logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia AT89ISP z AT89S53 - sprawdzone schematy programatorów?

Marianekk 19 Maj 2006 18:12 4654 22
REKLAMA
  • #1 2642226
    Marianekk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Mam następujący problem: mam programator AT89ISP i chce zaprogramować procka AT89S53, ale wyskakuje komunikat, że nie ma połączenia z prockiem. Nie zna ktoś jakichś innych, sprawdzonych schematów programatorów które mógłbym złożyć i zaprogramować tego procka?
    Za pomoc z góry wielkie dzięki

Moderowany przez McRancor:

Poprawiłem temat, poczytaj zasady pisania postów w tym dziale

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2642724
    vedy1
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Temat nieraz poruszany na forum, ale dla przypomnienia:
    STK 200, program pana A.Dybkowskiego (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic182308.html#884049) . Schemat poniżej a program wyszukaj sobie w google.
  • #3 2644129
    Marianekk
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki za pomoc. Złoże ten programator i dam znać czy działa, mam nadzieję że zadziała :]
    Mam jeszcze jedno pytanko czy możecie polecić jakieś dobre assemblery i symulatory dla '51
  • #4 2644349
    vedy1
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Asembler - oglnie dobry każdy najlepiej żeby nie miał ograniczenia kodu (ja używam pod dosa ;], można keila - do 2KB kodu, i wiele innych), co do symulatora to fajny jest ADSIM, a jak ktos już załapie o co w tym wszystkim chodzi to można spokojnie używać symulator z keila (chociaż wdaje mi się że ADSIM jest wygodniejszy).
  • REKLAMA
  • #6 2654819
    Marianekk
    Poziom 13  
    ten symulator ADSIM jest do symulcji procków firmy Analog Devices czy to nie przeszkadza symulowac na nim projektow opartych o procki firmy Atmel?
  • #7 2661712
    Marianekk
    Poziom 13  
    A co myślicie na temat takiego prostego programatora.
    Bo oczywiście mi to nie działa i nie wiem czy popełniam jakiś błąd, czy poprostu ten programator jest zły.
    Załączniki:
    • Brak połączenia AT89ISP z AT89S53 - sprawdzone schematy programatorów? programator.GIF (24.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2668144
    Marianekk
    Poziom 13  
    Aha wielkie dzięki. Vedy1 powiedz jeszcze czy próbowałeś kiedyś programować za pomocą takiego schematu jaki zamieściłem?
  • REKLAMA
  • #11 2675677
    Marianekk
    Poziom 13  
    Witam, w części rozwiązałem mój problem z programatorem - nie miałem kondensatora blokującego i widocznie zakłócenia nie pozwoliły na komunikację z prockiem.
    Ale teraz mam kolejny problem - komunikację z prockiem mam mogę czytać z pamięci, ale nie mogę zapisywać, co to jest takiego? Wyskakuje komunikat "the device is write locked" wie ktoś jak rozwiązać ten problem?
  • #12 2675935
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Trzeba odblokować układ przed zapisem, przez kasowanie całej pamięci, włącznie z bitami blokującymi zapis - chip erase, czy jak to tam się w programie którego używasz nazywa, załatwi sprawę
  • #13 2676750
    Marianekk
    Poziom 13  
    No wiem, tylko że daje erase i nic :]. A jak dam auto programowanie to wyskakuje komunikat erasing - ok -> writing - nie mozna zapisać. I to jest ciekawe bo zczytywanie działa
  • #14 2685010
    Marianekk
    Poziom 13  
    Witam. Zrobiłem według rady Vedy1 programator STK 200, program wziołem pana A.Dybkowskiego. I dalej ten sam problem: sygnature zczytuje, erase robi ale wgrac programu nie chce. Pisze np. że pod adresem 000.. wgrywa 20 a zczytuje 00. Jak dałem aby zczytal flasha to OK i potem to wgrałem spowrotem to poszło tyle tylko, że tam nic nie ma bo proc jest nowy. Mojego programu nie chce wgrać.
  • #16 2735067
    Marianekk
    Poziom 13  
    Witam ja juz próbowałem chyba wszystkich programatorów i nie udało mi się zaprogramować tego procka. Kupiłem nowego procka(mam juz 3 - at89s52, at89s53 i at89s8252) robiłem nowe programatory i nic nie wiem co jest grane. Dzisiaj próbowałem na innym komputerze i to samo. Zawsze sygnature zczytuje niektóre programy nawet zrobią erase ale zapisać nie moge. Zczytywanie tez działa zczytuje same 00 nie wiem czy to dobrze.
    Aby zaliczyć projekt musze zrobić chociaż dobrą symulacje mojego programu. Nie wiecie jaki symulator ma w sobie możliwość symulacji wyświetlacza LCD?
  • #17 2736018
    Marianekk
    Poziom 13  
    Aha w biosie miałem ustawiony LPT na standart zmieniłem na ECP+EPP i nic sie nie zmieniło :(
  • #18 2736563
    damian-018
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Próbowałeś może programu mikroluk_v1_0_pre1 i programatora SPI?
    Możesz mieć też uszkodzony port LPT (obciążalność prądowa nie może przekraczać 20 mA) mowa o 0 na wyjściu LPT.
  • #19 2739842
    Marianekk
    Poziom 13  
    No wlasnie musze spróbować jeszcze na innym kompie. A nie masz Damianie przypadkiem jakiegoś fajnego linka do tego programu?
  • #20 2740009
    ser1983
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeżeli masz winxp/2k możesz jeszcze spróbować użyć programu install_giveio który bodajże "polepsza" dostęp do portu LPT w windowsach z tej serii. U mnie pomoglo, aczkolwiek ja nie mialem komunikacji z procesorem wogole (nawet nie rozpoznowal). W googlach na pewno znajdziesz.
  • #21 2750222
    Marianekk
    Poziom 13  
    W końcu rozwiązałem mój problem, był tak banalny że szok. Przy rezonatorze kondensatory zamiast 33pF miałem 33nF(byłem przekonany że mam piko) :/ a ja jak głupi złożyłem chyba wszystkie możliwe programatory. Dziękuje wszystkim za pomoc, przynajmiej się sporo nauczyłem :)
  • #22 2787202
    drozdi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam, podpinam sie pod temat gdyz mam ten sam problem, zlozylem sobie zestaw zl2mcs51 i progamator isp zl9 i podczas proby zaprogramowania procka wyswietlane jest to co koledze powyzej "the device is write locked" proba zczytania pamieci przebiega pomyslnie, wydaje mi sie ze poskladane jest wszystko dobrze. czy ma ktos z forumowiczow ten zestaw i czy mieliscie podobne problemy??? w postach powyzej przeczytalem ze nalezy w biosie skonfigurowac port lpt na ECP+EPP jednak w swoim kobpie zarowno w biosie jak i w systemie nie zauwazylem mozliwosci takiej konfiguracji, do tych celow mam dosyc starego kompa celerona 300MHz , za wszelkie sugestie dotyczace problemu z gory dziekuje,
    dodam ze programowany procek to 89S8253 a uzywam oprogramowania firmy atmel AT89ISP , programator zl9 z firmy kamami
  • #23 2850465
    Marianekk
    Poziom 13  
    A czy ten procek ma możliwość programowania przez ISP? Sprawdz połączenia. Jaki ja popełniłem błąd widzisz powyżej. No i sprawdz czy programator jest zgodny z oprogramowaniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku połączenia programatora AT89ISP z mikrokontrolerem AT89S53 oraz niemożności zapisu danych do pamięci procka, mimo poprawnego odczytu sygnatury i możliwości kasowania pamięci. Dyskutowano o różnych schematach programatorów, m.in. STK 200 z oprogramowaniem A. Dybkowskiego oraz prostych konstrukcjach dostępnych w sieci. Wskazano na konieczność stosowania kondensatorów blokujących przy rezonatorze (33pF zamiast 33nF), co rozwiązało problem zakłóceń komunikacji. Poruszono kwestie konfiguracji portu LPT w BIOS-ie (ustawienie ECP+EPP) oraz użycia programów takich jak mikroluk_v1_0_pre1 i install_giveio dla poprawy dostępu do portu. Wspomniano o problemie "the device is write locked" i konieczności wykonania pełnego kasowania pamięci (chip erase) przed zapisem. Dyskusja objęła także rekomendacje assemblerów i symulatorów dla rodziny 8051, takich jak Keil, ADSIM, MIDE-51 oraz SDCC, z uwzględnieniem symulacji wyświetlaczy LCD. Wskazano na możliwe uszkodzenie portu LPT lub niezgodność programatora z oprogramowaniem. Ostatecznie problem rozwiązano przez poprawne dobranie elementów rezonatora, co umożliwiło skuteczne programowanie AT89S53.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA