logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV 2000 MK II - jasna cienka pozioma linia na środku

a1 08 Cze 2006 22:49 1842 11
REKLAMA
  • #1 2711882
    a1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Proszę o pomoc, może ktoś miał ten przypadek. Na codzień nie zajmuję się elektroniką choć ukończyłem szkołę o tym profilu, ale praktyka więcej daje dlatego zwracam się do was z tym problemem. Usterka polega na tym iż na kineskopie jest tylko jasna cienka linia po środku, głos jest. Hej1:|
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2711963
    zk11
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witaj. Przlutuj wzm. V LA 7830 ewentualnie wymiana oraz elekrolity w obwodzie- 100µF. To na początek. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2712035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 2712395
    Henio
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Właśnie przyczyna jest bardzo ważna, ja miałem taki sam objaw i niestety sama ramka była ok.Uszkodzony okazał się nieszczęsny chyba CXA już nie pamiętam w każdym razie procesor który generuje impulsy v .Nieszczęsny bo rok temu kosztował 120zł!!!!!!.Jeżeli razystor zabezpieczający jest spalony to na 100% uszkodzony jest LA i może dioda za tym rezystorem.Jeżeli jest powiedzmy normalny a uszkodzony to może poprostu się już zmęczył i pora go wymienić.:D
  • #6 2712407
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Witam

Po pierwsze sprawdz scalaka odchylania pionowego a w szczegulności czy w krótkim czasie się mocno grzeje, jeśli tak to jest on do wymiany. W następnej kolejności sprawdz czy nie ma gdzieś zimnych lutów i koniecznie wymień kon. elektrolityczne. Miałem podobny problem i pomogło.
  • #7 2726563
    a1
    Poziom 12  
    Elektrolity wymieniłem układ LA 7830 też no i to samo pozioma linia. Moim błędem było że nie sprawdziłem zasilania - jest brak muszę poszukać usterki w zasilaniu dioda prostownicza jest dobra sprawdzę jeszcze rezystory na zasilaniu ale najpierw muszę przypomieć sobie kod paskowy. Mogę się mylić więc proszę o podpowiedź, Hej!
  • #8 2726680
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Powinieneś sprawdzić obecność impulsów sterujących ale podejrzewam, że nie masz oscyloskopu.
    Układ LA7830 zasilany jest napięciem +24V podawanym z trafa WN na 6 nogę LA. Jeżeli masz to napięcie, wstawiłeś ten układ jak i 100uF stojący obok a w TV masz CXA1213S to masz wielki problem. Może nie wielki ale za to kosztowny.

Pozdrowionka
    Tomko
  • REKLAMA
  • #9 2726716
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    A przełącznik serwisowy w jakiej jest pozycji.Sprawdź też zasilacz impulsowy często uszkodzenie ramki powoduje jego nie stabilna praca!!
  • #10 2727048
    a1
    Poziom 12  
    Dobrze, jeżeli chodzi o zasilanie tego LA to elementy na zasilaniu 6 nużki są D14 i R67 następnie dochodzi do złącza nr 6 T2 (trafopowielacz) i natej nużce też nie ma napięcia czy może być uszkodzony transformator ?

Dodano po 40 [minuty]:

Jeszcze mam pytanko czy ma ktoś schemat do Funai tv 2000 MK2
    szukałem na uploadach lecz tej wersji nie ma, Hej!
  • #12 2727247
    a1
    Poziom 12  
    Mierzyłem DC napięciem stałym dioda jest dobra prostownicza rezystor wymienie i odpowiem co się dzieje, zieki za schemat, Hej!

Dodano po 30 [minuty]:

Przepraszam, ustawione miałem na DC ale zapomiałem o przekładce przewodów przy mierniku. Napięcia jednak zasilającego na LA nie było.
    Wymieniłem rezystor 2.2R na zasilaniu i działa.
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie, troszkę moja wina że odrazu nie wymieniłem tego rez. jak było mówione na początku, jeszcze raz dzięki,Hej!:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem jasnej cienkiej poziomej linii na środku kineskopu w telewizorze Funai TV 2000 MK II związany był z brakiem zasilania układu odchylania pionowego, szczególnie scalaka LA7830. Wskazano konieczność sprawdzenia i wymiany rezystora zabezpieczającego zasilanie tego układu oraz kondensatorów elektrolitycznych w obwodzie. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie procesora generującego impulsy pionowe (np. CXA1213S) oraz konieczność kontroli impulsów sterujących i stabilności zasilacza impulsowego. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana rezystora 2,2Ω na zasilaniu układu LA7830, co przywróciło prawidłowe napięcie i eliminowało poziomą linię na kineskopie. W dyskusji pojawiły się także pytania o schemat serwisowy modelu Funai TV 2000 MK II oraz wskazówki dotyczące pomiarów napięć stałych i zmiennych w układzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA