logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 21MG15ET (TX 807) brak napięcia po upadku - co sprawdzić?

Ksysiobo 08 Cze 2006 23:17 2191 6
REKLAMA
  • #1 2711994
    Ksysiobo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam

więc jak w temacie. Spadł sobie z 50 cm....
    po otwarciu obudowy, patrzę na płytę - widać popękane ścieżki przy tafo- aha robota na 5 minut i po strachu......
    (nie zajmuję się tym zawodowo, ale że to telewizor "rodzinny" to muszę....)
    Po połataniu ścieżek włączam i czekam na reakcję, a on NIC.... :(
    zupełnie nic. Drugie podejście poczyniłem ze schematem, ale też nic nie dało.
    Objaw jest taki, że nawet nie zaświeca się diodka (stby), zbadałem zasilacz i tu niespodzianka - nie ma napięcia po prostowniu (sam początek) na cp008 powinno być 300V a jest 0 :(
    Diody (prostownicze) dobre (chyba), bo tuż za nimi jest po 228v.
    Pewnie to amatorskie pytanie, ale nie mam pomysłu co to może być.
    Bardzo proszę o pomoc

kawałek schematu zasilacza.....

Thomson 21MG15ET (TX 807) brak napięcia po upadku - co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2712081
    Ksysiobo
    Poziom 11  
    :D

właściwie od tego powinienem zacząć....... ale nie pomyślałem, że coś może się stac rezystorowi - zwłaszcza takiemu dużemu....
    dzięki wielkie, chyba wieczorowa pora daje się we znaki.
    Pozdrawiam
    Jak zdobędę dobrego dam znać czy to wszystko czy jeszcze coś :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2712550
    Ksysiobo
    Poziom 11  
    właśnie, po updadku był włączony.Obawiam się że cos jeszczę klęknęło. :(

Na TP020 jest 3x 220 V - a to chyba niedobry objaw:idea:

zaraz zdobędę tego nieszczęsnego RP008 i pobadam.....

dzięki za wskazówki....
  • #6 2732014
    Ksysiobo
    Poziom 11  
    witam ponownie.

więc sprawa wygląda tak:
    wymieniłem RP008, wymieniłem TP020, wlutowałem żarówkę zamiast bezpiecznika i .....
    TV ożył. - "pojawiła" się dioda standby.
    Po włączeniu (pilotem) słychać że WN się pojawia i już ma się załączyć, ale coś zaczyna "strzelać" - natychmiast wyłączyłem i po ponownym włączeniu znowu strzela.... :|
    Przez chwilę nic się nie psuje, ale boję się go tak zostawić na dłużej- żeby pomierzyć napięcia.....

żarówka najpierw się rozjarza, potem gaśnie a gdy zaczyna strzelać mocniej się rozjarza....

Mam pewien trop- w sklepie "na siłę" wcisnęli mi
    P3NB80FP zamiast (oryginalnego) P3NB90FP (wziąłem go bez przekonania
    ) - sprzedawca zapewniał, że różnią się tylko napięciem :(
    W katalogu znalazłem, że nie tylko napięciem, ale też prądem (3,5 - 2.6A)
    - Panie, Pan nie wierzy w katalogi........ - taki tekst poleciał :)
  • #7 2732114
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam jesli strzela moze masy niema albo nużki trafa wyrwane, bądź siatka za mocno skręcona?

Dodano po 1 [minuty]:

Ps. A zasilacz chula przy odłączonym tranzystorze w odchylaniu, na żarówce?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 21MG15ET (TX 807) przestał się włączać po upadku z około 50 cm. Po otwarciu obudowy zauważono popękane ścieżki przy transformatorze, które zostały naprawione. Pomimo tego telewizor nie reagował, nie świeciła się nawet dioda standby. Pomiar napięć w zasilaczu wykazał brak napięcia 300V na kondensatorze CP008, mimo że diody prostownicze były sprawne, a za nimi było około 228V. Sugerowano sprawdzenie rezystora RP008, który okazał się uszkodzony i został wymieniony. Po wymianie RP008 i TP020 oraz zastosowaniu żarówki zamiast bezpiecznika telewizor ożył, pojawiła się dioda standby, a po włączeniu pilotem słychać było wysokie napięcie (WN). Jednak pojawiły się wyładowania (strzały), co spowodowało natychmiastowe wyłączenie urządzenia. Żarówka najpierw się rozjarzała, potem gasła, a przy nasileniu wyładowań ponownie się rozjaśniała. Podejrzewano problem z masą, uszkodzenie nóżek transformatora lub zbyt mocne skręcenie siatki. Dodatkowo zwrócono uwagę na nieoryginalny tranzystor P3NB80FP zastosowany zamiast oryginalnego P3NB90FP, różniący się parametrami napięcia i prądu, co mogło wpływać na nieprawidłową pracę zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA