logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat taniej przetwornicy 110V AC na 12V DC 6W - alternatywa dla transformatora

gregimiczi 05 Cze 2006 15:55 3455 17
REKLAMA
  • #1 2700075
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Witam. Poszukuje schematu lub propozycji układu do budowy przetwornicy jak w temacie. Wazne zeby byla tania (tansza od trafo). Dostaje 110V AC, a potrzebuje ok 12V DC. Na razie stosuje trano ale potrzebuje tego wiecej a trafo jest ciezkie i nieporeczne. Z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2700420
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Sądząc z działu gdzie umieściłeś pytanie to chcesz tego użyć w jakimś produkcie?
    Jeżeli tak to polecam firme Feryster http://www.feryster.pl/ - podajesz im wymagania, zaprojektują Ci przetwornicę i moga produkować dla Ciebie transformatorki impulsowe do niej.
    Przy takiej wartości napięcia pierwotnego bez galwanicznej separacji się nie obejdzie jak na mój gust.
  • #3 2700785
    gregimiczi
    Poziom 11  
    dzieki za odp. zadzwonie do nich. A masz moze jakis pomysl na samorobke? Myslalem o MAXach ale nie moge znalezc takiego ktory by sprostal temu. Caly problem to zasilanie switcha przez skretke. Dlugosc kabla ok 500m. Spadek dla 110V na 300 metrach to ok 15% przy pradzie ok 300mA. Nie moge tego poslac po 12 bo 1,5A to stanowczo za duzo.
  • REKLAMA
  • #4 2700810
    Tdv
    Poziom 34  
    hmm, to ja bym mc34063A zastosowal z zewnetrznymi tranzystorami jak nei jest potrzebna galwaniczna separacja.
    W manualu do tego scalaka znajdziesz potrzebne schematy.
  • #5 2701399
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Problem w tym, ze mc34063A ma Vin 3-40V. Greg
  • REKLAMA
  • #6 2701467
    Tdv
    Poziom 34  
    Aj, co to za problem jak to nie problem?
    Pisałem, żeby poszperać w manualu?
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=42663&pdf=mc34063a-d
    strona 7 rysunek 11b - trzeba troche zmodyfikowac.
    Modyfikacja musi polegać na wprowadzeniu diody zenera na wejście układu i rezystora (zenarka na 36V np.), układ zasilasz z tego układu zenerka-rezystor, a napięcie całe podajesz na tranzystor zewnętrzny. Jedyny problem to brak zabezpieczenia nadprądowego w tym układzie bo pin 7 musi być też przez te zenerke podłączony.

Dodane:
    http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/5257/mc34063ab.htm
    strona 12 - tam jest odpowiedni schemat.
  • #7 2702620
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Jak widze jest to zwykla przetwornica dc/dc, a co za tym idzie moc strat jest nie do przyjecia. Jak napisalem wyzej potrzebuje zasilic urzadzenie przez skretke. Stosujac zwykla przetwornice nic nie zyskuje, bo prad sie nie zmieni, bo cala moc strat zostaje zjedzona na tranzystorze. Jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest przetwornica impulsowa i takowej potrzebuje tylko szczerze od 3 lat nie siedze w elektronice zabardzo wiec nie wiem co teraz jest dobrego ze scalonych przetw. impulsowych ktore potrafia sprostac tematowi.
    Pozdrawiam
  • #8 2702633
    Tdv
    Poziom 34  
    Kolego przetwornica DC/DC to nic innego jak własnie przetwornica impulsowa. Sprawność przetwornicy na tym układzie możliwa do osiągnięcia to ponad 80%, zależnie od zastosowanego układu.

Ewentualnie skoro do kabla wpuszczasz napięcie przemienne, zastosuj na wyjściu mały transformatorek - przy takiej mocy koszt kilka zł.
  • #9 2702784
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Sorki zle zinterpretowalem opis (ciezka noc ;)). W sumie po przeczytaniu roznych postow chyba bede posylal napiecie stale a w zasadzie wyprostowane to pozwoli na zmniejszenie zaklocen.

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Pin 7 podlaczyc tylko przez rezystor do Vcc (pin 6) - nie bedzie ograniczenia nap. Mysle ze mozna wlaczyc rezystor miedzy Vin a emiterem tranz zewn ograniczajacy max prad szczytowy. Co myslisz?

Dodano po 12 [minuty]:

Jaki najlepiej zastosowac tranzystor -> Uce >110V / 1A?
  • #10 2705255
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Można przyjąć, że transformator jest mały przy 5 W. Sprawność ma dużą i mniejszą awaryjność od przetwornicy. Zasilany musi być prądem przemiennym. Przetornicę natomiast ciężko zrobić samemu, my z kolegą nazywamy je po prostu potwornicami z racji swojej specyfiki. Nie będę omawiał problemów dlaczego tak ciężko jest wykonać dobrą działającą przetwornicę i to jeszcze w warunkach polowych. Najlepiej zastosować gotową przetwornicę ood zasilania komputera taką na 110/220 V. Można je dostać do 15 zł za szt. Ja taką ( kilka szt) zakupiłem po niecałe 10 zł. na Allegro. Przy lekkim obciążeniu wentylator można wymontować. Płytkę do szczelnego pudełka włożyć.
  • #11 2725970
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Zrobilem ta przetwornice ale jest duzy problem. Na wejsciu po wyprostowaniu mam ok. 140V wiec na tranzystorze jest napiecie 130V to przy pradzie 0,5A jest co sie grzac. W testach przy 100mA tranzystor z radiatorem grzeje sie straszliwie. (Czestotl. pracy przetwornicy 25kHz). Macie jakies pomysly jak z tym powalczyc?
  • REKLAMA
  • #12 2725976
    Tdv
    Poziom 34  
    Możesz dołożyć schemat?
    Ten tranzystor może zimny nie będzie, ale grzać się zbytnio też nie powinien. Prawdopodobnie masz tarnzystor z za małym wzmocnieneim prądowym i się nie nasyca. Albo daj inny tranzystor albo dołóż jeszcze jeden w układzie darlingtona.
  • #13 2726340
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Schemat jak w rys. 11b z modyfikacjami jak na zalaczniku. Dz-22V.
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=42663&pdf=mc34063a-d

Wszystko niby gra napiecia ok. troche sie wacha pewnie wina cewki miedzy 12V (male obciazenie)- 11,5V (0,5A). Tranzystor wymienilem tez na BAT56a ale tak jak BU przegrzal sie przy pradzie 0,2A po ok minucie. Radiator ok.20cm2 / 4mm.
    Załączniki:
    • Schemat taniej przetwornicy 110V AC na 12V DC 6W - alternatywa dla transformatora Schemat.JPG (9.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2726350
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Bu to darlington, a BUT nie.
    Załączniki:
    • BUT56A.pdf (58.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BU806.pdf (41.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2726380
    Tdv
    Poziom 34  
    Trzeba by sprawdzić oscyloskopem na kolektorze tranzyctora, czy się nasyca i wyłącza.
    Na schemacie nie ma dławika ale zakładam, że w układzie jest;-).
  • #16 2726460
    gregimiczi
    Poziom 11  
    Schemat 11a jest dlawik za tranzystorem (normalnu uklad obnizajacy nap.
  • #17 2726472
    Tdv
    Poziom 34  
    Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy: daj dławik o większej indukcyjności (BTW to jaki tam ma sz aktualnie dłąwik? Jak aindukcyjność i rezystancja?).
  • #18 2726618
    gregimiczi
    Poziom 11  
    150uH. Musze przewinac. Z obliczen wyszo mi ok 190 ale nie wiem czy to jest ta przyczyna bo nawet przy tej powinien chodzic ok. Rezystancje trudno mi zmierzyc dokladnie ale ok 100zw 0,2mm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania taniego schematu przetwornicy impulsowej z 110V AC na 12V DC o mocy około 6W jako alternatywy dla ciężkiego i nieporęcznego transformatora. Propozycje obejmują wykorzystanie układu MC34063A z zewnętrznymi tranzystorami, z modyfikacją polegającą na zastosowaniu diody zenera i rezystora w celu dostosowania napięcia wejściowego powyżej 40V. Wskazano, że przetwornica impulsowa może osiągnąć sprawność powyżej 80%, co jest korzystne w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań. Problemy pojawiły się przy wysokim napięciu po wyprostowaniu (~140V) i dużym nagrzewaniu tranzystora przy prądzie 0,2-0,5A, co sugeruje konieczność zastosowania tranzystora o większym wzmocnieniu prądowym lub układu darlingtona. Dyskutowano również o doborze odpowiedniego dławika (aktualnie 150µH, zalecane około 190µH) oraz o konieczności sprawdzenia pracy tranzystora oscyloskopem pod kątem nasycenia i wyłączania. Alternatywnie zasugerowano zakup gotowych przetwornic impulsowych zasilanych z 110/220V dostępnych na rynku w niskiej cenie. Wskazano także firmę Feryster jako producenta transformatorów impulsowych na zamówienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA