logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać domykanie szyb z pilota w Audi A4 1.6 1996?

done 05 Cze 2006 22:28 1811 6
REKLAMA
  • #1 2701735
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam

Ostatnio na Wolumenie widziałem mini domykanie szyb (ok. 15zł) składało się z 2 przekaźników, tranzystora i kondensatorów, potencjometru (regulacja 3-30sek.) sterowanie + lub - centralki alarmowej. Warunek działania wyłączniki krańcowe. Sprzedawca twierdził iż nada się do A4 i tu zrodził się pomysł aby wykonać takie domykanie. Orginalnie mam domykanie po przekręceniu i przytrzymaniu kluczyka 3sek. Nurtuje mnie taki problem, gdy szyba jest otwarta w całości-czas jez zamknięcia ok.30sek., ale co w przypadku otwarcia częściowego szyba zamknie się w 10sek. a napięcie podawane będzie dalej czy to nie uszkodzi "napędu szyby".
    PS.Proszę nie pisać, że można kupić gotowy moduł na pewnej aukcji :wink:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2702065
    done
    Poziom 21  
    To ja wiem. Podejrzewam, że w A4 jest takie zabezpieczenie w orginale, bo co by to było gdyby ktoś uparty trzymał kluczyk nie 3 sek. a kilka minut w pozycji domykania szyb. Ponadto prosiłem aby nie lać wody o kupowaniu gotowych modułów :evil:
  • REKLAMA
  • #4 2702505
    batman06
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jeżeli twój autoalarm posiada funkcje komfortu, lub możesz go zaprogramować tak, żeby po uzbrojeniu pojwiło się na którymś przewodzie przez 30 sekund napięcie najlepiej plus, albo minus wtedy mozna puścić przez przekaznik to nie potrzebujesz nic dodatkowo dokładać tylko podłączyć to odpowiednio do tego włącznika który jest koło zamka w drzwiach i działa

Dodano po 3 [minuty]:

Acha i nie martw się o dłuższy czas działania 30 sekund moduł, który masz w samochodzie po zamknięciu szyb automatycznie sie wyłaczy i nic się nie spali. Mam tak samo u siebie w Toledo 99 rok
  • #5 2702710
    done
    Poziom 21  
    Niestety nie mam w alarmie funkcji komfortu. Z tąd pomysł na samoróbke ;)
  • REKLAMA
  • #6 2704405
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Wszystkie wv i ich pochodne są zabezpieczone przed przeciążeniami na silnikach podnośników możesz ten modulik zamontować ale nie zapomnij o zamontowaniu na nim bezpiecznika. Ustaw czas 8 s tyle powinno starczyć.
  • #7 3563422
    done
    Poziom 21  
    Wszystko działa jak należy. Temat wyczerpany.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania samodzielnego modułu domykania szyb z pilota w Audi A4 1.6 z 1996 roku. Oryginalny system domyka szyby po przekręceniu i przytrzymaniu kluczyka przez 3 sekundy, jednak pojawiła się potrzeba automatycznego domykania szyb po uzbrojeniu alarmu. Proponowany układ składa się z dwóch przekaźników, tranzystora, kondensatorów i potencjometru do regulacji czasu (3-30 sekund), sterowany sygnałem plus lub minus z centralki alarmowej, z warunkiem działania na podstawie wyłączników krańcowych. Wątpliwości dotyczyły ryzyka uszkodzenia napędu szyb przy częściowym otwarciu i dłuższym podawaniu napięcia. W odpowiedziach podkreślono, że profesjonalne moduły zabezpieczają silniki szyb przez rozłączanie zasilania przy wzroście natężenia prądu, co chroni napęd przed uszkodzeniem. W oryginalnym Audi A4 prawdopodobnie istnieje takie zabezpieczenie. Jeśli alarm posiada funkcję komfortu (30 sekundowy sygnał plus lub minus po uzbrojeniu), można podłączyć moduł bez dodatkowych elementów. W przypadku braku tej funkcji konieczne jest wykonanie samodzielnego układu z zabezpieczeniem przeciążeniowym i ustawieniem czasu domykania na około 8 sekund, co jest wystarczające i bezpieczne dla silników szyb. Ostatecznie autor potwierdził poprawne działanie samodzielnie wykonanego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA