logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig m70-281 idtv/log. Zniknął obraz na wszystkich kanałach.

igorek 08 Cze 2006 01:09 2845 14
REKLAMA
  • #1 2708999
    igorek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam serdeczną prośbę wcisnąłem na pilocie przycisk AUX i nie wiem, co jeszcze wcisnąłem. Okazało się, że znikł obraz na wszystkich kanałach.Ekran niebieski, chciałem ponownie zaprogramować programy,włączyłem automatyczne wyszukiwanie i jedynie wyczyściło wszystkie programy wcześniej zaprogramowane. Próbowałem powtórnie ustawić programy jednak wyszukiwanie nic nie daje.Zmienił się sposób wyszukiwania wcześniej była
    lista kanałów C i S z numeracją a teraz jest tylko częstotliwość w mhz oraz numer programu. Wyszukuje po częstotliwości, ale nic nie znajduje. Antene sprawdziłem,sygnał z magnetowidu i z komputera odbiera.Pozostałe funkcje działają.Bardzo proszę o rade dla całkiem zielnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2709129
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    z tego co piszesz wynika że nie ma sygnału antenowego pct-a i video masz podłączone po AV, na spokojnie wejdz w "menu",ala nie automat tylko manual tuning,nie przejmuj się tym że jest strojenie częstotliwościowe, ma się zaprogramować, czy po AV z magnetowidu są kanały telewizyjne? jak nie to antena, jak są i nie uda Ci się nic zestroić to coś faktycznie zepsułeś,sprawdz dokładnie ustawienia w menu, możę zauważysz jakieć zmiany,powodzenia
  • #3 2709163
    igorek
    Poziom 11  
    w ustawieniach menu nic nie znalazłem ,podłączyłem antene bezpośrednio do odbiornika i zrobiłem manual tuning złapało 2 stacje radiowe programów Tv nie.po av mam możliwość włączenia tylko jeden numer kanału ale tylko on ma zaprogramowaną częstotliwość jednak ekran jest niebieski bez głosu przełanczanie na inne kanały nic nie daje z wyjątkiem av
  • REKLAMA
  • #4 2709196
    na kozlowce
    Spec od TV
    jeżeli oriętujesz się co nieco to możesz poszukać jeszcze w menu serwisowym: kod 8500, ale jeżeli tam coś zmienisz o czym nie masz pojęcia to możę się to żle skończyć(kosztami naprawy - ustawienia od podstaw opcji serwisowych),istnieje jeszcze jedna możliwość, zbiek okoliczności, tv się zepsuł,pozdrawiam
  • #5 2709251
    bonzo f
    Poziom 29  
    tylko podstawienie pamienci.zresetowales w ustawienia fabryczne domyslne.czesto zdarza sie ze nie stroi automat.podaj procesor (calosc oznaczen) modul cyfrowy oznaczenia lub uklady w nim stojace(oznaczena na eprom).geometria tez uciekla.mozesz pokombinowac jesli nie zapisales nowych ustawien kombinacja dwuch na raz przyciskow pilota ale nie doszedlem jeszcze ktorych zawsze robie to na oslep(ok i aux)(i Z OK)(aux z I)masz tam 3pamienci dwa eeprom i w procu.przechowywane sa stare ustawienia nowe .mozna wrucic.i inicjacja z epromu.to co zrobiles wruciles do poprzednich ustawien ktorych nie bylo i zglupial.zlapal ustawienia do strojenia w MHZ dla innej glowicy przystosowanej dla sat..zainicjowac mozesz powtornie trzymajac -P i siec.moze cos pokrecilem to mnie poprawcie
  • Pomocny post
    #6 2709273
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Podaje sposób załadowania pamięci parametrami domyślnymi . Chciałbym jednak zaznaczyć, że po zastosowaniu tej procedury może się pojawić konieczność korekcji geometri obrazu i balansu bieli w trybie serwisowym. Włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym trzymając wciśniety przycisk "-P" na pilocie.
  • REKLAMA
  • #7 2709276
    bonzo f
    Poziom 29  
    a nie probowalem -P z pilota +siec zawsze robilem z klawiatory.te dwa przyciski wyzej stosowalem na wlaczonym tv.ale z reguly nie dziala autom strojenie i agc jakos problematycznie mi sie zmienia lub nie chce.cuc...?wiec narazie sie wstrzymaj z inicjacja -P kokombinuj przyciskami.jak zlapie dobra geometrie zostaw stara pamienc w 24c02.ale mozn wykasowac twoje dalsze ustawienia zapamientane ,inicjacja.eprom -fabryczne/24c08 teraz .24c02 te co byly
  • REKLAMA
  • #8 2709563
    igorek
    Poziom 11  
    kombinacje klawiszami przy pilocie doprowadziły do tego że w wyszukaniu programów zmieniło się mhz
    na tak jak było czyli kanały c s wyszukuje ale bez rezultatów.geometria obrazu w porządku.na obudowie pisze cuc 1825 .jak złapać ustawienia do innej głowicy.nie mogę Bonzo f odnaleść tych 3 pamięci .
  • #9 2709569
    bonzo f
    Poziom 29  
    dane procesora ,box jak wyzej uzupelnij stroic powinien na recznym
  • #10 2709762
    igorek
    Poziom 11  
    bonzo jestem całkiem zielony możesz mi to wyjaśnić punky po punkcje cytuje....zlapie dobra geometrie zostaw stara pamienc w 24c02.ale mozn wykasowac twoje dalsze ustawienia zapamientane ,inicjacja.eprom -fabryczne/24c08 teraz .24c02 te co byly ....jak to zrobić
    sa dwa procki jeden w obudowie bez rozbierania beda trudności w odczycie drugi to simens sda 5250 d1 100hz .próbowałem ręcznie ustawic kanały ale bez skutku
  • #11 2709761
    igorek
    Poziom 11  
    bonzo jestem całkiem zielony możesz mi to wyjaśnić punky po punkcje cytuje....zlapie dobra geometrie zostaw stara pamienc w 24c02.ale mozn wykasowac twoje dalsze ustawienia zapamientane ,inicjacja.eprom -fabryczne/24c08 teraz .24c02 te co byly ....jak to zrobić
    sa dwa procki jeden w obudowie bez rozbierania beda trudności w odczycie drugi to simens sda 5250 d1 100hz .próbowałem ręcznie ustawic kanały ale bez skutku
  • #12 2709789
    bonzo f
    Poziom 29  
    sda 5250-D12 i jeszcze nr box mozesz miec problem z kolorem napisu. menu mial.A-Z polskie napisy
  • #13 2709803
    igorek
    Poziom 11  
    menu jest w jezyku angielskim .szczerze to gdzie szukać i co to jest box
    obok procka simensa jest uk.ład scalony z opisem dabs10g
  • Pomocny post
    #14 2709808
    bonzo f
    Poziom 29  
    masz programator pamienci ?jak nie to daj fachowcowi niech kontynuje temat.wsady sie dobierze.pod spodem chassis jest znaczek przekreslona reka .wylut pamienci przy zachowaniu odpowiednich warunkow elektrostatycznych wiec tobie tego nie polecam.kolo 20 moderator robi pozadki na tym forum mysle ze post znajdziesz w poczatkujacy.tam malo zagladam wiec PW przypomnij
  • #15 2709822
    igorek
    Poziom 11  
    Masz racje tak zrobie serdeczne dzięki
    igorek(_at_)jasna.tarnow.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Grundig M70-281 IDTV, na którym po przypadkowym naciśnięciu przycisku AUX zniknął obraz na wszystkich kanałach, pojawia się niebieski ekran. Automatyczne wyszukiwanie programów wyczyściło wcześniej zaprogramowane kanały i obecnie wyszukiwanie odbywa się tylko po częstotliwości MHz, bez skutku. Antena i sygnał z innych źródeł (magnetowid, komputer) są sprawne. Wskazano, że problem może wynikać z braku sygnału antenowego lub błędnych ustawień strojenia, zalecane jest manualne strojenie (manual tuning) w menu. Sugerowano również sprawdzenie menu serwisowego (kod 8500) z uwagą na ryzyko nieprawidłowych zmian. Poruszono temat pamięci EEPROM (24c02, 24c08) i procesora Siemens SDA 5250-D12, które przechowują ustawienia telewizora. Proponowano reset pamięci do ustawień fabrycznych poprzez kombinację przycisków pilota (-P + włącznik sieciowy) oraz inicjację pamięci, z możliwością konieczności korekty geometrii obrazu i balansu bieli w trybie serwisowym. Wskazano, że problem może wymagać wlutowania lub wymiany pamięci, co powinno wykonać wykwalifikowane serwisowe laboratorium z programatorem pamięci. Użytkownik potwierdził brak doświadczenia i zdecydował się na kontakt z fachowcem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA