logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć włączniki schodowe do jednej lampki? Schemat połączenia

herman1988 05 Cze 2006 18:59 2853 6
REKLAMA
  • #1 2700770
    herman1988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam zrobić taki mały układ, że dwona włącznikami włączam i wyłączam jedna lampkę. Tylko gdzieś zapodziałęm schemat i nie mam pojęcia jak to połaczyć. Byłby ktos tak miły i zapodał owym schemacikiem?
  • REKLAMA
  • #2 2700815
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Tu masz schemat ale w dodatku z dwoma krzyżowymi (to te w środku) ale pomiń je.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć włączniki schodowe do jednej lampki? Schemat połączenia schemat.jpg (22.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2700848
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    A ja ci nabazgrałem coś takiego :D :D
    Załączniki:
    • Jak podłączyć włączniki schodowe do jednej lampki? Schemat połączenia Bez_tytułu_2.jpg (39.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2702486
    herman1988
    Poziom 11  
    Dziekują Bardzo:D
  • #6 2705763
    herman1988
    Poziom 11  
    tak a te włączniki to muszą być jakieś specjalne, czy zwykłe takie jak mam w pokoju?
  • REKLAMA
  • #7 2705772
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    herman1988 napisał:
    tak a te włączniki to muszą być jakieś specjalne, czy zwykłe takie jak mam w pokoju?

Te wyłączniki nazywają się "schodowe"i takie musisz mieć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch włączników schodowych do jednej lampki, umożliwiającego jej włączanie i wyłączanie z dwóch miejsc. Udostępniono schemat połączenia, który zawiera również elementy przełączników krzyżowych, jednak w tym przypadku należy je pominąć. Jeden z uczestników wskazał link do schematu dostępnego online, a inny narysował własny schemat. Wyjaśniono, że do takiego układu konieczne są specjalne włączniki schodowe, a nie zwykłe włączniki pokojowe. Schematy i opis pozwalają na prawidłowe wykonanie instalacji elektrycznej umożliwiającej sterowanie jedną lampą z dwóch punktów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA