logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BASCOM 8051: Komunikat po programowaniu i kasowanie pamięci AT89C2051

Popak 02 Cze 2006 15:36 1463 5
REKLAMA
  • #1 2689959
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    Jestem w tych sprawach lejkiem ;) bo zacząłem się interesować i zaczynać programowaniem procesorów 3 dni temu ;) więc proszę o wyrozumiałość.
    A teraz do pytań.

1- Jak zaczynam programowanie to na programatorze (kit AVT2502) świeci dioda led. Ale po zaprogramowaniu wyskakuje mi taki komunikat:
    BASCOM 8051: Komunikat po programowaniu i kasowanie pamięci AT89C2051
    Co to znaczy? ;)
    2- Jak można skasować pamięć w AT89c2051 w BASCOM 8051?

Proszę o odpowiedz ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2690037
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Problem z programatorem, na początek sprawdź ustawienia portu w BIOSie, później przelutuj podstawkę po mikrokontroler. BASCOM sam kasuje pamięć przed programowaniem. Jakiego systemu używasz? Nie wiem czy w windowsie xp trzeba odblokować port czy działa bez tego. Napewno działa bez problemu w starszych systemach.
  • REKLAMA
  • #3 2690043
    Raflles
    Poziom 14  
    Ad. 1 Jeżeli wyskakuje ci taki komunikat to prawdopodobnie jest coś nie tak z programatorem. Prawdopodobnie jest źle skonfigurowany w bascomie. Sprawdzałeś jakie masz zastosowane PCF8574 ?? czy to jest wersja PCF8574A czy PCF8574 ?? Ponadto w programatorze występują dwie sztuki tego układu i dwie muszą być tego samego typu.

Ad. 2 Jeżeli chodzi ci o to żeby przed ponownym zaprogramowaniem wykasować pamięć to przy programowaniu bascom robi to automatycznie. A poza tym jest opcja w bascomie która pozwala na skasowanie pamięci.

Polecam przeczytać Help-a z bascoma, którego można tutaj znajeźć na elektrodzie bodajże w dziale download.

Pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #4 2690488
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

Sprawdziłem połączenia między procesorem (podstawką) a płytką i wszystko jest OK (inne elementy też)
    Jeżeli chodzi o układy PCF8574 to mam dwa takie same z końcówką "AP" i tak w bascomie mam zaznaczone.
    Prubowałem zaprogramować innym programem i chyba sie udało bo nic mi nie wyskoczyło.
    Aha mam win XP. Napięcie zasilania mam 16.2V max dla tego układu. BASCOM 8051: Komunikat po programowaniu i kasowanie pamięci AT89C2051

Ps. nie wiem co do odblokowanych portów. Ściągne sobie programik UserPort i zobacze.
    Ponadto w programatorze występują dwie sztuki tego układu i dwie muszą być tego samego typu

A jak mozna to sprawdzić?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2690559
    Raflles
    Poziom 14  
    No jeden i drugi musi być albo PCF8574 albo PCF 8574A. Pozmieniaj jeszcze ustawienie port delay, bo może to też być przyczyną.
  • #6 3570729
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

Dziękuję wszystkim za rade i proszę zamknąć temat.

Pozdrawiam
REKLAMA