logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT 2502-At89C2051: Chip not the same as buffer przy programowaniu, co robić?

panmechanik 11 Kwi 2006 16:11 2184 12
REKLAMA
  • #1 2516558
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Witam zmontowałem ten programator i mam pewien problem a mianowicie nie chce mi zaprogramować atmela...port Delay ustawiłem na 30(mam 1Ghz oraz windowsa XP)prawde mówiąc nie wiem w czym może być problem..Ciągle przy programowaniu pod koniec wyskakuje mi "chip not the same as buffer"a ustawiłem wszystko na 89C2051..a po odczycie mikrokontorlera wszędzie jest FF FF FF FF...
    Będe wdzięczny za każdą sugestie i pomoc.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2518611
    panmechanik
    Poziom 23  
    I jeszcze jedno w programatorze mam układy PCF8574AP czy takie mogą być?? po małych poprawkach w ustawieniach porgramator odczytuje z zawartości mikrokontrolera nie tylko same FF ale równieź DF co to jest??
  • REKLAMA
  • #3 2519927
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witaj,
    a jaką masz wartość napięcia zasilającego programator.Powinieneś zasilać programator napięciem około 13,5 V.
  • REKLAMA
  • #4 2520216
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    tak jak wspomiał kolega wcześniej napiecie zasilania i czy w zakładce konfiguracyjnej próbowałeś zaznaczyć ukł PCF8574A
  • #5 2520589
    panmechanik
    Poziom 23  
    Witam programator zasilam napięciem 15V czyli mieści sie w przedziale i również w ustawieniach mam zaznaczony układ PCF8574A..kiedyś przypadkowo na odwrót włożyłem mikrokontoroler czy to moze być jego wina czy może że mam Windowsa Xp a słyszałem że na szybkich komputerach ten programator nie chce chodzić...
  • #6 2520686
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    co do procesora to faktycznie może być uszkodzony , jeżeli chodzi o XP i port LPT to przeglądnij forum jest tego dużo i propozycje programów
    czy program czyta sygnaturę procesora ?
  • #7 2521929
    panmechanik
    Poziom 23  
    A wiec po koleji przy próbie programowania (port Delay ustawiony na 30) wyskakuje programmer not responding oraz "chip not the same as buffer" następnie przy próbie weryfikacji znowu wyskakuje "chip not the same as buffer" przy "get type" program wskazuje mi bzdury a mianowicie że mam mikrokontroler At89C1051 a mam C2051.. a najciekawesze żę przy próbie odczytanie wyskakują mi FF FF DF DF FB ...
    Ps o co chodzi z tym "userPortem"??
  • #8 2522974
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 444
    Ja mam procka 1,4GHz i programator mi chodzi. Port Delay mam na 3 ustawiony, spróbuj 10 u siebie wpisać. Jak masz drukarke pod LPT to sprawdź czy port działa. A procesor masz sprawny?
  • REKLAMA
  • #9 2524012
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ustawiłem port Delay na 10 a w LPT adres mam wybrene 378 i nadal nic...A najciekawsze jest to żę po wyczyszczeniu pamięci(erase) i ponownym odczytaniu zawartości (read) wyskakują FF oraz DF oraz F8 a nie same FF...Coś czuje że mikrokontroler jest walnięty...mam pytanie do użytkownika a_noob jakie parametry masz ustawione w bascomie ??czy ustawiałeś coś w Bioisie??
  • #10 2524641
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 444
    Ja zaczynałem zupełnie zielony więc zabrałem się do kursu z edw, tu masz link do artykułu z konfiguracją http://www.elportal.pl/pdf/k10/52_04.pdf
    W biosie nic nie zmieniałem.
    Najlepiej kup nowy procesor, będziesz miał pewność, więcej jak 5PLN nie powinien kosztować.
  • #11 2528701
    panmechanik
    Poziom 23  
    A wiec kupiłem nowy mikrokontroler AT89C2051...oraz znowu to samo(programer not responding oraz chip no same as the buffer...wiec to nie wina układu..problem musi tkwić w czymś innym tylko w czym??Macie jakieś pomysły??

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

zrobiłem w Biose małe modyfikacje a dokładniej w ustawieniach portu LPT zmieniłem na ECP/EPP teraz już nie wyskakuje programer not respondig ale nadal wyskakuje chip not same as buffer...lepszy rydz niż nic ale nadal nie moge zaprogramować mikrokontrolera a skończyły mi sie pomysły...Co radzicie??

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Wymieniłem tranzystory T1,T2 oraz T3 i nadal nic...i tutaj kończą sie moje pomysły i czekam na wasze...
  • #12 3349547
    kaukingi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Co prawda temat był poruszany bardzo dawno, jednak ja znalazłem rozwiązanie problemu, może komuś się przyda. Miałem ten sam problem, programator nie działał, próbowałem na dwóch różnych komputerach (winda 98,xp), okazało się że wystarczy w panelu sterowania w menedżerze urządzeń inaczej skonfigurować LPT(w zakładce zasoby, należy zmienić "ustawienie oparte na" i wybrać inną konfigurację, tu losowo), od tej pory na każdym kompie działa!
  • #13 11462270
    metrzeci
    Poziom 1  
    Witam
    Miałem problem z tym programatorem "programmer not responding" itp., kombinowałem z ustawieniami portu lpt, z ustawieniami w bascomie itp. Okazało się że problem tkwił w drabince rezystorowej.
    Wlutowanie jej w płytkę nie daje odpowiednich napięć do 74ls05. W drabince nie ma wspólnego punktu jak na schemacie tylko sąsiednie nózki mają po 10k. Reasumując należy na nóżki 2,3 oraz 4,5 oraz 6 oraz 8 oraz 9,10 układu 74ls05 podać przez rezystor 10k napięcie Vcc=5V. Po tym zabiegu wszystkie problemy ustąpiły, bascom działa pod Xp.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora AVT 2502 do mikrokontrolera AT89C2051, który podczas programowania zgłasza błąd "chip not the same as buffer" oraz "programmer not responding". Użytkownik ustawił port Delay na 30, zasila programator napięciem 15 V i zaznaczył układ PCF8574A, jednak odczyt pamięci mikrokontrolera zwraca wartości FF, DF, F8 zamiast oczekiwanych danych. Podejrzewano uszkodzenie mikrokontrolera, jednak wymiana na nowy AT89C2051 nie rozwiązała problemu. Próby zmiany ustawień portu LPT w BIOS-ie na tryb ECP/EPP wyeliminowały błąd "programmer not responding", ale problem z niezgodnością bufora pozostał. Wymiana tranzystorów T1, T2, T3 nie przyniosła efektu. Rozwiązaniem okazała się zmiana konfiguracji portu LPT w menedżerze urządzeń Windows (zmiana ustawienia zasobów na inną, losową konfigurację) lub poprawne podłączenie drabinki rezystorowej do układu 74LS05, zapewniające odpowiednie napięcia 5 V na nóżkach układu. Po tych korektach programator działa poprawnie pod Windows XP, a problem z błędami programowania ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA