logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje WA1402 - Silnik nie działa, cieknie woda, wywala bezpiecznik - co sprawdzić?

pluto 05 Cze 2006 10:13 4315 9
  • #1 2699090
    pluto
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, pralki robię sporadycznie, więc nie mam zbyt dużego doświadczenia. Mam problem z pralką jak w temacie. Dostałem taki sprzęt od znajomego jesienią zeszłego roku. Usterka - cieknie woda i czasem wywala bezpiecznik. Pralka postał pół roku i wczoraj spróbowałem ją uruchomić - elektrozawór i pompa działają, silnik ani drgnął. Po rozebraniu okazało się, że poleciało uszczelnienie łożyska, a łozysko bębna "przymarzło". Ściągnąłem pasek klinowy, niestety silnik w dalszym ciągu nie kręci (pralka ma program "wirowanie", który pownien wystartować silnik od razu). W pralce jest płytka z elektroniką - jak domniemuje przez triaka steruje pracą silnika. Czy ktoś ma pomysł na sprawdzenie usterki? Na razie poszukuję schematu do tej praleczki.

pozdrawiam

PLUTO
  • #2 2699298
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Szczotki :!: Od tego się zawsze zaczyna :!: Jak w porzo to podłącz silnik bezpośrednio i zobacz czy ruszy. Jak tak to programator i elektronika :?
  • #3 2699561
    pluto
    Poziom 11  
    Dzięki za sugestie- sprawdzę, cały problem w tym, że pralka stoi sobie 50 km od miejsca w którym pracuję i raczej mało mam, kruca bomba, czasu na dłuższe posiedzenia przy niej. Czyli krok pierwszy- sprawdzam szczotki, potem silnik na krótko (do sieci, czy przez autotransformator?). Czy jest możliwość żeby były tam dodatkowe zabezpieczenia, n.p. termiczne? Jeżeli Silnik będzie OK- rozumiem, że sprawdzam sterowanie z płytki i eliminuję uszkodzenie triaka - nie mam schematu, a zaglądałem tam na szybko i chyba on steruje pracą silnika (tak się domyślam)?
    Czy wymiana uszczelnienia bębna wymaga jakiś patentów (ściągacze, prasa i.t.p.)? Ostatnio wymieniałem znajomemu łożyska w dianie, więc tutaj chyba sobie tez poradzę....

pozdrawiam

Pluto
  • Pomocny post
    #4 2699932
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Łożyska wymienia się podobnie jak w starych Polarach. Potrzebny ściągacz, kilka rozmiarów kluczy i młotek. Silnik można podłączyć na dwa w/w sposoby ale lepiej przez autotransformator :wink:
  • #5 2700042
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1714
    Dodam tylko ze trafiaja sie silniki z zabezpieczeniami termicznymi.
  • #6 2701277
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2705770
    pluto
    Poziom 11  
    Hehe - płytka jest taka sama - oczywiście jedyna rzecz, którą mogę na niej sprawdzić to za triakiem jest napięcie sterujące silnikiem. Dzięki za porady- w sobote biorę ze sobą miernik, narzędzia i będę walczył. O efektach oczywiście poinformuję.
    Jeszcze jedna rzecz- pod nazwą tej pralki nie mogę namierzyć żadnego schematu, wiecie może, gdzie można go znaleźć?

pozdrawiam

pluto
  • #8 2721508
    pluto
    Poziom 11  
    SIlnik już działa, przyczyną były zalane i przykorodowane styki w kostce na silniku. Zabrałem się za demontaż łożysk- koło i krzyżak odkręcone, muszę tylko wykombinować odpowiedni ściągacz, żeby wycisnąć oś bębna z łożysk - i tutaj mam kolejne pytanie- czy ktoś ma jekieś dane dotyczące łożysk i uszczelniacza na wale bębna? Na razie nie mogę ich zczytać, a tak zakończyłbym pracę za jednym posiedzeniem. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą łożyska silnika (w pralce jest silnik AEG) - nie hałasuje, ale jest już przyrdzewiałe po zalaniu wodą - nie wiem, jak ściągnąć bieżnię paska z osi silnika - ściągaczem, czy jest jakiś patencik?

pozdrawiam, i dziękuję za pomoc

PLUTO
  • #9 2724504
    kemysz1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Sądzę że jedyny sposób aby zdjąć kółko pasowe z osi silnika, to skorzystanie z prasy(ze względu na rozmiary koła ściągacz raczej nie zda egzaminu).
    Oczywiście w pierwszej kolejności należy "wyłuskać " wirnik z silnika.
  • #10 2724783
    pluto
    Poziom 11  
    No właśnie- na moje oko nie da rady wirnika "wyłuskać" z obudowy. Nie wiem, czy może nie podgrzeć kółka pasowego- faktycznie jest dosyć małe, jednak bardziej utrudnia jego zdjęcie mały otwór na końcu - klasyczny ściągacz moze nie dać rady - pewnie jest do tego jakiś specjalizowany. Wracając do tematu łożysk i uszczelniacz w bębnie- czy ktoś wie co tam siedzi?

pozdrawiam

PLUTO

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Gorenje WA1402 miała problem z nieszczelnością, wyciekiem wody oraz wyzwalaniem bezpiecznika, a silnik nie uruchamiał się. Po demontażu stwierdzono uszkodzenie uszczelnienia łożyska i zablokowanie łożyska bębna. Pierwszym krokiem było sprawdzenie szczotek silnika oraz podłączenie silnika bezpośrednio do zasilania, najlepiej przez autotransformator, aby wykluczyć uszkodzenie silnika. Zwrócono uwagę na możliwość obecności zabezpieczeń termicznych w silniku. W przypadku sprawnego silnika problem może leżeć w programatorze sterującym silnikiem, który współpracuje z triakiem na płytce elektronicznej. Schematy do pralki są trudne do znalezienia, ale podobne płytki występują w modelach WA-1512 i WA-1201. Po oczyszczeniu i naprawie styków w kostce silnika, silnik zaczął działać. Wymiana łożysk bębna wymaga użycia ściągacza i odpowiednich narzędzi, podobnie jak w starych pralkach Polar. Usunięcie koła pasowego z osi silnika AEG może wymagać użycia prasy, gdyż klasyczny ściągacz może być niewystarczający. Wymiana łożysk i uszczelniacza na wale bębna wymaga dokładnych danych technicznych, które są trudne do odczytania bez demontażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA