logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działają programatory ISP z AT89S53 i AT89S8252 na Celeronie 1,3 GHz

Greg 09 Cze 2003 22:26 1544 4
REKLAMA
  • #1 243376
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Ludzie co mam żle???? wyprobowałem już chyba wszystkie odmiany programatorów ISP jakie znalazłem na necie i nic żaden nie działa z prockami AT89S53 i AT89S8252 ten pierwszy był juz zaprogramowany wczesniej ten drugi nowiutki ze sklepu !!!czego to jest wina ??? Próbowałem w różnych systemach XP i 98 nie działa ...drukarka drukuje wiec port jest OK
    w czasie zczytywania tego pierwszego procka jest na nim zrobiony zegarek wstrzymuje wyswietlanie cyferek a po zakonczeniu odczytu resetuje go ....ale niec nie zczytuje próbowałem używać różnych programów też nic teraz wykonałem wersję STK-200 pod Bascoma tez nic!!! Juz mnie tu chce trafic bo skonczyły mi sie pomysły !!!u kolegi na kompie ten układ dało sie zczytac zanim go wzialem czy to może byc wina prędkości kompa ???on ma PII 600 MHz ja mam Celerona
    1,3 GHz???Może ma ktoś jakis pomysł ???? HELP!!!!
  • REKLAMA
  • #2 247625
    eleMac
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Często pszyczyną jest to że program do obsługi nie pasuje do rodzaju procka ,niby tez SPI , a nawet są inne piny z LPT do programatora.

Poszukaj sobie programator i program Adama Dybkowsiego bo wszystko pasuje do AT89S8252 on jest dobry ,choć zdaza sie ze czasem w tej samej konfiguracji nie chce programować i trzeba porestartowac program i windoze .Na P3 500Mhz działa.
  • REKLAMA
  • #3 247734
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    mam zrobiony ten programator wlasnie na nim poprzestałem....i niestety nie działa mam podejrzenia ze to poprostu wina komputera tzn ze jest on za szybki bo u kolegi na kompie z zegarem 600 MHz to działa wyczytałem gdzies ze zeby mozna było zaprogramować procka przez ISP częstotliwość zegara SCK ma byc 1/40 czestotliwości taktującej kwarcu czyli dla AT 89.... max kwarc to 24 MHz czyli czestotliwość max. SCK powinna wynosic 600kHz pozostaje jedno pytanie jak sprawdzić częstotliwość i jak ja wyregulować . W rogramie Ponyprog 2000 niby jest możliwosc kalibracji która zresztą wychodzi pomyślnie ale tak naprawde to nic nie daje procka dalej nie idzie zaprogramowac....pomyśle chyba nad złożeniem jakiegoś wolniejszego kompa do tych celow.....
  • REKLAMA
  • #4 249328
    eleMac
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    [quote="eleMac"]do programowania tego procka wcale niepotrzeba kwarcu.

Jednak sprawdziłem to dokładniej no i trzeba :oops:
    Czyli oznacza to ze f kwarcu ma wpływ na programowanie .
  • #5 252533
    Lukas
    Poziom 12  
    Co to znaczy, że nie potrzeba kwarcu? Że niby bez dołączonego kwarcu da się przeprogramować procesor? Powiem tak, osobiście nigdy tego nie praktykowałem zawsze mam podłączony kwarc i nie ma problemów, zresztą sam ATMEL podaje że jest on potrzebny. Pamiętam natomiast jak jedna osoba chciała zaprogramować go bez podłączonego kwarcu i echo.
REKLAMA