logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS354 – wzmacniacz wzbudza się i świeci żarówka przy podłączeniu 4Ω kolumn

Lukasr29 07 Cze 2006 18:25 2405 12
REKLAMA
  • #1 2707475
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Witam.

Mam Diore WS354 (kupilem ostatnio na allegro uszkodzana i naprawilem) i podczas testow wykrylem dziwny objaw, mianowicie:

jak podlacze kolumny 4ohm (potencjometr glosnosci ustawiony na 0) to przy wlaczeniu wzmak sie wzbudza albo cos tym podobnego (zapala sie zarowka wpieta szeregowo z kablem zasilajacym), tym jest to dziwniejsze ze nawet jak podepne glosnik tylko do jednego kanalu to drugi tez sie wzbudza. Zmierzylem wtedy spadki napiec na rezystorach emiterowych i na obu kanalach jest ponad 500mV a na wysciu niewielkie napiecie stale, glosnik lekko buczy. Przed spaleniem chroni go tylko ta zarowka. Jak kilka razy wlacze go i wylacze szybko to "zaskoczy" i wtedy juz chodzi normalnie.

Jako ze nie mialem zamiaru uzywac go z kolumnami 4ohm ( a na 8ohm wszystko bylo ok) to zlozylem go. Gral 2 tygodnie w domu + 2 imprezki gdzie gral na max cala noc iwszytko bylo ok, dopoki nie pozyczylem go kumplowi na imprezke, chcial go "przetestowac" w domu i podpial najprawdopodobniej 4ohm i odrazu padly obydwie koncowki.

Co moze byc nie tak z tym wzmakiem?? Chcialbym jakos to naprawic zeby w przyszlosci znowu nie miec podobej sytuacji gdy ktos przypadkiem podepnie 4ohm i wzmak pojdzie z dymem. Ja podejzewam elektrolit 2x4700uF (nie wymienialem go) ale to chyba nie on jest temu winny bo na 8ohm wzmak pracuje dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 2707992
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Z tego co się orientuję to ten wzm.jest przeznaczony do współpracy z kolumnami 8 omowymi,podłączenie 4 omowych grozi awarią!
  • REKLAMA
  • #3 2708205
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Masz rację ale nie slyszalem zeby wzmacniacz palil sie odrazu po podpieciu kolumn 4ohmowych nawet jezeli jest przystosowany pod 8, a w szczegolnosci gdy glosnosc jest ustawiona na 0. To ze wzmacniacz jest tylko pod 8ohm jest sprawa odprowadzanie ciepla i wydajnosci pradowej tranzystorow, dopiero po dluzszym graniu lub odkreceniu pokretla na max powinien ulec uszkodzeniu.

Dodam ze tranzystory w koncowce to bd911/bd912, sterujace bd139/bd140, prad spoczynkowy ustawilem na 25mA, napiecie w punktach pomiarowych w normach. Nie wiem co mu jest.
  • #4 2710281
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    mialem to samo z wzmakiem na bipolarach, sprawdz sterujace te na radiatorze bd139 140 , najlepiej wymian calkowicie je , mi pokazywaly ze sa ok , ale gdy wymienilem wzmak chodzil bez problemuna 4R

Pozdrawiam!
  • #5 2710376
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    sprawdź kondensatory c503-508 i 707,708,711,712
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2711250
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Sterujace byly nowe. Wymienie te kondensatorki ale narazie czekam na koncowki bo zamowilem i nie przyszly jeszcze, cos sie ociagaja w tym sklepie :evil:
  • REKLAMA
  • #7 2711299
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A niewielkie napiecie stale tzn. jakie ?
  • #8 2711357
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Przyznam szczerze ze nie zmierzylem go ale minimalne bylo bo lekko wciagalo membrane, mysle ze ok 1 - 2V. I bylo slychac lekkie buczenie. Kurcze jakbym mial koncowki to mozna by cos pokombinowac. Mysle ze niestety po weekendzie dopiero dojda :-/
  • #9 2712149
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    1 - 2 V to za duze napiecie stale. Powinno wynosic mniej wiecej kilkadziesiąt mV.

Sprawdź tranzystory w parze różnicowej, tranzystory sterujące oraz końcówki.
  • #10 2712300
    Lukasr29
    Poziom 20  
    To napiecie pojawialo sie dopiero wtedy gdy wzmacniacz sie wzbudzal. Bez obciazenia na wyjsciach bylo ok 5mV czyli bylo w normie. Wszystkie tranzystory byly wymienione i sparowane i przy obciazeniu 8ohm nie bylo zadnych problemow. Normalnie wzmacniacz jest przeznaczony do pracy z takim wlasnie obciazeniem ale nigdy wczesniej nie spotkalem sie z czyms takim zeby na 4ohm nawet nie wystartowal. Wymienie jeszcze te kodensatory o ktorych pisal mariusz p, moze to cos pomoze bo jak nie to nie mam pojecia co jest nie tak.
  • #11 2720569
    tajemny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam tego samego wzmaka, bez problemu współpracuje z 4ohmami, mozna dobrze dać czadu i nic sie nie dzieje.
    Rozwiązałeś ten problem? miałem kiedyś wzmacniacz "Fonica" i bardzo podobnie sie zachowywał.
  • #12 2721295
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Nie sprawdzilem bo nie mam czesci, zamowilem i nie przyszly jeszcze :evil:
    Jak tylko przyjda i cos potestuje to napisze co i jak, narazie niestety sesja i tez malo czasu troszke :|
  • #13 2721374
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    jezeli chcesz zeby wzmak chodzil na 4 ohmach daj mocniejsze tranzystory o jeszcze raz tyle co maja te bd i bedzie chulac ja troszke doplacilem i zrobilem tosce na 4ohmy i chula jeszcze sie nie popsula

Podsumowanie tematu

✨ Diora WS354 to wzmacniacz przeznaczony do współpracy z kolumnami 8Ω. Podłączenie kolumn 4Ω powoduje wzbudzanie się wzmacniacza, co objawia się zapaleniem żarówki wpiętej szeregowo w zasilanie oraz pojawieniem się napięcia stałego na wyjściu (około 1-2 V) i buczeniem głośnika, nawet przy ustawionym na zero potencjometrze głośności. Problem występuje na obu kanałach, nawet gdy obciążony jest tylko jeden. Przy 8Ω wzmacniacz działa poprawnie. Przyczyną mogą być uszkodzone lub niewłaściwie działające tranzystory końcowe BD911/BD912, tranzystory sterujące BD139/BD140 lub kondensatory filtrujące (np. C503-508, 707, 708, 711, 712). Wymiana tranzystorów sterujących i końcowych oraz kondensatorów może rozwiązać problem. Wzmacniacz zbudowany na tranzystorach bipolarowych może wymagać mocniejszych tranzystorów do pracy z 4Ω. Napięcie stałe na wyjściu powinno wynosić kilkadziesiąt mV, a nie 1-2 V. Problem może wynikać z niewłaściwej pracy stopnia różnicowego lub uszkodzeń elementów zabezpieczających. Wzmacniacz działa stabilnie na 8Ω, a podłączenie 4Ω grozi uszkodzeniem i wzbudzaniem się układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA