logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SAMSUNG CX512ZSE - ile zwojów na transformatorze do separacji żarzenia?

tygrys28 07 Cze 2006 19:56 1053 4
REKLAMA
  • #1 2707804
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam kolegów
    tv po włączeniu swieci na zielono wraz z liniami powrotu. Zasotosowałem separacje w ten sposób:
    na PK pin 7H1 odłączyłem od reszty obwodu usuwając zworke J99 oraz przecinając scieszke masy na PK natomiast pin 6H2 odłączyłem usuwając cewke L505 tak wiec fizycznie nie maiały one zadnego połączenia z płytką PK nastepnie nawinołem na rdzen trafa wn 3 zwoje przewodu (przewód długosci około 1m) oraz rezystorek w okolicach okołoo 1Ω 1W. Wszystko ładnie wystartowało tv działa tylko odnosze wrazenie ze jest za wysokie napiecie zarzenia dosc mocno swieci czewienią szyjka wiec tak wnioskuje po wizualnej obserwacji niestety miernika RMS nie posiadam w zwiazku z tym moje pytanie?: czy 3 zwoje to nie zaduzo, ile koledzy nawiją na ten kineskop? jesli cos zle zrobilem prosze o korekte :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2707841
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    nawin 2zw.
  • REKLAMA
  • #3 2709100
    tygrys28
    Poziom 17  
    witam
    niestety na 2 zwojach obraz jest marnej jakosci tylko od 3 zwojow mozna go zaakceptowac ,apropo czy szyjka kineskopu po kilku minutach pracy powinna parzyc przy dotyku? Niestety umnie tak jest na tych 3 zwojach, ale jak dam 2 to obraz jest beznadziejnej jakosci?

Co z tym fantem zrobic Panowie?
  • REKLAMA
  • #4 2709186
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witaqm.
    Generalnie to trzeba pomierzyć to napięcie i jest to parametr bardzo ważny.Z Twojego opisu wynika że oprócz zwarcia ten kineskop ma również słabą emisję. :cry:
  • #5 2725333
    tygrys28
    Poziom 17  
    witam

tv z odseparowanym zarzeniem na 3 zwojach oddałem wlascicielowi - zobaczymy ile pociagnie na tej separacji :idea:

pozdrawiam i dziekuje za sugestie :D
REKLAMA