logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT8304/58 S mg 2.1 - migająca dioda i dźwięk chirp po włączeniu

Redzi 09 Cze 2006 12:54 4028 10
REKLAMA
  • #1 2713075
    Redzi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam następujący problem z tym odbiornikiem. Po włączeniu telewizora załącza się przekaźnik przy gnieździe zasilania, po czym telewizor (a najprawdopodobniej - z obserwacji na ucho :), transformator zasilający niskonapięciową część odbiornika) kilkakrotnie wydaje odgłos sygnału z szybko narastającą częstotliwością (coś jak chirp). Po kilku sekundach, kiedy dzwięk ustaje, przekaźnik się wyłącza, a trzecia diodka od lewej przy włączniku zasilania zaczyna mrugać z częstotliwością około 2Hz (na oko :) ).

Czy ktoś z was jest w stanie wskażać na podstawie powyższego opisu przyczynę takiego zachowania odbiornika?

Jak sprawdzić co dolega temu odbiornikowi?

Czy schemat chassis Smg2.1 jest taki sam jak mg2.1E?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2713233
    Cobra
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    standordowo zacznij od sprawdzenią czy w gałęzi B+ nie ma zbyt dużego obciążenia (zwaracia np. trnzystora)
  • #3 2718122
    Redzi
    Poziom 12  
    OK. Juz wiem ze S oznacza schassis (z franc.) więc Smg2.1 to po prostu mg2.1.

Wyczytałem na tym forum, że przyczyną problemu mogą być upalone styki jednego z przekaźników lub też spalony kondensator w przetwornicy. Jeszcze tego nie sprawdziłem ale zanim sie zabiorę do roboty to chciałbym zebrać jak najwięcej informacji na temat ewentualnych przyczyn.

Która to jest gałąź B+ bo na schemacie czegoś takiego nie widzę, jest jedynie HFB+, czy to to samo (rozumiem że mam po prostu sprawdzić czy napięcie nie jest niższe niż byc powinno).

Powiem tylko, że posiadam wykształcenie elektroniczne, ale nigdy nie naprawiałem telewizora więc proszę o rzeczowe i jasne wskazówki (bez skrótów myślowych oczywitych wyłącznie dla etatowych serwisantów).
  • REKLAMA
  • #4 2719879
    wjmp3
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Tak HFB+ to główna gałąź zasilania.
    Sprawdż omomierzem tranzystor kluczujący. To ten duży przy trafopowielaczu. Z opisu usterki można domniemywać, że jest uszkodzony.
    Jeżeli tak, to podłącz żarówkę 60-75W w miejsce emitera i kolektora.
    Spróbuj włączyć odbiornik. Jeśli żarówka zaświeci, zmierz napięcie na niej.
    Ze względu na wysokie napięcia zachowaj szczególną ostrożność podczas montażu,uruchamiania,pomiarów(chciałbym przeczytać następny post od Ciebie). :D
  • #5 2753982
    Redzi
    Poziom 12  
    Witam po przerwie.

Jak widać jeszcze jestem cały (może dlatego że jeszcze nie grzebałem w tym TV pod prądem :) )

wjmp3: O który tranzystor chodzi? Bo są dwa takie większe tranzystory:
    nr 7540 JFET (W8NA60) oraz nr. 7421 BJT (2520 DF).
    Z Twojej wypowiedzi o podłączaniu żarówki między kolektor a emiter przypuszczam że chodzi o ten drugi. Wolę sie jednak upewnić.

W załączniku fragmenty schematu zawierające oba tranzystory.
    Załączniki:
    • Philips 29PT8304/58 S mg 2.1 - migająca dioda i dźwięk chirp po włączeniu telew2.JPG (82.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips 29PT8304/58 S mg 2.1 - migająca dioda i dźwięk chirp po włączeniu telew.JPG (98.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2755382
    wjmp3
    Poziom 17  
    Witam
    Tak chodzi o BU2520DF.
  • REKLAMA
  • #7 2759772
    Redzi
    Poziom 12  
    Niestety, wylutowałem oba tranzystory i wyglądają na dobre.

Co więc następnego sprawdzić?? Objawy wciąż takie same - piszczenie z okolic trafa 5550 a potem mruganie czerwonego leda.

Pomóżcie proszę, bo muszę oglądać Mistrzostwa na 14'' telewizorku :cry:.
  • #8 2760666
    wjmp3
    Poziom 17  
    Jakie jest napięcie na kolektorze BU2520DF?
    Czy jest cały czas, czy tylko przez chwilę?
    Podłącz żarówkę między E-C BU2520DF.
    Zmierz napięcie.
    Coś obciąża +B(lub zwiera).
    Przyczyną może być rownierz uszkodzenie modułu korekcji.
  • REKLAMA
  • #9 2760792
    Redzi
    Poziom 12  
    Witam ponownie.

Napięcie na kolektorze po włączeniu zmienia się w bardzo małm zakresie poniżej 1V, to samo z żarówką zamiast tranzystora między kolektorem i emiterem . Rzeczywiście wygląda na to że coś przywiera B+. Pytanie tylko co??

Proszę o dalsze wskazówki.
  • Pomocny post
    #10 2761381
    wjmp3
    Poziom 17  
    Każde zwarcie po stronie wtórnej zasilacza będzie powodowało jego blokowanie.
    Musisz pomierzyć diody,kondensatory po stronie wtórnej i znależć zwarcie, bo narazie stoimy w miejscu. Zmierz najpierw +B na okoliczność zwarcia.
    Jeżeli miernik wskaże zwarcie, to można coś dalej robić.
  • #11 2762862
    Redzi
    Poziom 12  
    Działa, działa!!!

Pierwszy kondenstor, który sprawdziłem mianowicie nr. 2418 był uszkodzony.
    Ponieważ akurat nie miałem 220pF to wymieniłem go na 2*470pF/3kV połączone szeregowo, wrzucone w koszulke termokurczliwą. Teraz TV śmiga jak nowy :).

Dziękuję Wam serdecznie za wskazówki. Na dobrą sprawę dużo roboty to nie było przy tej naprawie ale zawsze się człowiek czegoś nauczy.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 29PT8304/58 z chassis Smg2.1 po włączeniu generuje dźwięk typu chirp i mruga trzecia dioda od lewej przy włączniku zasilania. Problem objawia się załączaniem i wyłączaniem przekaźnika oraz niskim napięciem na kolektorze tranzystora BU2520DF, co wskazuje na przeciążenie gałęzi zasilania B+ (HFB+). Zalecane było sprawdzenie tranzystora kluczującego BU2520DF oraz podłączenie żarówki między kolektor a emiter w celu wykrycia zwarcia. Po pomiarach i testach okazało się, że uszkodzony jest kondensator nr 2418 w przetwornicy zasilania. Wymiana kondensatora na dwa połączone szeregowo 470pF/3kV przywróciła prawidłową pracę telewizora. Schemat chassis Smg2.1 jest tożsamy z mg2.1, a problem najczęściej wynika z uszkodzeń elementów w gałęzi zasilania wtórnego, takich jak kondensatory lub styki przekaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA