP . pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 2695879
    marexsc
    Poziom 15  
    Sęk w tym że próbowałem liste wgrać MES-em i Kenloaderem i lipa eprom też nie pomógł
  • #7 2695929
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Kenloaderem,tak jak kenwriterem zdarza się że lista nie wchodzi ,napisałem Ci w sprawie mes-a co trzeba zrobić , napisz ja Ty wgrywasz MES liste krok po kroku . pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #8 2696196
    marexsc
    Poziom 15  
    Wgrałem soft,eprom,liste od nowa po kolei Kenoozoik Loader wszystko działa dziękuje wszystkim za bardzo pomocne podpowiedzi,zakańczam temat

Podsumowanie tematu

✨ Po wgraniu edukacyjnego oprogramowania (firmware i listy kanałów) do tunera KENWOOD DTF1 lista kanałów zniknęła po wyłączeniu urządzenia. Próby ponownego wgrania listy za pomocą programów MES i Kenloader przez RS232 kończyły się niepowodzeniem – MES zawieszał się podczas ładowania, a Kenloader nie przywracał listy. Wskazano, że problem może dotyczyć niezaładowanego lub uszkodzonego eepromu, który przechowuje dane listy kanałów. Zalecano programowanie eepromu poprzez menu tunera z użyciem karty C+ lub zewnętrzny programator. Dodatkowo podkreślono konieczność aktywacji portu RS232 w menu serwisowym oraz poprawnej konfiguracji portu COM w systemie Windows. Ostatecznie autor potwierdził, że po ponownym, dokładnym wgraniu softu, eepromu i listy za pomocą Kenoozoik Loader tuner działa poprawnie i lista kanałów jest widoczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA