logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica DC-DC (przekształtnik) napięcia 48V>12V

DarekBytom 09 Mar 2007 22:59 6349 9
REKLAMA
  • #1 3661932
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Witam .
    Poszukuję schematu przetwornicy lub nawet stabilizatora napięcia z 48VDC na 12VDC . Układ tan ma służyć w akumulatorowych wózkach widłowych do zasilania oświetlenia , radia .itp. Wydajność prądową szacuję na około 15~20A w najbardziej niekorzystnych warunkach ( 2 lampy po 45W światła robocze przód ,2x 21W światła cofania , 1x 60W "kogut" do tego radio max jakieś 2A i jakieś drobne oświetlenie 2x 5W w kabinie .Układ musi być w miarę prosty , i wykonany z elementów łatwo dostępnych w sklepach z częściami RTV.
  • REKLAMA
  • #2 3662558
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Cytat:
    Układ musi być w miarę prosty , i wykonany z elementów łatwo dostępnych w sklepach z częściami RTV.

Bo inaczej co?
  • REKLAMA
  • #3 3664824
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Generalnie chodzi mi o możliwość łatwego wykonania i możliwie szybkiej naprawy, i ogólną łatwość dostępu do podzespołów wykorzystanych w budowie takiej przetwornicy .Myślałem np. o SG 6105 lub KA 7500, wysterowaniu nim jakiegoś IRF'a, lub jakiś stabilizator impulsowy ,tylko który wytrzyma mi prąd rzędu 20A .
  • #5 3681538
    DarekBytom
    Poziom 18  
    No w sumie to jest dość ciekawa konstrukcja , możesz jeszcze gdzieś te płytki załatwić ?.
  • REKLAMA
  • #6 3681978
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Mogę jeszcze raz zamówić, ale nie 2 sztuki, bo gadać ze mną nie będą. Właśnie kończę montaż tego wszystkiego i nie powiem, namęczyłem się z tym. Na dniach będę uruchamiać to wyjdą wszystkie błędy, miejmy nadzieje że nie krytyczne :D .
  • REKLAMA
  • #7 3684937
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Właśnie zastanawiam się jak Twój zasilacz sprawdzi się przy napięciach rzędu 40~55V DC, bo takie właśnie panują w wózku . Również zastanawia mnie czy wytrzyma ciągłą pracę przy dość znacznym obciążeniu które nie ma co ukrywać zmienia się.( np. częste manewrowanie wózkiem w trakcie rozładunku). Dodatkowo z tego układu chciałbym zasilić radiotelefony (Radmor'y) i niektórzy operatorzy zechcą sobie jakieś "stereo" zainstalować w kabinie , więc zastanawiam się jak będzie z poziomem zakłóceń. A zapomniałem jeszcze dodać że zasilany będzie jeszcze z tego napięcia skaner do wczytywania informacji o towarach przepływających w magazynie.

Myślałem jeszcze żeby spróbować przerobić zasilacz ATX uruchomiając go na napięciu 110V AC , ale spodziewam się że nic z tego nie wyjdzie , trzeba by przerobić troszku trafo , no i oczywiście wykonać stabilizację napięcia wyjściowego względem linii 12V DC , a to najmniejszy problem .Myślę że po przewinięciu takiego transformatorka w zasilaczu ATX można by uzyskać jakieś 15~20A przy 12V DC.
  • #8 3685214
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Samo przewinięcie transformatora w zasilaczu ATX nie wystarczy :cry: . Mój zasilacz docelowo ma wytrzymać 20A i jest dwufazowy, przez co ma mniejsze tętnienia. Dla ciągłego obciążenia 20A można dodać wentylatorek i powinno dać radę, ale zasilacz ma jeden feler dla twojego zastosowania, potrzebuje dodatkowo 15V dla sterownika, ale dałoby się to rozwiązać. Niedługo umieszczę zdjęcie zasilacza bo już go zmontowałem, może jutro.
  • #9 3690215
    DarekBytom
    Poziom 18  
    No jestem ciekaw jak Twoja przetwornica będzie spisywała się w trakcie pracy , płytka i rozmieszczenie elementów super . Masz możliwość spróbowania uruchomienia jej na jakiś 50V DC ? . A z tymi 15V DC do zasilania TL494 to raczej nie będzie problemu . Zasilacz AT był by nawet jeszcze prosty do przeróbki bo sterownik jest zasilany z napięcia wyjściowego tegoż zasilacza . Tylko problem polega na zbyt małej mocy zasilacza AT około 200W .
  • #10 3694392
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Przetwornica może mieć na wejściu napięcie minimum 2xwyjściowe a maksimum 100V. Minimalne jest podyktowane pracą dwu-fazową o maksymalnym wypełnieniu 50%, co powoduje ograniczenie napięcia wyjściowego. W twoim wypadku działać będzie bez problemu dla napięcia wyjściowego 12-14V a wejściowym 48V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu przetwornicy DC-DC z napięcia 48V na 12V o wydajności prądowej około 15-20A, przeznaczonej do zasilania oświetlenia i urządzeń w akumulatorowych wózkach widłowych. Poszukiwany jest schemat prostego układu wykonanego z łatwo dostępnych elementów RTV. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie układów sterujących takich jak SG6105, KA7500 oraz tranzystorów MOSFET (np. IRF). Jeden z uczestników prezentuje własną konstrukcję dwufazowej przetwornicy o minimalnym napięciu wejściowym dwukrotnie wyższym od wyjściowego i maksymalnym do 100V, co zapewnia stabilne 12-14V na wyjściu przy 48V na wejściu. Układ wymaga chłodzenia (wentylator) przy ciągłym obciążeniu 20A i posiada dodatkowe zasilanie 15V dla sterownika (np. TL494). Rozważano także przeróbkę zasilacza ATX, jednak wymaga to modyfikacji transformatora i stabilizacji napięcia wyjściowego. Wątpliwości dotyczą trwałości pracy przy zmiennym obciążeniu, poziomu zakłóceń elektromagnetycznych oraz możliwości zasilania dodatkowych urządzeń radiowych i skanera magazynowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA