logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sharp 70GF-66E - brak wyjścia H z SDA9410, zielona dioda miga

eiibl 03 Cze 2006 14:49 2072 7
REKLAMA
  • #1 2693343
    eiibl
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam mam problem z sharpem brak jest wyjścia H z SDA9410 wyjście pionu jest ok dioda zielona miga po dwa razy z przerwami.Czy to będzie ten scalak?.
  • REKLAMA
  • #2 2699241
    eiibl
    Poziom 13  
    Po włączeniu zaraz się wyłancza,po kilku prubach włanczania jak kineskop zaświeci widać wklęsłe zwężenia po obu stronach i na śniegu widać powroty po chwili się wyłancza.Były uszkodzone elementy.Q503,Q507,D503,D1601.Elektrolity wszystkie sprawdzone.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #3 2705259
    widos
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Czy na pewno wszystkie elektrolity sprawdzone(jest ich pewnie kilkaset).
    Myślę, ze problem jest przy próbach włączenia a nie prubach. Mozesz mieć uszkodzony kineskop, jeżeli są powroty a wykrzywienia obrazu to uszkodzenie korekcji.
  • REKLAMA
  • #4 2705935
    eiibl
    Poziom 13  
    Dzięki za podpowiedż,to chyba kineskop.Jak po kilku próbach włanczania się zaświeci i postukam w szyjke to powroty się zmieniają.Czy może to ktoś potwierdzić?
  • REKLAMA
  • #5 2706366
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam, nie piszesz jak wyświetlwny jest obraz (treśc), czy brak jednego z kolorów, czy prawidłowy balans bieli? Odnosnie zniekształceń, tak jak pisze
    poprzednik, uszkodzenie korekcji, zimne luty, elementy RLC w wysokim.
    Sprawdź PK , zasilanie RGB, zimne luty, podstawka. Elektrolity nie sprawdzaj,
    wymieniaj:idea:. Jeśli w/w czynności nie dadzą rezultatu, diagnoza Twoja
    słuszna.
  • #6 2707196
    Sylves_ter
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Siema zamiast napisać od początku co sie stało to ty odrazu wypadasz ze "scalakiem"...i brakiem " wyjścia H" ...

napisz od początku co sie stało ,co teraz nie działa i czemu myślisz że to własnie ten układ scalony.... a nie tak nie w piz.... ni w oko to napisałeś..

chyba ze ja nie rozumiem twojego postu.. tak też może być...:D

a tak wogóle to
    SDA9410

10680880
    Cena:

242,80 zł

fajna cena ...

a na dole masz pdf. do niego.
    Załączniki:
    • sda9410.pdf (3.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2709414
    eiibl
    Poziom 13  
    Witam już go uruchomiłem, zamieniłem miejscami pamięci ale są białe powroty na całym ekranie i zaraz się wyłancza.Płytkę kineskopu sprawdziłem dokładnie,jak się postuka w szyjkę powroty się zmieniają,pewnie to kinol.
  • #8 2709444
    eiibl
    Poziom 13  
    Witam korekcje naprawiłem,co do świecenia to ekran jest biały bez treści czasami po kilku próbach włanczania zrobi się śnieg na chwile i się zawsze zaraz wyłancza oczywiście są zawsze białe powroty na człym ekranie , gdy stukam w szyjkę powroty się zmieniają.Całą płytkę kineskopu sprawdziłem.Będzie to kineskop.Dzięki za pomoc.
    Moderowany przez zdzich42:

ostrzeżenie za otwieranie dwóch tematów dotyczących tego samego uszkodzenia. Drugi identyczny temat w dziale początkujacy

Moderowany przez amik9:

Na wniosek moderatora działu Początkujący Serwisanci scalono 2 tematy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Sharp 70GF-66E, w którym brak jest sygnału wyjścia H z układu SDA9410, a zielona dioda miga dwukrotnie z przerwami. Po włączeniu urządzenie szybko się wyłącza, a na ekranie pojawiają się białe powroty i wklęsłe zwężenia po bokach obrazu. Sprawdzono elementy Q503, Q507, D503, D1601 oraz elektrolity, które są w porządku. Objawy wskazują na uszkodzenie kineskopu, co potwierdza zmiana powrotów po stuknięciu w szyjkę kineskopu. Korekcja obrazu została naprawiona, jednak ekran pozostaje biały bez treści, a po kilku próbach włączenia pojawia się śnieg i telewizor się wyłącza. Zalecane jest sprawdzenie zimnych lutów, elementów RLC w obwodach wysokiego napięcia, zasilania RGB oraz podstawki kineskopu. Wymiana elektrolitów jest sugerowana profilaktycznie. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonym kineskopie, a nie w układzie scalonym SDA9410.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA