logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dysk 3,5 do laptopa? Przejściówka IDE 44 pin na 40 pin

wachu1 09 Cze 2006 16:33 14564 4
REKLAMA
  • #1 2713658
    wachu1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy można podłączyć dysk 3,5” do laptopa, czy w ogóle jest taka możliwość?
    Może ktoś już próbował coś takiego zrobić i podzieliłby się doświadczeniami
    Jak zrobić przejściówkę z ide 44 pin na 40 pin może jakiś schemacik ktoś ma?
    Proszę o pomoc, bo nic nie mogę znaleźć a na laptopach się za bardzo nie znam!
    (TJT)
  • REKLAMA
  • #2 2713693
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Dysk do laptopa mozesz podłaczyc po USB wykorzystując adapter IDE>USB... adaptery takie dostępne są na allegro w cenie ok 27zł

Wpisz na www.allegro.pl IDE USB

Taki adapter posiada w zestawie zasilacz

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #3 2713846
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Kiedyś robiłem takie podłączenie do starego laptopa, który nie miał USB.Trzeba wziąć taśmę 40 pinową, odciąć potrzebny odcinek z jedną wtyczką, na drugim końcu odizolować przewody i pobielić. Problem mamy z podłączeniem do płyty laptopa, bo co laptop, to inna przejściówka. Rozwiązałem to wylutowując ze starego dysku 2,5 złącze i dolutowując taśmę.
    Połaczenie kabli 1:1. Dysk 2,5 otrzymuje zasilanie po taśmie, stąd mamy 44 piny.4 piny na dysku 2,5 pozostawiamy niepodłączone, natomiast do dysku 3,5 podajemy zasilanie wtykiem Molex z zasilacza 12V i 5V. Działało.
  • REKLAMA
  • #4 2714732
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Najprostszy sposób to dokupienie przejściówki od Amigi 600/1200. wkładasz w złącze laptopa i po kłopocie. Ew. problem to zasilanie dużego dysku ale lepsze przejściówki mają to rozwiązane.
  • #5 2715494
    wachu1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    OK!
    Dzięki za pomoc! Problem rozwiązałem w następujący sposób. Do starej taśmy ide 40 polutowałem bolce wylutowane z gniazda ide od jakiejś starej płyty głównej powkładałem te bolce w przelotke od laptopa (1:1), zalałem klejem na gorąco, no i tasiemka gotowa. Zasilanie natomiast wziąłem z zasilacza atx..
    Załączam zdjęcie gotowego produktu (hehe) oraz rozpiskę gniazda 44pin.
    Może się komuś przyda
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dysk 3,5 do laptopa? Przejściówka IDE 44 pin na 40 pin przelotka.jpg (26.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć dysk 3,5 do laptopa? Przejściówka IDE 44 pin na 40 pin ide 44pin.jpg (57.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA