logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować bezprzewodowy czujnik termometru z DS18B20?

slaslu89 08 Cze 2006 15:07 1755 4
REKLAMA
  • #1 2710205
    slaslu89
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    witam wszystkich
    kupiłem sobie taki termometr
    http://www.allegro.pl/item108859093_termometr_cyfrowy_2_punktowy_black_dowolne_napisy_.html
    na czujniku DS18B20 i pomyslałem sobie ze fajnie było by soie zrtobić jeden czujnik bezprzewodowy (ten co jest na dworzu) moje pytanie jest takie jaki musiałbym zbudowac do tego układ?? bo widziałem wiele nadajników i odbiorników radiowych ale one sa przeważnie do alarmów
  • REKLAMA
  • #2 2710385
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Widzę ambitny zamiar.
    Oczywiście czujnik zewnętrzny musi być czymś zasilany, i to czymś, co wytrzyma zmiany temperatury -30 do +50 stopni, musi to być źródło o wystarczającej mocy i trwałości, tanie i łatwo dostępne. Elektronika współpracująca też musi wytrzymywać takie temperatury, jeszcze do tego wilgotność.
    Ile chcesz wydawać miesiecznie na bateryjki?
  • REKLAMA
  • #3 2710567
    slaslu89
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    a więc powiem tak, mam w domu termometr kupowany którym ma wwłasnie taki czujnik i jest zasilany 2x AA. no i od grudnia nadal chodzi wiec chyba nie ma problemu?
  • REKLAMA
  • #4 2710965
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    To kup drugi taki, bo chyba sam go nie zrobisz ...
  • #5 2715486
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Dorobienie do tego układu będzie sprawą dość skomplikowaną. Zdecydowanie lepiej byłoby zbudowac układ od początku. Po pierwsze przy czujniku zewnętrznym należałoby dać procek (np.AT89C2051 za około 5zł) i nadajnik (za około 20zł). I po tej stronie nic więcej by nie było. Pomijam baterie, stabilizator, obudowę, itd. Sprawa komplikuje się natomiast po stronie wtórnej/odbiorczej. Masz teraz dwie możliwości. Albo podpiąć odbiornik pod uC i napisać pod to oprogramowanie albo dać dodatkowo dać kolejny procesor z odbiornikiem i zaimplementować "wyjściową" transmisję I2C tak aby układ, który kupiłeś czytał jak z Dallasa.

--
    pozdrawiam
REKLAMA