logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LEGEND CS9218 - brak reakcji centralki na piloty, nie działa programowanie

altek 11 Cze 2003 12:30 2962 22
REKLAMA
  • #1 245369
    altek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, może ktoś będzie w stanie pomóc, mój autoalrm Legend CS9218 pewnego razu przestał reagować na pilota, również na drugiego zapasowego, baterie są 100% sprawne (wyminiałem). Nie ma też możliwości wprogramowania pilotów ponownie, poprostu centralka nie reaguje wogóle na sygnał z pilota. Wykasowałem wszystkie piloty z pamięci i dalej nic, centralka wchodzi w tryb programowania pilotów i czeka, a naciskanie dużego guzika nic nie daje.
    będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 245405
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    A może padł Ci odbiornik w.cz. w Legendzie?
    Jak masz możliwość to spróbuj wkodować piloty do innego alarmu.
  • #3 245439
    altek
    Poziom 12  
    niestety nie mam takiej możliwości...
    ale moduł odbiornika jest wlutowany na kilku nóżkach, z czego część jest zasilających a dwie (prwdopodobnie) sterujące. przydałby się schemat elektryczny centralki ...
  • #4 245706
    Mich@el
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Odłącz klemę akumulatora na moment i zobacz ponownie.
    W legendach pomagało 99%
    Michał.
  • #5 246865
    altek
    Poziom 12  
    Michał ,
    wielkie dzięki, faktycznie poskutkowało, po prostu się zablokował i trzeba było zdjąć z niego zasilanie.
    pozdrawiam
    i dziękuję za pomoc
  • #6 247597
    Mich@el
    Poziom 16  
    Można książkę napisać!
    P.S.W razie problemów z LEGENDAMI pytajcie śmiało!
    Michał.
  • REKLAMA
  • #7 253533
    tgrabka
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    A moze masz jakas instrukcje serwisowa do tego Alarmu? Jak np. wlaczyc funkcje zamykania drzwi po zalaczenia stacyjki...
  • #8 253979
    Mich@el
    Poziom 16  
    Napisz mi czy masz wersję z jednym przyciskiem czy z dwoma no i czy ma przyciski gumowe czy plastikowe?
  • #9 254130
    tgrabka
    Poziom 14  
    Dwa przyciski gumowe.
  • #10 254254
    lagis
    Poziom 11  
    W centrali trzeda wstawić kondensator.Procesor nie ma potrzymania pamięci i przy rozłączaniu akumulatora piloty przestają działać.Jaki i gdzie musze poszukać.
  • #11 254276
    tgrabka
    Poziom 14  
    To chyba nie jest odpowiedz na moje pytanie...
  • REKLAMA
  • #12 254643
    Mich@el
    Poziom 16  
    Wcisnij górny(większy)przycisk trzy sek. przy włączonym zapłonie(jedno piknięcie funkcja ON dwa piknięcia funkja OFF)
    Pasywne załączanie: dwa przyciski równocześnie j/w
    Serwis: mały przycisk j/w
  • #13 255359
    tgrabka
    Poziom 14  
    Serwis - to jest jakis program autodiagnostyczny? Czy co dzieki temu mozna ustawic? Moze to jest tryb w jakim zostawia sie samochod w serwisie?
  • #14 255769
    tgrabka
    Poziom 14  
    Mam jezscze jedno pytanie. Chce zamontowac modul do automatycznego podnoszenia szyb i zamykania szyberdachu. Problem polega na tym ze uzyte mam czujniki ruchu ktore reaguja na podnoszenie sie szyb. Czy istnieje mozliwosc opoznienia dzialania czujnikow ruchu? Tak zeby po zalaczeniu alarmu czujniki zaczely dzialac powiedzmy dopiero po 5 sekundach.
  • #15 257562
    Mich@el
    Poziom 16  
    Serwis,pilot steruje tylko centralnym zamkiem.
    Odnośnie drugiego pytania to legend w tym modelu nie przewidział takiej mozliwości.
  • #16 257633
    tgrabka
    Poziom 14  
    A wiec jest maly problem. Otoz jak wsiade do samochodu, wlacze zaplon i przytrzymam duzy przycisk przez 3 sekundy to wlancza mi sie alarm, a nie wylancza funkcja automatycznego zamykania drzwi. Przytrzymanie dwoch przyciskow naraz nic nie daje. Natomiast po przytrzymaniu malego przycisku 3 sekundy alarm 2 "piknie" i pozniej dioda sygnalizujaca jego dzialanie pali sie caly czas. Alarmu wowczas nie zalanczaja zadne czujniki. Ani ruchu ani drzwiowe, a pilotem moge sterowac tylko centralnym zamkiem. Czyzby cos bylo zepsute?
  • #17 258075
    Mich@el
    Poziom 16  
    W takim razie powtórz to samo tylko na moment naciśnij duzy przycisk,powinno być ok.
    Historia sprzed kilku lat i pamięć nie ta!
  • #18 294977
    aurek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam all !
    Poszukuje schematu połączeń Legend CS-9218, ale nie jest to SMALL, ponieważ nie posiada on złączek jak w smallu. Przewody są wlutowane i kolory ma inne niż small.

Za pomoc serdeczne dzieki...

pozdrawiam
  • #19 295230
    Mich@el
    Poziom 16  
    Każdy,jaki to nie był model Legenda posiadał wtyczki,albo przynajmniej grzebień z pinami wyprowadzony na zewnątrz centrali.
    Zrób zdięcie,albo dokładnie opisz centralę.
    Michał.
  • REKLAMA
  • #20 373167
    rafalch
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam pytanko czy ktos sie orientuje czy mozna zaprogramowac pilota z innego alarmu do cs 9218.bo mam wyjety allarm który nire ma pilotów.a jesli nie czy istnieje mozliwosc dokupienia i jak jest orientacyjna cena.
  • #21 376682
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Piloty do Legenda są dostępne ale nie pamiętam w tej chwili ceny.
    Zawsze możesz zaprogramować w pamięci chyba do 4 pilotów.
    Pozdrawiam !
  • #22 389287
    Enterek
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam! Mam problem z centralką CS 9218 (chyba nie small). przestała reagowac na piloty a nie mam pojecia jak sie programuje piloty od nowa. Gdyby ktoś mógł mi opisac procedurę programowania to byłbym bardzo wdzięczny.
    Jeszcze bardziej bym sie ucieszył, gdyby ktoś podrzucił schemat wyprowadzeń tej centralki. Część kabli wychodzi z obudowy, część jest na dwurzędowej złączce.
    Z góry dzięki, pozdrawiam

Enterek
  • #23 790662
    ultragraf
    Poziom 16  
    Instrukja 9218
    Załączniki:
    • LEGEND CS9218 - brak reakcji centralki na piloty, nie działa programowanie Legend 9218.jpg (287.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centralki alarmowej Legend CS9218, która przestała reagować na sygnał z pilotów, uniemożliwiając ich ponowne zaprogramowanie. Baterie w pilotach są sprawne, a centralka wchodzi w tryb programowania, lecz nie reaguje na przyciski pilotów. Sugerowano uszkodzenie odbiornika wysokiej częstotliwości (w.cz.) lub konieczność odłączenia zasilania (klem akumulatora) w celu zresetowania centralki, co okazało się skuteczne. Dyskutowano także o braku podtrzymania pamięci procesora, co może wymagać dodania kondensatora. Wskazano procedury programowania pilotów: przytrzymanie dużego przycisku przez 3 sekundy przy włączonym zapłonie oraz tryb serwisowy aktywowany małym przyciskiem. Poruszono kwestie wersji pilotów (dwa gumowe przyciski) oraz ograniczenia modelu, np. brak opóźnienia działania czujników ruchu. Pojawiły się pytania o schematy elektryczne centralki, które są trudne do znalezienia ze względu na brak standardowych złączek i wlutowane przewody. Użytkownicy potwierdzili dostępność pilotów do modelu oraz możliwość zaprogramowania do 4 pilotów w pamięci centralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA