logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak drukować przez internet na komputerze w sieci bez przekierowania portów?

axel77 03 Cze 2006 16:03 2007 5
REKLAMA
  • #1 2693593
    axel77
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    czy jest możliwość drukowania przez internet na komputerze wewnątrz sieci? (tzn. komputer z neostradą przesyla plik do komputera znajdującego się np. w sieci firmy) Może są jakieś programy do tego? Mogą być uruchamiane w tle (w tray'u). Nie mam możliwości przekierowania portu na serwerze.
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Komputery Software!

• REKLAMA
  • #2 2693879
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    jeśli jeden komputer jest za NATem a możliwości przekierowania portów nie ma a komputery nie mają stałego Ip to taka kombinacja jest niemożliwa ( jak sie myle to mnie poprawcie :) )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2694445
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Zmienne IP nie jest problemem.

Sprawe może załatwić tunel VPN - sprzętowy lub programowy. Po zestawieniu takiego tunelu bedziesz mógł zamapować drukarkę udostępnioną na odległym komputerze i wydrukować.

Jeśli na obydwu komputerach pracuje Win XP, to możesz poszukac programu Hamachi. Zestawia on tunel VPN i nie wymaga przekierowania portów. Działa bez problemu nawet za NAT-em. Nie próbowałem wprawdzie za pomocą tego programu mapować drukarki ale jak przystało na VPN powinno działać ;)
  • REKLAMA
  • #4 2694651
    axel77
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    O takie cos jak Hamachi mi wlasnie mi chodzilo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziekuję!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
  • REKLAMA
  • #5 2695695
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Istniej jeszcze coś takiego jak drukowania przez e-mail - mają to niektóre printserwery.
  • #6 4724860
    Rasskabak
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam sobie neostradę podpiętą do routera (Pentagram ADSL WiFi 802.11g Lite). Do tego z kolei podpięty jest printserver Edimax PS-1216U z IP dajmy na to 10.0.0.5. Ktoś wie może czy da się jakoś ten zestaw skonfigurować, coby można było drukować z netu?
REKLAMA