logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola E398 - jak naprawić niedziałające klawisze po podłączeniu do komputera?

dyzio88 05 Cze 2006 19:13 2116 11
REKLAMA
  • #1 2700841
    dyzio88
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    O tuż dostałem od kolegi motkę w której nie działają klawisze działa tylko włącznik podobno stało się to po pod łączeniu do kompa co jest tego przyczyna jeśli jest to soft to proszę o powiedzenie jak go zmienić krok po kroku nigdy tego nie robiłem w żadnym fonie a żebym zmienił go sam bo znalazłem na forum parę linków do softów ale żaden niejst opisany krok po kroku jak to zrobić

Z góry dzięki za od powiedz
  • REKLAMA
  • #2 2702071
    matyjasz
    Poziom 17  
    A powiedz czym dysponujesz, znaczy jakim sprzętem? Jeśłi masz SC, to proponuję pełen flash i powinno pomóc, jeśli okoliczności były takie jak mówisz

pozdrawiam
    matyjasz
  • #3 2702126
    contigsm
    Poziom 11  
    Ja tez mialem taka ostatni ale to okazalo sie uszkodzenie mechaniczne...
  • REKLAMA
  • #4 2703561
    dyzio88
    Poziom 17  
    mam program FlashBackup ale mi telefonu nie wykrywa a co do tego uszkodznia mechanicznego to jakie ono było coś na płycie poszło
  • #5 2705715
    contigsm
    Poziom 11  
    Powiem szczerze...
    Dobrze wykompałem i wygrzałem płyte... Pomogło :)
  • REKLAMA
  • #7 3015526
    EndrYou
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Gdyby ktoś miał podobny problem:
    Za takie zachowanie często odpowiada filtr klawiatury (glass obok jej złącza) miałem dwa takie przypadki i pomogło wygrzanie tego elementu
    Pozdrawiam
  • #8 3016541
    piranek21
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam. Te układy to multipleksery. Jest ich dokładnie 5. Dwa na płycie głównej i trzy na płycie klawiatury. Wystarczy, że jeden z nich sie uszkodzi i klawiatura nie działa (blokuje się). Układ przy złączu klawiatury odpowiedzialny jest za joystick, a ten przy złączu kamery od przycisków bocznych. Najczęściej uszkadza się ten od joysticka w drugiej kolejności ten od bocznych no i zostają te na płycie klawiatury. Czasami pomaga poprawa montażu czyli wygrzanie ale nie zawsze i najczęściej na krótko. Załączam widok PCB z zaznaczonymi multiplekserami.
    Załączniki:
    • Motorola E398 - jak naprawić niedziałające klawisze po podłączeniu do komputera? E398.jpg (72.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3016641
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    Panowie a nie lepiej prosciej podejsc pod to??
    Miałem dzisiaj to samo działal tylko power on
    wymiana plytki klawiatury w 100% rozwiazała problem
    pozdrawiam
  • #10 3016697
    piranek21
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Tak tylko płyta klawiatury uszkadza się zdecydowanie rzadziej od multiplekserów na płycie głównej. A w takim przypadku wymiana płyty klawiatury nic nie pomoże
  • REKLAMA
  • #11 3057499
    Emil-Pelzak
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    mam ten sam problem działa tylko ON OFF joy tez nie działa i raz na jakis czas zadziała sobie przycisk od aparatu poglaśnia telefon :) jak to mam wygrzać ? telefon jest po zalaniu a i wsadzałem klawierke od motoroli E1 ale słyszałem ze tylko nowe płyty E398 odpala ją a raczej ta E398 nie jest noaw ma około 2 lata nawet ponad
  • #12 3571489
    dyzio88
    Poziom 17  
    wgranie nowego softa pomogło

Dodano po 2 [minuty]:

wgranie nowego softa pomogło temat zakoncznoy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z niedziałającymi klawiszami w telefonie Motorola E398 pojawił się po podłączeniu urządzenia do komputera. Przyczyną może być uszkodzenie mechaniczne, uszkodzenie multiplekserów na płycie głównej lub płycie klawiatury, bądź problem z oprogramowaniem (softem). Multipleksery, których jest pięć (dwa na płycie głównej i trzy na płycie klawiatury), odpowiadają za obsługę klawiatury i joysticka; uszkodzenie któregokolwiek z nich może powodować blokadę klawiatury. Często pomaga wygrzanie płyty lub filtra klawiatury (glass obok złącza), co może tymczasowo przywrócić funkcjonalność. Wymiana płyty klawiatury rozwiązuje problem tylko w przypadku jej uszkodzenia, jednak częściej uszkodzeniu ulegają multipleksery na płycie głównej. Ostatecznym i skutecznym rozwiązaniem bywa wgranie nowego oprogramowania (softu), co potwierdzono jako skuteczne w tym przypadku. Do wgrywania softu potrzebny jest odpowiedni sprzęt i oprogramowanie, np. program FlashBackup, choć czasem telefon może nie być wykrywany przez komputer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA