logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goldstar PC91A – brak startu po standby, przekaźnik działa, brak obrazu i wyświetlacza

CHYBIŃSKI 02 Cze 2006 14:16 1485 8
REKLAMA
  • #1 2689691
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam problem z odpaleniem TV jak w temacie,a mianowicie:
    w stand by wszystko OK, jak odpalam go ręcznie tzn.zwieram styki na isostacie (nie mam pilota) przekaźnik sobie stuknie ale nie załączy,na wyświetlaczu nic nie ma nie świeci żaden segment.
    Elki oczywiście wymienione,w przetwornicy jak również we wszystkich gałęziach po stronie wtórnej.
    Podmieniałem też pamięć,procesor,generator,trafo oraz tranzystor w odchylaniu i dalej nic.
    Może któryś z kolegów naprowadzi mnie na właściwy kierunek gdzie szukać uszkodzenia.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2689713
    bbary
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Sprawdz płyę pod kątem zimnuch lutów,oblutuj styki przekażnika.Tranzystor końcowy linii masz dobry ??
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 2689745
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    tranzystor końcowy dobry ,podstawiałem drugi, płyta przelutowana.

Trochę dziwny przypadek!
  • REKLAMA
  • #4 2689803
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    A jakie napięcia po klapnięciu? Jak główne siada do ok. połowy, sprawdż cewki na kinie.
  • #5 2689856
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Jak zewrę przekaźnik to napięcie nie siada.
    Coś mi się zdaję że jest nieprawidłowy impuls H z generatora ,rezystory sprawdzone,elki wymienione w tej gałęzi,trafko i tranzystor sterujący wymienione.
    Już dalej nie wiem czego się czepnąć?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Muszę od niego trochę odpocząć .
    Jutro znowu zasiądę.
    Ciężki orzech do zgryzienia!
  • #6 2690168
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Przetwornice obciązyj żarówką i
    Sprawdz jakie wychodzą napięcia z prztwornicy i czy się zgadzają z schematem.
  • #7 2690206
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Żarówką obciążałem ,napięcia OK.
  • REKLAMA
  • #8 2718993
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Podepnij oscyloskop pod kolektorQ422 (WF1), załącz start i zobacz czy jest prawidłowy przebieg (800Vpp). Jeżeli obwody WN są sprawne
    to powinien pokazać się przebieg przez krótki czas.Wniosek - za brak startu odpowiedzialny jest IC701 i jego obwody.
    pozdrawiam.
  • #9 3564461
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Witam i przepraszam że nie zamknąłem tematu.
    Otóż TV odstawiłem na jakiś czas gdyż okazało się że to nie jest pilna naprawa,ale dwa tygodnie temu zasiadłem znowu przed jego oblicze i po wymianie trafka separującego impuls H (T401)telewizorek zaczął działać.
    Trafko włożyłem od Curtisa (PC04A).
    Wszystkim dziękuję za pomoc.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Goldstar PC91A, który nie uruchamiał się po trybie standby – przekaźnik działał, ale nie pojawiał się obraz ani sygnał na wyświetlaczu. Wymieniono kondensatory elektrolityczne, pamięć, procesor, generator, transformator oraz tranzystor w układzie odchylania, a także przelutowano płytę i sprawdzono tranzystor końcowy linii. Napięcia z przetwornicy były prawidłowe, a obciążenie żarówką nie wykazało spadków. Podejrzewano nieprawidłowy impuls H z generatora, jednak rezystory i elementy sterujące zostały wymienione. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana transformatora separującego impuls H (T401) na model od Curtisa (PC04A), po czym telewizor zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA