logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadania z fizycznych podstaw elektroniki: złącze PN, model pasmowy, konduktywność

dexak115 07 Cze 2006 17:32 2214 4
REKLAMA
  • #1 2707304
    dexak115
    Poziom 11  
    Prosił bym o jak najszybsza pomoc w rozwiązaniu tych zadań,

Oto ich treśc:

1. na złączu PN profil domieszkowania jest okreslony funkcja liniową p[to jest ro]=qax (a>0). Wyprowadz wyrażenie opisujące zaleznosc natezenia pola elektrycznego w funkcji odleglości od styku PN i przedstaw ją graficznie po obu stronach złącza(wykorzystaj prawo Gaussa).

2. Narysuj energetyczny model pasmowy kontaktu omowego metal/półprzewodnik typu P w stanie rownowagi termodynamicznej, Rysunek opisz i zaznacz pracę wyjścia z obu materiałów.

3. Objetość elementarnej komorki sieci sześciennej..............wynosi 2,35*10[niewiem dokladnie do której] m3. Oblicz gęstość .... [wynik zapisz w kg/m3] wiedząc ze masa atomowa wynosi 55,... kg/kmol, oraz dana liczba avogadro 6,02 *10[do23] kmol.

4. Porównaj konduktywność krzemu typu N o koncentracjach Nd1=10[do21] [m-3] Nd2=10[dochyba26],przyjmij u[to jest mi]=013 m2/Vs, u[drugie mi]=0,05 m2/Vs, q=1,6 * 10[do-19], ni=1,45 * 10 [do 16] [m do-3]. wynik zapisz w jednostkach podstawowych

5.Przy jakiej wartości koncentracji akceptorów poziom W(F) pokryje sie z poziomem górnej granicy pasma walencyjnego W(v) przy załozeniach że T=293 K. Wynik zapisz w jednostkach Si. Przyjmij n{i}=1,45 *10(16) m(-3). Wykorzystaj odpowiednia zaleznosc W(F)=W(i) +kT ln n/ni, W(F)=W(i) -kT ln p/ni . Sytuacje przedstaw graficznie.

Za wszelka pomoc i sugestie jak rozwiązac te zadania z gory wielkie dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #2 2707353
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    dexak115 napisał:
    Prosił bym o jak najszybsza pomoc w rozwiązaniu tych zadań,
    bo zaliczenie mam w piątek rano.
    Niestety ale nie wszystkie dane dało się zobaczyc :(
    Oto ich treśc:

1. na złączu PN profil domieszkowania jest okreslony funkcja liniową p[to jest ro]=qax (a>0). Wyprowadz wyrażenie opisujące zaleznosc natezenia pola elektrycznego w funkcji odleglości od styku PN i przedstaw ją graficznie po obu stronach złącza(wykorzystaj prawo Gaussa).

2. Narysuj energetyczny model pasmowy kontaktu omowego metal/półprzewodnik typu P w stanie rownowagi termodynamicznej, Rysunek opisz i zaznacz pracę wyjścia z obu materiałów.

3. Objetość elementarnej komorki sieci sześciennej..............wynosi 2,35*10[niewiem dokladnie do której] m3. Oblicz gęstość .... [wynik zapisz w kg/m3] wiedząc ze masa atomowa wynosi 55,... kg/kmol, oraz dana liczba avogadro 6,02 *10[do23] kmol.

4. Porównaj konduktywność krzemu typu N o koncentracjach Nd1=10[do21] [m-3] Nd2=10[dochyba26],przyjmij u[to jest mi]=013 m2/Vs, u[drugie mi]=0,05 m2/Vs, q=1,6 * 10[do-19], ni=1,45 * 10 [do 16] [m do-3]. wynik zapisz w jednostkach podstawowych

5.Przy jakiej wartości koncentracji akceptorów poziom W(F) pokryje sie z poziomem górnej granicy pasma walencyjnego W(v) przy załozeniach że T=293 K. Wynik zapisz w jednostkach Si. Przyjmij n{i}=1,45 *10(16) m(-3). Wykorzystaj odpowiednia zaleznosc W(F)=W(i) +kT ln n/ni, W(F)=W(i) -kT ln p/ni . Sytuacje przedstaw graficznie.

Za wszelka pomoc i sugestie jak rozwiązac te zadania z gory wielkie dzięki ;)

Chyba sobie kpisz, coś robił cały semestr? Ja mam Tobie rozwiązać, a Ty dostaniesz ocenę.
    Jakież to chore i niemoralne ...
    Byleby zaliczyć, zdać egzamin, otrzymać "papier na wiedzę" tylko rzetelnej wiedzy Tobie nie stanie, przy takich praktykach, jakich oczekujesz tym ogłoszeniem.
    Wstyd.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #3 2707385
    dexak115
    Poziom 11  
    no wiesz mając cwiczenia i wyklady co 2 tygodnie
    to życze powodzenia się tego nauczyc,
    tym bardziej ,że na cwiczeniach mielismy inne zadania.
    A w tym i najbliższym tygodniu mam dzień w dzień examy i zaliczenia.
    A chcac nie chcac i tak tego się naucze,
    bo ten przedmiot będe miał dalej,
    no i laborki z niego,
    nio ale póki co nie za bardzo wyrabiam z materiałem,
    i moim zdaniem to nie jest wstyd.
    No ale za sugestie wielkie dzięki bardzo mi pomogła.
  • REKLAMA
  • #4 2707533
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    dexak115 napisał:
    no wiesz mając cwiczenia i wyklady co 2 tygodnie
    to życze powodzenia się tego nauczyc,
    tym bardziej ,że na cwiczeniach mielismy inne zadania.

mam trochę inne na to spojrzenie; wykłady i ćwicznia, to tylko "zaczyn wiedzy" do samodzielnej pracy.
    To nie szkółka, tylko Wyższa Uczelnia, takie jest moje zdanie w tej materii.

dexak115 napisał:
    A w tym i najbliższym tygodniu mam dzień w dzień examy i zaliczenia.
    A chcac nie chcac i tak tego się naucze,
    bo ten przedmiot będe miał dalej,
    no i laborki z niego,
    nio ale póki co nie za bardzo wyrabiam z materiałem,

Niestety, nie pierwszy i nie ostatni to przypadek.

dexak115 napisał:
    i moim zdaniem to nie jest wstyd.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie.
    Przecież prośba o rozwiązanie tych zadań, to nic inego jak klasyczna metoda 3 razy Z;
    - zakuć,
    - zdać,
    - zapomnieć.

dexak115 napisał:
    No ale za sugestie wielkie dzięki bardzo mi pomogła.

Cieszę się, iż zostałem właściwie zrozumianym.

Pozdrawiam
    Greg
  • #5 2711770
    dexak115
    Poziom 11  
    Może ktoś jednak cos mi w tym temacie pomoże QuestionQuestion
    Przynajmniej jakies wskazówki Question
    Tym bardziej z zadani ze zdegenerowanymi półprzewodnikami nie miałem doczynienia Sad
    Jak widac nie kazdy sobie z wszystkim potrafi poradzic tak jak niektórzy.
    Zreszta wkoncu po to forum jest -aby się pytac ( i dostawac w miare sensowne odpowiedzi od ludzi którzy mają ochotę pomóc-nikt nikogo do tego nie zmusza ) , a kto pyta nie błądzi.

1. Problem Sad
    2. To luz Smile
    3. ρ=3,95•10³ kg/m³
    4. σ1=20,826 σ2=20,826•10(do) 15
    5. N(z indeksem dolnym) A =7,75•10(do) 25 m-³

Mam nadzieje,że wyniki mam dobre Smile
    pzdr.
REKLAMA